Trilogia ”Vrabia Roșie” de Jason Matthews (recenzie)

  • Titlul original: ”The Red Sparrow”, ”Palace of Treason”, ”The Kremlin’s Candidate”
  • Autor: Jason Matthews
  • Serie: ”Red Sparrow Trilogy”
  • Volume: I-III
  • Editura: Meteor Press
  • An apariție: 2018, 2020, 2020
  • Număr pagini: 464, 560, 560
  • Traducere de: Mihai-Dan Pavelescu

Frumoasa Dominika Egorova, o fostă speranţă a baletului rus, a cărei carieră s-a terminat tragic printr-un accident, ajunge de pe scena artistică, printr-un joc al hazardului, în culisele spionajului internaţional condus de SVR, Serviciul de Informaţii Externe Rus. Ea este împinsă de unchiul său, o persoană cu o poziţie importantă în cadrul agenţiei, să intre în jocurile murdare organizate de spionajul rus, fiind instruită în arta seducţiei fără scrupule, pentru stoarcerea de informaţii şi eliminarea adversarilor. Într-una dintre misiunile sale ajunge să-l cunoască pe un tânăr ofiţer de contrainformaţii al CIA şi din acel moment începe bătălia vieţii sale, aceea de a se elibera de un sistem care o folosise, o rănise şi o manipulase cu cruzime şi de a lupta pentru drepturile sale de om liber, de a iubi, de a face propriile alegeri şi de a-şi apăra propriile valori.

Autorul, fost agent al CIA, este un bun cunoscător al lumii dure a spionajului şi al jocurilor sale duble. Povestea imaginată de el caută să înfăţişeze latura umană, fragilă, a unor personaje antrenate să nu aibă sentimente, ci doar o inteligenţă cameleonică pusă în slujba unui stat sau a altuia. Dincolo de activităţile de spionaj, autorul surprinde adevărate drame personale ascunse, sufletele unor oameni care interacţionează cu ceilalţi în funcţie de propriile lor sentimente şi nu de programările impuse de un sistem sau altul.

Lumea aceasta a oamenilor din umbră capătă culoare exact atunci când inimile încep să-şi vorbească.

Mi-am propus ca anul 2023 să fie anul în care finalizez seriile ce le am începute, mai ales cele care au toate volumele deja traduse la noi. Așa că, după “The Witcher”, serie citită la recomandarea fratelui meu, i-a venit rândul trilogiei “Vrabia roșie”. Am avut primul volum în bibliotecă din 2019, rușine să-mi fie, și am așteptat să apară și celelalte volume din trilogie, să o pot binge-ui, însă după ce au aparut, în 2020, ochii mi-au fost furați de alte cărți și am uitat de serie. An Nou, rezoluții noi…am apelat la minunații de la Cartepedia și am obținut volumele doi și trei, iar de cum mi-au ajuns, m-am si avântat în serie, să fiu sigură că, de data aceasta, nu-mi mai scapă.

Dominika Egorova este o tânără al cărei vis de a deveni balerină este spulberat în urma unui accident și ajunge să devină spioană, la insistențele unchiului sau. Este instruită în arta seducției fără a ține cont de sentimentele proprii, este învățată cum să obțină informații, dar și cum să-si elimine adversarii. Din fata grațioasă, visătoare, devine o armă, cel putin așa este văzută de unchiul ei, și nu numai, la fel este și folosită, pentru scopul și beneficiul altora, nicidecum al ei, totul prin manipulare. Ajunge sa-l cunoască pe Nathaniel Nash, un tânăr ofițer al CIA-ului, și odată cu întâlnirea acestuia, Dominika începe bătălia vieții sale…

Am pătruns într-o poveste seducătoare, crudă, sângeroasă, nemiloasă, menită să distrugă tot ceea ce înseamnă sentiment sau vis, o poveste în care manipularea este pe primul loc, călcarea in picioare, abuzul psihic și fizic, dar mai ales, o poveste în care spionajul este la cote înalte. De la primele pagini am fost captivată de poveste și nu am putut să mă desprind până n-am dat ultima pagina de la ultimul volum. Am citit cele trei volume pe bandă rulantă, cum terminam un volum, mă avântam în celălalt, doar ss nu pierd ceva din poveste și să nu mă despart prea repede de personaje. M-a purtat prin Rusia, Finlanda, Grecia, Franta, America, Turcia, Austria, China si Sudan, m-a zăpăcit de cap cu numeroasele acronime și numele de cod acordate unor personaje, și credeți-mă, au fost personaje cu duiumul, că le pierdusem firul la un moment dat si nu mai știam care cine este și ce rol are în poveste.

Acțiunea este una extrem de alertă și-n ciuda paginilor încărcate de descrieri, este captivantă, până și descrierile respective te țin cu sufletul la gură și nu știi la ce să te aștepți pe mai departe. Ce pericole înfruntă personajele, cine cu cine se luptă, care personaj moare, ce comploturi se mai pun la cale, cine manipulează pe cine și cine va avea câștig de cauză, dacă se va întâmpla așa ceva… Când evenimentele vin în valuri, e greu să ții pasul cu toate, dar și palpitant în același timp, pentru că se întâmplă atât de multe, unele într-un timp foarte scurt, iar perioada de procesare este aproape 0, te năucește în așa fel încât nu mai știi ce și de unde te-a lovit.

Dominika este un personaj puternic, deși, așa a fost construită să fie, o armă pentru ceilalți, o spioană folosită pentru a obține informații indiferent de metodă, chiar și cu trupul său, are o flacără ce arde înăuntrul său și luptă pentru libertatea sa, pentru sentimentele sale și șansa de a iubi și a fi iubită, dorită, nu doar pentru trupul său sau pentru ceea ce poate obține cu el, ci pentru că este o femeie inteligentă, care nu se teme să înfrunte necunoscutul. Am admirat-o încă de la început, am suferit pentru ea văzând câte mizerii este nevoită să suporte, manipulările în care este prinsă și-mi doream să-i nimicesc pe toți, să aiba parte de respiro, să se bucure de viață așa cum consideră ea de cuvință, să fie lăsată să trăiască. Speranța a venit când am observat că-și permite “luxul” de a se arunca într-o relație interzisă și că, deși pândea pericolul la orice pas, și-l asuma. Am fost alături de ea, trup și suflet, și cumva, am rămas cu un gol în suflet când am realizat cum se încheie povestea sa.

Trilogia “Vrabia roșie” nu este atât de cunoscută pe cât ar merita și e păcat, este o serie captivantă, cu acțiune alertă, personaje neînfricate și determinate, lupte sângeroase, seducție la cote înalte, spionaj, conspirații, misiuni prin diverse țări, pericole, plus de asta, se observă că autorul nu este străin domeniului, deci…go for it! Găsiți seria integral pe site-ul cartepedienilor aici.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s