”Regina umbrelor” de Sarah J. Maas (recenzie)

  • Titlul original: ”Queen of Shadows”
  • Autor: Sarah J. Maas
  • Editura: RAO
  • An apariție: 2017
  • Număr pagini: 700
  • Traducător: Lingua Connexion

”Aelin își asumă moștenirea

Călătoria epică a eroinei care a captivat milioane de fani din întreaga lume continua în volumul IV al seriei Tronul de Cleștar. Aelin Ashryver Galathynius a.k.a. Celaena Sardothien i-a pierdut pe toți cei dragi. Dar s-a întors, în sfârșit, în Rifthold – pentru a se răzbuna, pentru a-și salva regatul și pentru a înfrunta umbrele trecutului… Va lupta pentru vărul ei, Aedion, un războinic care și-ar da viața doar pentru a o mai vedea o data. Va lupta pentru prietenul ei, Dorian, un print captive într-o închisoare monstruoasă. Va lupta pentru magia de care are nevoie pentru a învinge Valgii. Și va lupta pentru poporul ei, supus unui rege violent, cu planuri malefice.”

Furtună…uragan…nu știu, cel mai dezlănțuitor fenomen meteorologic a fost volumul acesta al seriei ”Tronul de Cleștar”. Nu pot să spun că eram pregătită pentru ce am găsit în el, însă nu pot decât să mă bucur pentru că m-a scuturat bine de tot, nu am fost deloc dezamăgită și m-a făcut dependentă de această serie. Deși îmi vine să mă zgârii pe ochi pentru că n-am volumul cinci și voi mai aștepta puțin până să pun mâna pe el, sunt ferm convinsă că își va merita așteptarea, încă nu sunt pregătită să ajung la volumul șase, ca apoi să mai aștept alte luni bune după traducerea ultimului volum al seriei.

Am trăit ”Regina umbrelor”, sincer vă spun, m-a trecut prin toate stările posibile și imposibile, mi-a confirmat o parte din bănuielile ce le-am avut în volumul anterior. Am urmărit personajele cu sufletul la gură, pe fiecare dintre ele, m-am distrat copios la tatonările dintre Aelin și Rowan, dar și la replicile amuzante și uneori tăioase ale acestora, dar și ale lui Aedion, Chaol, Lysandra sau Nesryn, am suferit alături de ei, mi-au scăpat și câteva lacrimi, n-am putut să le stăpânesc oricât de mult am vrut, dar au meritat. Am luat parte la lupte sângeroase, dacă ziceam că în volumele anterioare au fost multe, ei bine, aici a fost măcel după măcel, erau la ordinea zilei, nu cred că a fost capitol fără vărsare de sânge. Manon mi-a câștigat admirația, deși am avut momente în care aș fi luat-o de gât pe cât de tare mă irita, dar am iertat-o într-un final, în schimb, au fost alte personaje pe care le-aș fi torturat într-un mod în care nici n-aș putea să îl descriu (Celaena effect…).

Acțiunea a fost mult mai alertă, mă și așteptam să curgă transpirațiile pe mine citind volumul, ca să nu mai spun că pielea de găină nu m-a părăsit deloc. N-am avut vreme nici sufletul să mi-l trag, răsturnările de situație m-au lovit una după alta, am fiert la foc mic în capitolele unde își făceau apariția Aelin și Rowan, vai de steaua mea, Rowan, mi-ai intrat sub piele…Personajele au evoluat foarte mult, de la primul volum și până la acesta, au devenit mult mai puternice, mai calculate, mai determinate, deși încă sunt măcinate de regrete, au reușit să facă pace cu trecutul, o parte din acesta, să-și accepte acțiunile, dar și greșelile și să înfrunte orice va veni cu capul sus. S-au legat prietenii puternice, care pe mine m-au înduioșat la maxim și m-am bucurat enorm, presimt eu unele iubiri ce vor lua naștere în volumele viitoare, dar rămâne de văzut dacă mi se vor confirma bănuielile sau nu…

Așa că, dacă până acum n-ai aflat povestea lui Aelin, a.k.a. Celaena, asasina și Campionul Regelui, nu știu ce mai aștepți…Eroina îți promite o aventură pe cinste, un fantasy plin de mister, suspans, secrete întunecate, luptă pentru putere, dar și pentru un popor nimicit și înrobit, bătălii sângeroase, zboruri în înaltul cerului alături de balauri și vrăjitoare, demoni și multe altele…

”Când vei rupe lanțurile acestei lumi și o vei făuri pe următoarea, să îți aduci aminte că, pentru un regat, arta este la fel de vitală ca și mâncarea. Fără artă, un regat nu înseamnă nimic și, în timp, va fi uitat.”

”Vei face greșeli. Vei lua hotărâri pe care, uneori, le vei regreta. Câteodată nu va exista niciuna corectă, ci doar una mai bună, din câteva alegeri rele.”

”Ea avea să găsească din nou acea dragoste – într-o zi. Și avea să fie profundă și neașteptată, începutul, și sfârșitul, și eternitatea, genul de iubire care ar fi putut schimba istoria și lumea.”

”Uitatul în urmă nu ajută pe nimeni și cu nimic. Putem doar să mergem înainte.”

”…mă faci să vreau să trăiesc. Nu să supraviețuiesc; nu să exist. Să trăiesc.”

”Și tu mă faci să vreau să trăiesc. Nu să exist – ci să trăiesc. Am petrecut secole rătăcind prin lume, din imperii și regate până în pustiuri, fără să mă așez undeva, fără să mă opresc – nici măcar o clipă. Am privit întotdeauna spre orizont, întrebându-mă mereu ce mă aștepta dincolo de următorul ocean, peste următorul munte. Dar cred…cred că, în tot acest timp, în toate acele secole, te-am căutat doar pe tine.”

”Era ca și cum mureai un pic în fiecare zi. Ca și cum trăiai, în același timp. Era o bucurie atât de desăvârșită, încât era durere. M-a distrus, m-a nimicit și m-a călit. Am urât sentimentul, pentru că știam că nu pot să scap și că mă va schimba pentru totdeauna. (…) Am iubit-o și pe ea într-un mod pe care nu pot să ți-l descriu – pot doar să îți spun că a fost cel mai puternic lucru pe care l-am simțit vreodată, mai impresionant decât furia, decât dorința carnală, decât magia.”

Advertisement

3 thoughts on “”Regina umbrelor” de Sarah J. Maas (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s