“Heartless” de Marissa Meyer (recenzie)

  • Titlul original: “Heartless”
  • Autor: Marissa Meyer
  • Editura: Storia Books
  • Colecţia: Young Adult
  • An apariţie: 2021
  • Număr pagini: 544
  • Traducere de Simona Ștefana Stoica

Cu mult înainte ca Alice să cadă într-o gaură de iepure…
Și înainte ca trandafirii să fie vopsiți în roșu…
Regina de Cupă a fost doar o fată îndrăgostită pentru prima oară.
Catherine Pinkerton are o singură dorință: să deschidă cea mai minunată patiserie din Regatul Cupelor. Dar, potrivit mamei sale, un astfel de vis este de neconceput pentru tânăra care ar putea fi următoarea regină.
Lucrurile se complică atunci când Catherine îl întâlnește pe Jest, chipeșul și misteriosul joker de la curte, care îi face inima să bată mai tare cu o singură privire. Cu riscul de a-l ofensa pe Regele de Cupă și de a-și mânia părinții, Cath este hotărâtă să-și schimbe destinul și să-și asculte inima.
Însă într-un tărâm care abundă în magie, nebunie și monștri, soarta are alte planuri…

Dacă ai văzut “Alice în Ţara Minunilor”, este imposibil să nu ştii cine este Regina de Cupă şi mă îndoiesc de faptul că ai avut-o la inimă, asta dacă nu eşti fan personaje negative. Ei bine, Marissa Meyer vine cu “Heartless” şi îţi oferă o altfel de poveste, în care vei ajunge să o îndrăgeşti pe Regină şi să-ţi pară rău pentru toate câte a pătimit, dar şi să afli de ce a devenit cine a devenit…

Însă, până să fie Regina de Cupă, Catherine Pinkerton era o fată pasionată de patisserie, crea cele mai savuroase deserturi ce-ţi lăsau gura apă şi erau râvnite de toate fiinţele tărâmului. Visa să-şi deschidă propria patisserie alături de Mary Ann, o slujnică şi totodată, prietena ei cea mai bună, dar visul ei nu se potrivea deloc cu cel al mamei sale, care-şi dorea ca fiica ei să devină regină. Colac peste pupăză, Jest îşi face apariţia, este noul Joker de la curte şi reuşeşte să cucerească inimile tuturor, inclusiv pe cea a lui Cath, lucrurile complicându-se puţintel…

Am devorat volumul aşa cum au devorat personajele delicatesele create de Cath, nici nu cred că am respirat cum trebuie citind romanul, nu am putut să mă rup de poveste în niciun chip. Am fost fascinată de lumea magică, m-am minunat de nenumărate ori şi am chicotic ca o puştoaică amorezată. A fost un deliciu şi am savurat fiecare pagină parcursă, chiar şi detaliile oferite, eu, aia care nu sunt deloc fană a descrierilor… Ar fi trebuit să fie un buddy read cu Anto şi Delia, însă am fost Rodica (Lavi e de vină cu Rodica a ei…) şi am citit carte ape nerăsuflate, lăsându-le cu mult în urmă. Neseriozitate din partea mea, dar n-am avut ce face dacă a fost mult prea bună cartea. N-am vrut să mă lungesc cu ea, am profitat că am început-o la momentul potrivit şi-şi merită din plin toate cele 5 steluţe pe care i le-am oferit.

Cath m-a fermecat şi am îndrăgit-o instant, nu doar pentru că era un foarte bun patiser, ci şi pentru faptul că era inimoasă, darnică, visătoare, capabilă de sacrificii şi de multă iubire, chiar şi faţă de cei care nu meritau. Nu doar o data mi-a părut rău pentru ea şi aş fi vrut să o desprind din poveste pentru a-i oferi umărul meu şi multe îmbrăţişări, drept consolare, dar tot ce am putut face a fost să strâng cartea în braţe. Jest, de asemenea, m-a cucerit de la prima apariţie şi simţeam că ascunde ceva sub tot acel şarm al său, nu m-am înşelat şi i-aş fi dat două palme când am aflat ce secret ascundea. Cath şi Jest au fost iubilili, ce să mai, la fel a fost şi Creshire, mă topeam de drag când apărea şi i-am urmărit cu zâmbetul pe buze de la prima şi până la ultima pagină. Cu toate zâmbetele mele, am şi plâns, ce e drept, ştiam că atâta râs nu va aduce nimic bun, niciodată nu aduce…

Marissa Meyer m-a convins, pentru a doua oară, că merită să-i citesc toate titlurile, prima mea întâlnire cu ea a fost prin intermediul seriei “The Lunar Chronicles”, pe care am citit-o anul trecut când a început pandemia şi despre care găsiţi mai multe detalii pe blog aici, iar prin “Heartless” mi-a demonstrate că este capabilă să ofere o perspectivă extrem de fermecătoare.

“Heartless” este aşa cum îi spune şi titlul pentru că îţi intră sub piele cu fiecare rând parcurs, îţi cucereşte inima cu fiecare apariţie a personajelor şi îţi frânge sufletul când nici nu te aştepţi, îndemnându-te să îţi doreşti să le tai capetele tuturor… Este magică şi captivantă, superbă şi delicioasă, dar şi nebună, monstruoasă, crudă, iar Cath te aşteaptă să-i descoperi povestea. O găseşti aici pe site-ul celor de la Storia books, datorită lor am reuşit să citesc cel mai nou titlu tradus de editură şi le mulţumesc din tot sufleţelul meu, ce a mai rămas din el după lecturarea volumului.

„Uneori, inima ta este singurul lucru care merită ascultat.”

„Cel mai bun mod de a fura ceva, a murmurat Jest, este să îţi fie oferit de bunăvoie.”

„Inima mea îţi aparţine (…). Nu ştiu dacă o meriţi sau nu. Nu-mi dau seama dacă eşti eroul sau personajul negativ al poveştii, însă nu pare să conteze. Orice ar fi, inima mea îţi aparţine.”

„Promisese. Dar promisiunea fusese făcută de o fată care încă urma să deschidă o patiserie cu cea mai bună prietenă a ei. Promisiunea fusese făcută de o fată căreia nu-i păsa dacă era un membru al nobilimii, atâta vreme cât îşi putea trăi restul zilelor alături de bărbatul pe care îl iubea. Promisiunea fusese făcută de o fată cu o soartă cu totul diferită.”

„Ea este un trandafir, Jest. Minunat de privit, da, însă astfel de spini nu pot fi ignoraţi. Locul ei e în grădina unui rege, nu în a ta.”

„Dar speranţa, a spus el, este, până la urmă, modul în care imposibilul poate deveni posibil.”

Advertisement

One thought on ““Heartless” de Marissa Meyer (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s