”Imperiul furtunilor” de Sarah J. Maas (recenzie)

  • Titlul original: ”Empire of storms”
  • Autor: Sarah J. Maas
  • Serie: ”Tronul de Cleștar”
  • Volum: 5
  • Data apariției: 2018
  • Editura: RAO
  • Pagini: 736
  • Traducere de Andra Elena Agafiței prin Lingua Tradom

Pentru a obține coroana, Aelin Galathynus va trebui să pornească pe un drum extrem de periculos, de-a lungul căruia va lupta pentru supraviețuirea poporului sau. În timp ce regatele din Erilea se prăbușesc unul câte unul în jurul ei, Aelin este nevoită să accepte alianțe cu dușmani declarați, pentru a evita ca ființele cele mai dragi ei să cadă în ghearele forțelor malefice, hotărâte să pună stăpânire pe lumea acesteia. În mijlocul unui război ce pare s-o împresoare din toate zările, în ciuda loialităților rupte și cumpărate și a prietenilor pierduți, viitoarea regină este mai decisă ca niciodată să-i salveze pe cei pe care-i iubește: prințul războinic, pe de o parte, și, de cealaltă parte, poporul ei. Va reuși Aelin să-și salveze lumea de la pieire sau va eșua?

La fix două luni de când am citit volumul patru al seriei ”Tronul de Cleștar”, despre care am scris pe blog aici, am reușit să citesc și volumul cinci cu ajutorul celor de la Librăria Cartea de Nisip din Timșoara și pe această cale, vreau să le mulțumesc pentru această bookurie, de nu erau ei, nu știu când reușeam să pun mânuța pe volum, dar mai să-l citesc. Nici nu l-am amânat prea mult și m-am apucat de el chiar în primele zile ale lunii august.

Le-am dus dorul foarte mult personajelor, mai ales lui Aelin și Rowan, însă nici celelalte nu au fost de lepădat, sincer vă spun, fiecare mi-a ajuns la suflet, la un moment dat, unele mai ușor, altele mai greu, însă au ajuns acolo unde trebuie. De data aceasta am pornit alături de Aelin și trupa ei în căutare de aliați, în timp ce regatele din Erilea se prăbușesc, rând pe rând, protagonista noastră fiind determinată să-și apere, dar să-și si salveze atât pe cel iubil, cât și poporul său. Și-n acest volum s-a observat evoluția lui Aelin, n-am putut decât să mă bucur de acest lucru, dar și celelalte personaje au evoluat mult mai mult față de volumele anteriore. Mi-am reamintit de ce le-am îndrăgit, iar iubirea pentru ele s-a intensificat cu acest volum, mi-au trezit noi emoții, mi-am făcut alte speranțe în ceea ce-i privește, m-am delectat cu replici ”din topor” încărcate de umor și sarcasm, dar mai ales, m-am răsfățat cu mici momente de iubire, mult așteptate în ceea ce mă privește. Pe lângă toate acestea, mi s-a alăturat și pielea de găină, alte bănuieli mi s-au confirmat și această nouă aventură m-a ținut cu sufletul la gură cu fiecare pagină parcursă.

Cătă m-a tot amenințat că am să plâng, că mă va distruge ”Imperiul furtunilor”, și sincer vă spun că nu eram pregătită să mă apuc de volum, de teamă că va da cu mine de pământ. Ei bine, a dat cu mine de pământ, însă am reușit să-ă fac față, întrucât am avut unele presentimente și deși n-am plâns (spre mirarea mea), au curs apele pe mine, mda…am simțit că trăiesc volumul. Am fost extrem de tristă când am ajuns la final, mi-am dorit să dispară unele personaje, dar iluziile mele au fost spulberate, nu se putea să nu-mi fie testați nervii, iar în acele momente am avut impulsul de a brutaliza cartea, săraca, doar nu avea nicio vină… Dar da, și cu acest volum m-am convins că sunt înnebunită dupa seria ”Tronul de Cleștar”, cred că-mi lucesc și ochii atunci când vorbesc despre ea, mai ales că n-am avut nici măcar un moment în care să spun că mă plictisește, din contră, a fost intens, am parcurs paginile în neștire, nici nu conștientizam cât de repede trec peste capitole și cât de aproape eram de finalul volumului.

”Prefer să mor mâine decât să trăiesc o mie de ani ca o lașă.”

”Războiul ăsta este doar a doua mutare dintr-un joc jucat încă din vremurile antice, de dincolo de mare.”

”Nu exista o lume mai bună – nu exista un sfârșit fericit. Pentru că nu existau sfârșituri.”

”Te iubesc. Pot să-ți ofer orice și nici nu am nevoie de timp. Chiar și când lumea asta o să fie doar un fir de praf uitat de stele, eu tot am să te iubesc.”

”Și se întrebă dacă este posibil să iubești pe cineva atât de mult, încât să mori din cauza asta. Dacă este posibil să iubești pe cineva atât de mult încât timpul, distanța și moartea să nu reprezinte un pericol.”

”Frica este o condamnare la moarte. Când ai să fii acolo, să îți aduci aminte că noi nu trebuie să supraviețuim – ci numai să-i lovim suficient astfel încât, atunci când ea o să se întoarcă…să îi extermine pe restul.”

Advertisement

3 thoughts on “”Imperiul furtunilor” de Sarah J. Maas (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s