”Sânge auriu” de Namina Forna (recenzie)

  • Titlul original: ”The Gilded Ones”
  • Autor: Namina Forna
  • Serie: ”Deathless”
  • Volum: I
  • Editura: Trei
  • Colecție: Fiction Connection
  • Anul apariţiei: 2021
  • Număr de pagini: 464
  • Traducere de: Irina Marina Borțoi

Deka are 16 ani și așteaptă înfrigurată ceremonia sângelui, după care ar putea deveni oficial membră a satului său. Dar sângele ei nu este roșu, ci auriu – culoarea impurității, ceea ce poate să aibă consecințe mai grave decât moartea.
O femeie misterioasă îi oferă posibilitatea să plece din sat și să lupte pentru împărat, într-o armată formată din tinere ca ea: sunt „alaki”, fete aproape nemuritoare cu daruri rare. Și sunt singurele care pot lupta împotriva celui mai mare pericol care amenință imperiul.
Deka știe ce primejdii o așteaptă, dar își dorește să-și găsească locul. În drum spre capitală, unde se va pregăti pentru cea mai mare bătălie din viața ei, va descoperi însă că marele oraș înconjurat de ziduri ascunde multe surprize. Nici locul, nici oamenii nu sunt chiar ce par a fi – nici măcar Deka.

“Sânge auriu” a ajuns la mine la finele anului trecut, cadou de la Moș Crăciun din partea celor de la editura Trei, însă abia acum am reușit să o strecor între titlurile ce doream să le parcurg. O aveam în plan în februarie, dar n-am mai reușit, așa că a fost printre primele lecturi ale lunii martie.

Mi-a dezvăluit povestea Dekăi, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care-și așteaptă ceremonia sângelui, pentru a afla dacă este pură sau nu. Dacă sângele îi va fi roșu, își va continua viața după anumite principii, iar dacă îi este auriu – culoarea impurității, ei bine…este condamnată. Însă primește posibilitatea de a se “purifica” dacă luptă pentru Împărat într-o armată formată din fete exact ca ea, fete cu daruri rare. Călătoria ei până-n capitală, dar și viața pe care o va duce între zidurile capitalei, printre antrenamente și diverse persoane, va produce schimbări majore, tot ceea ce credea că știe primește o cu totul altă semnificație…

Să o urmăresc pe Deka de-a lungul celor 460 de pagini a fost o totală aventură, m-a prins de la primele pagini, de unde mi-am tras și semnalele de alarmă că ceva nu este în regulă cu personajele astea, că Deka sigur este mai mult decât lasă să se vadă, o simțeam că va fi o badass și că va lupta și cu dinții, dacă va fi nevoie. Știind ce viață ar fi dus în comunitatea sa, dacă ar fi avut sângele roșu, și viața pe care o va duce după ce descoperă sângele auriu și acea portiță de salvare, m-am bucurat pentru ea, dorindu-mi să îi văd evoluția tot mai multe printre pagini. Nu am fost deloc dezamagită de ce am văzut, Deka s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, în ciuda credințelor sub care a fost crescută și modelată. Provenind dintr-un trib în care femeia este marginalizată, batjocorită, tratată fără pic de semnificație, considerată a fi o “târfă” doar pentru că are sângele de altă culoare, Deka își doboară credințele și înfruntă necunoscutul, mai ales că în capitală se ascund numeroase secrete, multe dintre ele tulburătoare și dureroase…

Atenția mi-a fost captată de la început și până la ultima pagină, am avut parte de acțiune alertă, mult mister și dezvăluiri șocante, la final, am urmărit-o pe Deka legând prietenii dintre cele mai solide, fiind inimoasă și protectivă, dar și devenind neînfricată când vine vorba de confruntări. Cu fiecare pagină parcursă, Deka a crescut tot mai mult mai în ochii mei și mi-a demonstrat, că în ciuda credințelor sub care ești crescut, mereu trebuie să descoperi adevărul, să-l înfrunți dacă este dureros și să-ți clădești propria viața după cum îți este bine. Am urmărit-o zâmbind, suferind, simțind primii fiori ai dragostei și mi-a crescut inima pentru ea. Nu a fost singurul personaj pe care l-am îndrăgit, alături de Deka am prins drag și de Britta, fata care i-a fost alături în călătoria spre Hemaira, Belcalis, tânăra a cărei copilărie a fost cruntă, devenind o rebelă, dar și Keita, uruniul lui Deka, sau mai bine spus, partenerul ei de luptă. M-au cucerit separat, iar împreună mi-au topit inima, nu mai puteam de drag când îi vedeam alături unul de celălalt, luptând cu înfocare…

“Sânge auriu” este despre fete nevinovate, condamdate datorită unor credințe bolnave, dar totuși puternice, capabile de iubire și demne de urmărit. Povestea este încărcată de acțiune alertă, mister și suspans, răsturnări de situație exact când nici nu te aștepți, dialoguri comice, dar și serioase, secrete peste secrete, atât de dense încât adevărul este greu de scos la suprafață. Dar și când este scos…ei bine, vă rămâne să aflați, o găsiți pe site-ul editurii aici. Eu vă recomand cartea cu încredere, chiar merită, este o poveste fantasy foarte captivantă, care vă v-a prinde în mrejele sale de la început până la sfârșit…

”Prima lecție, neofitelor: alaki nu cedează. Cuceriți sau muriți. Pentru o alaki – pentru orice războinic – moartea trebuie să fie un prieten cunoscut, un vechi partener pe care-l saluți înainte de a păși pe câmpul de luptă. Nu vă temeți de ea, nu vă ascundeți de ea. Acceptați-o, îmblânziți-o după voia voastră.”

”Toată viața ni s-a spus să ne facem mai mici, mai slabe decât bărbații. Asta ne învață Înțelepciunile Veșnice: să fii fată însemnă supunere eternă.”

”Corpul fizic se vindecă. Cicatricile se șterg. Dar amintirile sunt pentru totdeauna. Chiar și când uiți, rămân în tine, ies din nou la suprafață când te aștepți mai puțin.”

Advertisement

2 thoughts on “”Sânge auriu” de Namina Forna (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s