”Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo” de Taylor Jenkins Reid (recenzie)

  • Titlul original: ”The seven husbands of Evelyn Hugo”
  • Autor: Taylor Jenkins Reid
  • Editura: Leda
  • Colecţii: Leda Bazaar
  • An apariție: 2021
  • Număr pagini: 448
  • Traducător: Loredana Frăţilă-Cristescu

O legendară actriță de film, care amintește întrucâtva de Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, reflectează asupra neobositei sale ascensiuni, precum și a riscurilor pe care și le-a asumat, a iubirilor pe care le-a pierdut și a secretelor pe care le-a ținut departe de ochii și urechile admiratorilor înfocați.

Aflată în amurgul vieții, Evelyn Hugo este în sfârșit gata să spună adevărul despre strălucitoarea și scandaloasa ei viață. Dar când o alege pentru această întreprindere pe Monique Grant, o jurnalistă cvasinecunoscută, nimeni nu este mai uimit decât Monique însăși. De ce ea? De ce acum?

Monique nu traversează chiar cea mai fericită perioadă. Soțul a părăsit-o, iar viața ei profesională bate pasul pe loc. Indiferent de motivul pentru care Evelyn a ales-o, tânăra este hotărâtă să profite de această ocazie nesperată pentru a-și dinamiza cariera.

Convocată în luxosul apartament al lui Evelyn, Monique ascultă fascinată în timp ce actrița își deapănă povestea. De la drumul către Los Angeles în anii ’50 până la decizia de a părăsi lumea divertismentului în anii ’80 și, bineînțeles, cele șapte mariaje, Evelyn evocă totul, vorbind despre ambiție nemiloasă, prietenie necondiționată și o mare dragoste interzisă. Monique începe să se lege sufletește de legendara vedetă, dar, pe măsură ce povestea lui Evelyn se apropie de încheiere, jurnalistei îi devine clar că propria viață se intersectează cu destinul actriței într-un mod tulburător.

Personajul Evelyn Hugo m-a făcut tare curioasă de a sa poveste, mult prea multe conturi din bookstagramul românesc o recomandau și am început și eu să-mi doresc să o citesc tot mai mult, mai ales că aflasem că se încadrează în genul ficțiunii istorice. Mi-au venit în ajutor cei de la Cartepedia, și de această dată, așa că țin să le mulțumesc, încă o dată, pentru exemplarul oferit, găsiți și voi titlul aici dacă-l aveți pe wishlist sau dacă aveți dubii în a-i acorda o șansă sau nu, sper ca a mea recenzie să vă lămurească…

O faimoasă actriță de film, ajunsă la vârsta de 79 de ani, alege să-și dezvăluie povestea reală și controversată unei jurnaliste foarte puțin cunoscută, insă de ce o alege pe aceasta în defavoarea unei cunoscute, rămâne un mare semn de întrebare. Astfel, Evelyn și Monique se întâlnesc în decursul a câtorva zile, în care Monique îi ascultă și notează povestea actriței cu maxim interes, o poveste despre strălucire, ascensiune fulminantă, gelozie, scandal, abuzuri, cei șapte soți ai artistei, dar și despre marea ei iubire. Secretele de mult tăinute și păstrate cu sfințenie ale lui Evelyn o vor tulbura pe Monique, mai ales că cele două nu sunt chiar atât de diferite una de cealaltă…

Să-i pătrund în suflet și-n gând lui Evelyn a fost o încântare, dar în același timp și o durere, întrucât realizam că nici faima și nici bogăția nu pot garanta o îndeplinire pe toate planurile, fie personal sau profesional, iar povestea lui Evelyn a fost o dovadă a acestui fapt. Cu o copilărie tumultoasă, Evelyn a încercat și a reușit, se pare, să răzbească în viață cu ceea ce natura a înzestrat-o, dar și cu mult tupeu, deși era o copilă. Era determinată, știa ce-și dorea și nu se lăsa până nu obținea, cu riscul de a fi judecată de cei din jurul său pentru acțiunile sale. Saltul dintr-o căsnicie în alta nu era văzut cu ochi buni, fiind mai mereu neînțeleasă și neîmplinită, folosită doar pentru ceea ce reprezenta numele ei și nu pentru ceea ce era persoana sa, rămânănd o enigmă până-n ultima zi a vieții sale. Dintre cei șapte soți ai lui Evelyn, de trei am reușit să prind și eu drag, bucurându-mă pentru ea pentru că a avut alături asemenea bărbat, că a simțit bucurii, chiar și puține, că avea un prieten adevărat, că putea să se destăinuie când întâmpina greutăți și că era susținută, deși alegerile sale nu erau întotdeauna bune.

