”Năpasta regilor„ de Jenn Lyons (recenzie)

  • Titlul original: ”The Ruin of Kings”
  • Autor: Jenn Lyons
  • Serie: ”Cercul dragonilor”
  • Volum: I
  • Editura: Corint
  • Imprint: Leda Edge
  • Anul aparitiei: 2022
  • Număr de pagini: 672
  • Traducător: Monica Serban

Și dacă nu ești tu eroul poveștii?

Kihrin e hoț și a trăit în mahalalele din Quur. Fiu al unui menestrel, a crescut cu povești despre prinți de demult și minunatele lor aventuri. Când este declarat, împotriva voinței lui, urmașul pierdut al unui prinț trădător, Kihrin dă piept cu necruțătoarele jocuri de putere ale noii sale familii, care nutrește ambiții politice nemăsurate.

Devenit practic prizonier, tânărul descoperă că a fi un prinț pierdut nu e deloc ca în povești. Din câte se pare, a fost mințit în privința dragonilor, a demonilor, a zeilor, a profețiilor, a iubirii adevărate, precum și a faptului ca eroul câștigă întotdeauna.

Dar poate că, până la urmă, el nu e un erou. Căci lui Kihrin nu îi este scris să salveze imperiul.

Îi este scris să îl distrugă.

De când am primit “Năpasta regilor” de la cei de la Leda, mi-a fost teamă să mă apuc de ea, sincer vă spun. Mă tot uitam la titlu, zicându-mi că tot o să-i vină rândul, chiar dacă o ocolesc, iar rândul i-a venit o dată cu primul #buddyread organizat de editura alături de niște fete tare mișto Andre, Anto, Ade, Ale si Brie, cărora s-au alăturat Simo, Damaris, Sânzi și Georgiana. Așa că s-a aruncat Loricica, sălbatica, în “Năpasta Regilor”…și a terminat-o în două zile , spre disperarea fetelor, zic și eu , sigur nu vor mai dori să facă buddy read cu mine never ever și nu le condamn, sincer .

“Spune-mi o poveste!”… așa începe conversația dintre Kihrin, un hoț întemnițat, și Talon, temnicera sa, că doar e plictisitor să fii închis și nevoit a fi păzit ca să nu evadezi. Însă povestea ce avea să mi se desfășoare în următoarele pagini nu a fost deloc una cum mă așteptam, luându-mă complet pe nepregătite… Se desfășoară pe două planuri narative, a lui Kihrin și Talon, dar cum ajung să le împletească cele două este extrem de captivant.

Deși este stufoasă și poate intimida, să știți că păcălește. Prinde de la primele pagini și se citește relativ ușor, cuprinde numeroase note de subsol care aduc lămuriri de-a lungul cărții, are și glosar de termeni la final, deci dacă e ceva neclar, imediat se face lumină. Până să mă obișnuiesc cu termeni folosiți și multitudinea de personaje, cu numele lor ce-mi încâlceau limba-n gură, m-am tot plimbat la glosar și înapoi, mi-am luat notițe, ca să fiu sigură că nu uit ceva anume și că fac conexiunile corecte, am notat idei și sentimente ce mă încercau de-a lungul lecturii. Și credeți-mă, că de-a lungul celor 652 de pagini, am fost încercată de diverse sentimente, de la confuzie, frustrare, nervi, oripilare, la bucurie, uimire, euforie, emoție chiar… E acel gen de carte care te trece prin toate stările posibile și imposibile.

Pe lângă numeroasele personaje umane, secundare mai ales, am mai dat și peste zeițe și zei, vrăjitori, demoni metamorfi, dar și demoni care-ți pot pătrunde-n gând, distorsionând amintiri fâcându-le și mai cumplite sau controlându-te fără să realizezi, dansatori-umbră și imitatori, care aveau scopul și reușeau să manipuleze personajele, dar și cititorul, inducându-l în eroare când nici nu se aștepta. Și…DRAGONI!!! Da, dragoni vorbitori chiar…ce poți să-ți dorești mai mult de atât? Aceste ființe mitice și fantastice mereu că captivează și cum aud de dragoni, ceva se declanșează în mintea mea. Toți aceștia duc o luptă cu sine, dar și unii cu ceilalți, pentru a obține pietrele cu diverse puteri și semnificații, care au diverse scopuri, ajutând la propriul interes, evident, și nu numai…

N-am dus lipsă nici de răsturnări de situație, au venit în valuri, ce e drept, nu mă pregătise absolut nimic pentru ele, manipulări josnice și violențe ieșite din comun, chiar și față de membrii familiei, ca să nu mai spun de cruzimea aruncată sclavilor, care nu erau deloc considerați persoane, iar cei care-i posedau puteau face orice doresc cu ei, de la a-i viola și maltrata, până chiar la a-i ucide, fără niciun fel de repercusiune, de parcă ar fi un obiect perisabil. Secretele, minciunile, adevărurile distorsionate, înșelăciunile și trădările n-au lipsit nici ele, au fost cu duiumul, unele dintre ele dându-mă complet peste cap, pentru că am avut momente când nu mai știam ce să cred, ce e real și ce nu, în cine să mai am încredere și care este, până la urmă, personajul negativ în tot acest haos captivant.

Clar nu mă așteptam să fiu atât de fascinată de această carte, să mă prindă în halul în care m-a prins și să nu-mi de-a drumul absolut deloc. Când decideam să pun cartea deoparte, să fac o mică pauză pentru a procesa ce am citit, să mai notez una, alta, imediat mă lovea impulsul de a pune mâna pe ea, ceva mă împingea să citesc non-stop și să nu o pot lăsa jos, deși capul meu era vraiște și aveam gândurile în toate părțile. Chiar a fost o lectură interesantă, cu multe elemente și informații de digerat, mi-a dat vibe de “The Priory of the Orange Tree” și “House of the Dragon” cu toate brutalitățile, cruzimile, crimele, incestul și întortochelile întâlnite, dar mai ales DRAGONII…și am savurat-o cum am știut eu mai bine, devorând-o ca o sălbatică în doar câteva ore, deși aveam la dispoziție o săptămână să o citesc.

Le mulțumesc fetelor că m-au suportat și chiar a prins bine să fim mai multe gagici, să dezbatem povestea, să împartășim păreri, este o experiență tare faină și vă recomand să încercați și voi. Vă îndrum și cartea s-o citiți pentru că merită, deși trebuie să aveți puțină răbdare cu ea, așa intimidantă cum e ea, păcălește și prinde cititorul în mrejele sale…O găsiți pe site-ul editurii aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s