”Cronicile Lunare” de Marissa Meyer (recenzie – serie completă)

Atât de multe am auzit de seria ”Cronicile Lunare”, că deja doar la ele mă gândeam de o vreme, iar cum anul trecut am citit ”Cinder” și am rămas captivată de lumea creată de Marissa Meyer (am scris despre primul volum pe blog aici), mi-am spus că ar fi cazul să-mi iau seria completă. Am primit seria, în engleză, în dar de la iubitul și fratele meu de ziua mea anul acesta și am fost extrem de încântată, nici nu-mi doream altceva, decât cărți…dă-mi o carte și mi-ai închis gura… Volumele deținute de mine sunt în felul următor: ”Cinder”, ”Scarlet”, ”Cress” și ”Winter” sunt de la editura Puffin Books (parte din editura Penguin), iar ”Fairest” (partea 3.5 din serie) și ”Stars Above” (o colecție de povestiri ce vă luminează în privința unor personaje) le am de la editura Square Fish. N-aș știi să vă spun dacă se găsesc în colecții sau toate la aceeași editură, eu le-am găsit așa, și deși diferă editura și mărimea volumelor, nu a contat, important pentru mine a fost să dețin seria completă și să mă pierd în poveste 😊.

Cum spuneam, am rămas captivată de lumea creată de Marissa, basmele reinventate m-au surprins într-un mod extrem de plăcut și le-am urmărit pe eroine cu sufletul la gură. Cinder, Scarlet, Cress și Winter alături de ai lor cavaleri Kai, Wolf, Throne și Jacin m-au purtat într-o călătorie încărcată de neprevăzut și au promis o aventură ce mă va ține cu sufletul la gură, iar Iko a fost cireașa de pe tort, a piperat pe ici, pe colo, acțiunea. Fiecare din ei a avut ceva aparte și totodată, ”stricat”, însă s-au completat atât de bine unii pe ceilalți, m-au lovit cu numeroase răsturnări de situație, secrete, minciuni, prefăcătorii și jocurile ale minții de mi-a fost greu să mai țin și pasul la un moment dat. Am citit cărțile pe nerăsuflate, sincer vă spun, cum finalizam un volum, cum îl începeam pe celălalt, iar când am ajuns la final, am fost extrem de tristă si-mi venea să reîncep seria. M-am îndrăgostit de fiecare personaj în parte, au avut multe calități, dar și defecte, acestea le-au adus un plus de valoare, iar cu fiecare volum s-au dezvoltat tot mai bine, iar calitățile le-au fost scoase în evidență și conturarea lor a devenit tot mai bună. Dacă în primul volum m-am lăsat vrăjită de Cinder și Kai, pe parcurs și-au făcut intrarea Scarlet și Wolf, după părerea mea, cel mai sălbatic cuplu posibil și am murit de dragul lor, cred că au fost preferații mei, mă topeam când apăreau în peisaj, urmați de Cress și Throne, dar și de Winter și Jacin. Fiecare cuplu în parte a avut parte de bucurii și necazuri, de multe ori au fost puși în fața riscului de a-și pune viața în pericol, tot încercam să-mi dau seama care e legătura între ei și cum li se vor intersecta drumurile, ce anume îi leagă, dar și când am descoperit, am dat peste o prietenie total neobișnuită și extrem de frumoasă. Așa ”defecți” cum erau ei, fiecare a pierdut pe cineva în viață, le-a fost răpit, mai exact, și erau vânați, dar au rămas uniți și au luptat cu toate forțele până la capăt.

Am râs alături de ei, am plâns, și chiar am plâns pe bune, am fost mereu în alertă și am luptat alături de ei, am pus suflet în fiecare poveste și cu fiecare volum am descoperit că sunt tot mai atașată de personaje și că sufăr alături de ele. Am avut parte de numeroase dialoguri încărcate de umor, sarcasm și ironie, ce m-au prins maxim și le-am savurat ca pe cel mai delicios desert, m-am delectat cu replicile tăioase dintre personaje, dar și cu mici dovezi de iubire și prietenie, cu valuri de emoții, dar și cu tsunamiuri de furie și frustrare. Levana, vrăjitoarea cea rea din acest cadru, nu a fost doar o vrăjitoare, a fost mult mai mult și nici nu știu care este cuvântul care o poate descrie cel mai bine, sincer…a fost o scorpie, o viperă, ce arunca venin la fiecare pas și manipula fără nicio problemă pe oricine, doar ca să-i iese mendrele. Am simțit eu că ceva e deraiat în mansarda ei și că ceva s-a întâmplat de a devenit cine a devenit și nu m-am înșelat, am fost luminată de volumul ”Fairest”, vai și ce volum…plin de cruzime și manipulări, de vieți distruse…toate nenoricirile au fost adunate și cumulate în acel volum… ”Winter” a fost volumul meu preferat dintre toate celelalte, mi-a dat să mă sature și mi-a făcut mintea vraiște, l-am devorat în două zile, un munte de carte…mi-a plăcut enorm pentru că au fost unite toate personajele și acțiunea a fost mult mai intensă, deși nici cu celelalte volume nu pot să spun că mi-e rușine….eu, una, m-am lăsat răpită de această lume și nu regret absolut deloc.

Modul în care a fost creată seria ”Cronicile Lunare” este absolut genială, părerea mea, autoarea duce basmul la un alt nivel, cum a reușit să împletească poveștile a patru eroine diferite, eroinele copilăriei noastre erau puternice, dar cele ale Marissei sunt și mult mai puternice, în ciuda tututor piedicilor își păstreză speranța și luptă cu toate forțele posibile și imposibile…seria este fenomenală și a devenit de departe una dintre favoritele mele, mă declar fana Marissei Meyer și abia aștept să-i descopăr și celelalte creații, sunt convinsă că nu voi fi deloc dezamăgită 😊. Nu știu dacă am reușit să vă conving măcar puțin să-i dați o șansă acestei serii, am fost mega entuziasmată de ea și nici cuvintele potrivite nu mi le găsesc, dar merită, sincer…veți descoperi o lume cu totul nouă, ce vă va fermeca de la prima până la ultima pagină, va crea dependență și nu veți reuși să lăsați cartea deoparte. Vă promite o aventură pe cinste și cred că nu veți regreta dacă vă alăturați lui Cinder, Kai, Scarlet, Wolf, Cress, Throne, Winter, Jasin și Iko.

Advertisement

6 thoughts on “”Cronicile Lunare” de Marissa Meyer (recenzie – serie completă)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s