N-am simțit că citesc o operă de ficțiune, din contră, mi se părea că am în față o biografie, poate și datorită redactării la persoanei întâi a poveștii, atunci când Evelyn se destăinuia, împletite cu micile interveniri din perspectiva lui Monique, redate la persoana a treia. Am avut de câteva ori impulsul de a căuta detalii despre Evelyn și ale sale filme, ca apoi să realizez că nu este nimic real, că nu voi găsi nimic oricât aș căuta pentru că povestea este o operă de ficțiune. M-a captivat de la primele pagini și cu greu reușeam să mă desprind de poveste, mai ales că-mi doream să aflu de ce a avut atât de mulți soți, ce anume îi lipsea, cum au fost aceste căsnicii și ce anume o determina să le pună punct. Am conștientizat că viața sa nu a fost deloc așa cum lăsa să se vadă, aparențele erau înșelătoare, doar ea știa ce se ascundea cu adevărat în sufletul său, dar m-am bucurat că a avut puține persoane care o meritau, o înțelegeau și care-n nebunia ei, o iubeau.

Așa operă de ficțiune, a surprins exact cum trebuie celebritatea și este un semn să nu mai ”punem botul” la tot ce se spune și se arată în mass-media sau pe rețelele de socializare despre celebrități, acestea lasă să se vadă doar ceea ce doresc ele să se vadă și nu realitatea, că deși pare să aibă totul, posibil să fie sărace în suflet, să se simtă neîmplinite, să aibă alte lipsuri decât oamenii de rând sau să se simtă singuri, deși sunt mereu înconjurați de persoane, să nu le invidiem, din contră, să apreciem ce avem, chiar și așa puțin, și să fim fericiți cu puținul nostru.

”Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo” a fost o carte cu o poveste încărcată de secrete, dureri, suferințe, compromisuri, abuzuri, pierderi, familie și prietenie, dar mai ales iubire. Este o carte a căreo poveste ți se desfășoară în fața ochilor de parcă ai viziona un film, nu ca și cum ai parcurge niște pagini, te captivează și te frânge, pe alocuri demonstrându-ți că femeia mereu se va ridica, oricât de mult va fi căzută la pământ. Evelyn a fost un personaj feminim puternic, de la prima și până la ultima pagină, demnă de apreciat și urmărit…

”Când ți se dă ocazia să-ți schimbi viața, fii gata să faci orice e necesar ca să realizezi schimbarea! Nu lumea ne oferă una sau alta, ni le luăm noi.”

”Adevărul e că lauda e ca o dependență. Cu cât ai parte de mai multă, cu atât mai multă îți trebuie ca să te ții pe linia de plutire.”

”Lumea crede că intimitatea are legătură cu sexul. Intimitatea însă are legătură cu adevărul. Atunci când poți spune cuiva adevărul, când poți sta în fața acelei persoane, iar răspunsul său este: ‘Ești în siguranță cu mine.’ Asta este intimitatea.”

”Durerea sufletească înseamnă pierdere. Divorțul este o bucată de hârtie.”

”Nu știi cât de repede ai alergat, cât de mult ai muncit, cât ești de oboist în realitate până nu se pune cineva în spatele tău și îți zice: ‘E în regulă, acum poți să cazi la pământ, o să te prind eu.’”

”Relațiile sunt complexe. Oamenii sunt dezordonați, iar dragostea poate fi urâtă.”

”E o diferență între sexualitate și sex. M-am folosit de sex ca să obțin ce voiam. Sexul e doar un act. Sexualitatea e o expresie sinceră a dorinței și a plăcerii.”

Advertisement

One thought on “”Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo” de Taylor Jenkins Reid (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s