”Lucruri peste care nu putem trece” de Lucy Score (recenzie)

  • Titlul original: ”Things We Never Got Over”
  • Autor: Lucy Score
  • Serie: ”Knockmout”
  • Volum: I
  • Editura: Trei
  • Colecția: Fiction Connection 
  • An apariție: 2022
  • Număr pagini: 656
  • Traducător: Alexandru Szöllö

Knox, băiatul rău, cu barbă și plin de mușchi, preferă să-și trăiască viața așa cum își savurează cafeaua: singur. Nu suportă drama, nici atunci când îi iese în cale cea mai dramatică apariție: o mireasă fugară, fără niciun ban în buzunar.

Naomi nu doar că a fugit de la propria nuntă, ci a sărit imediat în ajutorul surorii ei gemene și s-a dus în Knockemout, un orășel îndepărtat din Virginia, unde conflictele se rezolvă în modul tradițional:… cu pumni și bere. De obicei, în ordinea asta. Dar sora geamănă a lui Naomi nu s-a schimbat deloc. După ce i-a furat mașina și banii, Tina i-a lăsat și un cadou neașteptat: nepoata pe care Naomi n-a știut niciodată că o are.

Knox nu vrea să se complice cu o femeie care vine la pachet cu atâtea probleme. Dar cum viața lui Naomi s-a transformat în haos chiar în fața lui, se hotărăște să-i dea o mână de ajutor și apoi să se întoarcă la traiul lui liniștit.

Nu și-a imaginat însă că totul o va lua razna.

“Lucruri peste care nu putem trece” mi-a fost recomandată de Anto și chiar o aveam pe Kindle, tot uitându-mă la ea cu gândul s-o citesc. Dar cum nu mă împac cu cititul în format ebook, am tot amânat-o. Asta până când am văzut că cei de la editura Trei au tradus-o, la scurt timp reușind să pun mâna pe ea, primind-o în dar de sărbători de la Moș Trei, cărora le și mulțumesc pe această cale.

Chiar cu câteva zile înainte să mă apuc de ea, văzusem o discuție legată de traducerea cărții care relata faptul că traducerea e nasoală și de prost gust, că lasă de dorit și multe alte lucruri negative, simțind că-mi cade cerul-n cap, știind că vreau să mă apuc de carte, nu îmi doream să mă izbesc de această piedică. Până la urmă mi-am zis fie ce-o fi, mă apuc și de nu-mi place, mă chinui și o citesc ebook. Dar n-a fost cazul și mă bucur tare că s-a nimerit așa.

Naomi fuge de la propria nuntă, părăsindu-și logodnicul la altar, pentru a-i veni în ajutor surorii sale gemene. Însă nu se aștepta la ceea ce a primit când a ajuns în Knockemout: mașină furată, împreună cu lucrurile personale, refuzul de a primi o cafea, și colac peste pupăză, o nepoată de 11 ani, de care nu știa nimic. Și asta nu e tot, îi mai iese-n cale si Knox, un bărbat singuratic, care nu e deloc fan dramă, considerat a fi bad boy, și care, se pare, că n-o poate suferi pe Naomi pentru că o asociază cu Tina, sora sa geamănă. Numai distracție pe capul lui Naomi, ce să spun…

M-am avântat cu tot elanul posibil în lectură și, Doamne, cât de mult mi-a plăcut! De la primele pagini am fost prinsă de poveste, am îndrăgit personajele, atât cele principale, cât și cele secundare, am râs pe săturate și chiar am ajuns să empatizez cu fiecare în parte și să le urmăresc cu drag. Parcă făceam și eu parte din acea mică comunitate a orașului Knockemout, așa mă simțeam de apropiată de personaje. Knox se dădea el durul pământului, dar l-am citit eu și știam ce îi poate capul, mai ales când vedeam că acțiunile sale nu se potriveau cu ceea ce zicea, Naomi părea sosită de pe altă planetă și nu știa cum să gestioneze toată harababura în care s-a trezit prinsă, Waylay părea a fi singura cu scaun la cap și îi cam juca pe toți cum dorea ea, tare șmecheră puștoaica pentru vârsta ei. Mă distrau teribil întâlnirile dintre Knox și Nash, fratele său, comportamentele lor asemeni unor adolescenți în călduri erau totale, rezolvându-și disputele cum știau mai bine, adică cu pumni, mare dragostea între ei, sincer vă spun… Dar chiar m-am îndrăgostit de toate personajele și erau un deliciu să le urmăresc în acțiune.

Traducerea nu m-a mai afectat atât de tare, deși pe alocuri lăsa de dorit și as fi preferat ca unele replici să fi fost redate altfel, am încercat pe cât posibil să închid ochii în fața lor și să mă bucur, efectiv, de poveste. Și foarte bine am făcut pentru că am descoperit o poveste simpatică, amuzantă, cu personaje cu trecuturi dureroase, neînțelese, dar și personaje nonconformiste, hotărâte, mereu acolo când este nevoie, familii iubitoare, prieteni adevărați, care-ți dau acea palmă necesară și fără să o ceri.

O lectură lejeră și relaxantă, ce mi-a dat o stare de bine și m-a distrat, ceea ce am și căutat după o săptămână încărcată de lecturi fantasy, nici nu cred că puteam face o alegere mai bună. Chiar dacă este stufoasă, are undeva la 650 de pagini, chiar a mers repede, limbaj accesibil, mult dialog și distracție cât curpinde. Chiar vi-o recomand, o găsiți pe site-ul editurii aici. Iar de acum, îmi rog unghiuțele până apare volumul următor, care-i are în prim-plan pe Nash și Lina…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s