”Cine moare în zori” de Holly Jackson (recenzie)

  • Titlu original: ”Five Survive”
  • Autor: Holly Jackson
  • Editura: Leda
  • Colecția: Leda Edge 
  • An apariție: 2023
  • Număr pagini: 464
  • Traducător: Dana-Ligia Ilin

În vacanța de primăvară, Red Kenny pornește într-o călătorie alături de cinci amici: cea mai bună prietenă a ei și fratele mai mare al acesteia, iubita lui perfectă, un coleg de școală și tipul la care adolescenta visează în taină.

Când rulota li se defectează în mijlocul pustietății, iar ei nu mai au semnal la telefon, cei șase tineri își dau seama curând că nu este un accident. Cineva i-a prins în capcană acolo, în întuneric, cineva care clar îi vrea morți.

Mai sunt opt ore până la revărsatul zorilor, iar cei șase trebuie să evadeze sau să-și dea seama care dintre ei este ținta. Dar nu cumva printre ei se află un mincinos? Secrete îngropate ies la lumină, iar tensiunea din interiorul rulotei va atinge niveluri mortale. Și mai năucitor, nu toți membrii grupului vor supraviețui nopții…

Cât de mult am așteptat traducerea noului roman semnat de Holly Jackson, la cât am adorat trilogia “Crima perfectă”, iar când am văzut că cei de la Leda au anunțat la Gaudeamus apariția titlului “Cine moare în zori” am fost în extaz, mai ales că apărea la câteva zile după ziua mea, cadoul potrivit, zic eu, pentru un bibliofil.

Nu a durat mult și a ajuns în mânuțele mele, dar a durat și mai puțin să-l citesc. Am profitat de somnul lung al fiului meu nou-născut și am topit cartea într-o singură zi, cu pauze evident, că doar s-au schimbat puțin prioritățile, însă mă bucur enorm că am reușit să o citesc atât de curând, ținând cont de cât de curioasă eram de poveste.

Red pleacă în vacanța de primăvară alături de cinci adolescenți, prietena ei cea mai bună, fratele acesteia și iubita lui, un coleg de clasă și băiatul la care Red tânjește, neștiind ce îi așteaptă în această aventură. Rulota cu care s-au pus la drum se strică, semnalul la telefon cade, deci nu pot apela la ajutor, și colac peste pupăză, viețile le sunt puse în pericol: cineva trage asupra lor și-i amenință. Prinși în capcană, cei șase caută o ieșire, mai ales că au fost “anunțați” că nu toți vor supraviețui în zori…

M-am aruncat ca o salbatică în volum, la drept vorbind, pentru că am citit dintr-un foc 150 de pagini și nu mă puteam opri. Atât de prinsă am fost de poveste, că-mi era greu să pun cartea deoparte, dar și când trebuia să fac altceva, gândul tot la ea îmi era. Nu mă așteptam să dau peste o poveste atât de întortocheată, încărcată de secrete și cu suspans maxim, simțeam că mă fierbe la foc mic și încercam să fac toate ipotezele posibile. Una dintre ele chiar mi s-a confirmat și deja mă simțeam mult mai bine, ca în sfârșit, am dibuit și eu ceva, pentru că rar se întâmplă să am dreptate. Eram sigură că fiecare personaj în parte își are propriile secrete, de care ține și cu dinții, iar odată scoase la lumină, vor zdruncina toată încrederea avută unul în celălalt, atât cât este, dar nu eram pregătită pentru dezvăluirile făcute, fiind complet surprinsă. Am adorat cum s-au împletit toate evenimentele și cum a curs povestea, misterul în care a fost învăluită și tensiunea în care m-a ținut.

În ce privește personajele, Red și Simon mi-au cucerit inima, alături de Red am fost de la prima pagină, iar Simon m-a cucerit cu umorul său, chiar și-n situații nepotrivite, el reușea să trateze totul cu nonșalanță. Mintea îi fugea, dar nu se arăta, la fel și a lui Red, ce e drept, cei doi fiindu-mi exact pe plac. Oliver, în schimb, m-a enervat teribil, cu toată atitudinea lui de șef și-mi doream să-i pot da câteva palme uneori, Arthur a fost un simpatic, care m-a zăpăcit puțin spre final, iar Reyna și Maddy au fost ok, că altfel nu știu cum să le descriu… Fiecare și-a avut rolul și au fost construiți atât de bine, că, la un moment dat, aveam senzația că-s parte din poveste și-i urmăresc pe bune, nu doar citesc o carte, vizualizam atât de viu scenele încât aveam impresia că mi se desfășoară în fața ochilor, ceea ce a fost super tare.

Am savurat acest roman și sunt încântată că am început bine luna februarie, nici că-mi doream să încep altfel în materie de lectură. Vă recomand și vouă titlul, dacă încă nu l-ați citit, veți da peste o poveste misterioasă, antrenantă și captivantă, plină de secrete și răsturnări de situație…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s