“Divanul păsărilor” de Ransom Riggs (recenzie)

  • Titlu original: “The Conference of the Birds. The Fifth Novel of Miss Peregrine’s Peculiar Children”
  • Autor: Ransom Riggs
  • Seria: “Miss Peregrine”
  • Volum: V
  • Editura: Young Art
  • An apariție:  2021
  • Număr pagini: 392
  • Traducător: Laura Ciobanu

Cu limbă de moarte, H îi încredințează lui Jacob o misiune ieșită din comun: să se asigure că Noor Pradesh, o deosebită nouă în lumea lor, ajunge în siguranță în grija ultimului vânător de strigoi, o femeie pe nume V. Doar că sunt mulți cei care se țin pe urmele lui Noor și-i vor răul și, în plus, se pare că fata e subiectul unei profeții străvechi care prevestește apocalipsa inevitabilă. Jacob înțelege curând că, pentru a salva bizara și fascinanta lume a deosebiților, trebuie să o salveze mai întâi pe Noor și să-și ducă misiunea la bun sfârșit. Iar singura cale e să o găsească pe V, ale cărei puteri ar putea înclina balanța în favoarea lor. Problema e că V se ascunde și tot ce-și dorește e să nu fie găsită niciodată.

Eram nerăbdătoare să se traducă volumul cinci al seriei “Miss Pergrine” după ce am citit primele patru volume ale seriei în doar patru zile, un volum pe zi, aşa de prinsă am fost de serie, iar când cei de la Young Art au anunţat că urmează să lanseze şi volumul cinci al seriei, am fost în extaz. Nu mă aşteptam să se întâmple atât de repede şi chiar la scurtă vreme după ce eu citisem volumele, parcă a fost un semn, însă mă bucur pentru că-mi era dor să mă revăd cu deosebiţii, să-i urmăresc în călătoria lor şi să iau parte la o nouă aventură, mai ales ştiind cât de mult îi pândeşte pericolul, dar şi că am devorat primele patru volume ale seriei, atât de captivate am fost de lumea creată de Ransom Riggs. Cartepedia mi-a venit şi de această dată în ajutor, datorită lor am reuşit să pun mâna repede pe volum şi să-l citesc la fel de repede, deşi ştiu că acum trebuie să aştep după volumul şase şi ultimul al seriei…

Zâmbete mi-au străbătut chipul când am început să mă avânt în lecturarea titlului “Divanul păsărilor”, a fost râvnit şi aşteptările mele atinse. Chiar nu am fost nicio clipă dezamăgită, am parcurs volumul pe nerăsuflate şi l-am citit cu plăcere. Numeroase răsturnări de situaţie m-au lovit din toate părţile, nu aveam vreme să-mi revin şi să procesez toate cele câte se întâmplau, că imediat intervenea altceva şi eram din nou năucită. Personajele m-au cucerit şi de data asta, îmi fusese dor de ele, mai ales că au avut parte şi de schimbări, dar au apărut şi alte personaje noi. Deosebiţii mi-au demonstrat că merită să-i urmăresc în această nouă etapă a vieţii lor şi nu am mai putut de drag. Enoch mi-a intrat şi mai mult sub piele cu umorul său sarcastic, iar Jacob, ei bine…pot spune că m-am bucurat de schimbările pe care le-a suferit, i-au fost benefice.

Paginile am simţit că au zburat atunci când citeam, îndemnându-mă să vreau mai mult şi mai mult, să mă tem pentru ce avea să vină şi deşi am avut o mica intuiţie în ce priveşte finalul, am fost surprinsă de cum a evoluat povestea şi ce întorsături a mai luat. Am savurat “Divanul păsărilor” la fel de mult cum am savurat şi celelalte volume, se clasează printre favorite, alături de “Biblioteca sufletelor” şi sunt extrem de curioasă de cum se va încheia povestea, cu ce deznodământ mă va zgudui… M-am ataşat de personaje, chiar şi de Noor, unul dintre personajele noi, şi ştiu că-mi va fi greu să mă despart de ele, aşa păţesc de fiecare data când vine vorba de serii. Volumul a fost ciudat, multe evenimente neobişnuite au loc, lupte dintre cele mai neaşteptate şi fiinţe din ce în ce mai…deosebite şi tocmai această ciudăţenie a sa m-a ademenit puţin câte puţin şi m-a captivat cum nici nu m-am aşteptat. Din nou, m-am delectate cu ilustraţiile cuprinse între paginile cărţii, de data aceasta au avut o pată de culoare, lăsându-mi impresia că şi povestea ţesută de Riggs este una ruptă din realitate, asemeni fotografiilor.

Mie, personal, mi-a plăcut enorm volumul şi nu ştiu dacă am reuşit să redau tot ceea ce mi-am dorit în privinţa sa, nu pot decât să vă recomand seria; pe blog găsiţi aici recenzia pentru primele patru volume, poate reuşeşte să vă convingă să-I acordaţi o şansă, iar aici, pe site-ul cartepedienilor găsiţi volumul cinci, dacă aveţi seria în stand by.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s