- Titlul original: ”Once Upon a Wardrobe”
- Autor: Patti Callahan
- Editura: Trei
- Colecția: Fiction Connection
- An apariție: 2022
- Număr pagini: 304
- Traducător: Cornelia Marinescu
„Cum s-a născut Narnia?” Răspunsul va schimba totul
Megs Devonshire are un talent ieșit din comun la calcule și ecuații. Studiază la Oxford și visează să dezlege cele mai mari mistere ale fizicii. Crede în știință, cu o singură ezitare: fratele ei mai mic, pe care îl iubește nespus, nu mai are mult de trăit, iar știința nu-l poate ajuta. Când George devine fascinat de Leul, vrăjitoarea și dulapul, o carte nou apărută a faimosului autor C.S. Lewis, și o imploră să afle cum s-a născut Narnia, Megs nu poate să-l refuze.
Deși la început șovăie, Megs se trezește curând că ia ceaiul cu profesorul de la Oxford și cu fratele acestuia, rugându-i să-i ofere niște răspunsuri. Dar tot ceea ce primește sunt povești din copilăria scriitorului, pe care fata i le va depăna mai departe fratelui ei. De ce domnul Lewis nu-i spune direct ceea ce vrea George să știe? Răspunsul îi va dezvălui lui Meg multe adevăruri pe care știința și matematica nu i le pot oferi, iar darul pe care și-a imaginat că i-l face fratelui său – povestea din spatele Narniei – se dovedește în schimb a fi unul pe care George i-l face ei: speranța.

Am iubit seria “Cronicile din Narnia”, chiar dacă am citit-o la o vârstă înaintată, aș putea spune, nu consider că a fost târziu, din contră, este acel gen de serie care poate fi citită oricând pentru că nu se demodează. Iar când am zărit pe site-ul celor de la Trei “A fost odată un dulap”, direct cu gândul la Narnia m-am dus, ca apoi să văd întrebarea “Cum s-a născut Narnia?” și atât mi-a trebuit, n-am stat mult pe gânduri și am făcut-o a mea cu ajutorul celor de la editură, cărora țin să le mulțumesc din suflet pentru exemplarul oferit.
George este un băiețel în vârstă de 8 ani care are probleme cu inima. Este mare fan al romanului lui Lewis, “Leul, vrăjitoarea și dulapul”, însă-l macină o curiozitate, cum s-a născut Narnia, iar aici este nevoie să apeleze la ajutorul surorii sale, Megs. Deși a fost reticentă la început, Megs prinde curaj și ajunge să se întâlnească cu autorul, în speranța că va primi răspunsul așteptat de George, însă ce primește este mult mai mult…primește povești din copilăria autorului pe care să i le istorisească apoi fratelui ei. Cum decurge povestea, va îndrum să aflati…o găsiți pe site-ul editurii aici.
Mi-a fost dat să descopăr o poveste minunată și, asemeni lui George, eram foarte curioasă să aflu cum a luat naștere Narnia, ce l-a determinat pe autor să creeze acest ținut mirific și de unde atâta imaginație, cine este Faunul sau Vrăjitoarea ori Felinarul, însă mi-au fost dezvăluite mult mai multe decât m-am așteptat. Am pătruns în viața lui Jack, așa cum și-a dorit el să fie numit, și nu Clive, prin amintirile sale depănate lui Megs, l-am putut observa încă din copilărie și până-n prezent, fiecare povestire de-a sa venind la pachet cu câte o învățătura, chiar dacă trebuia să sapi puțin dupa ea.
Pe George l-am îndrăgit de la primele pagini, iar când am realizat că boala de care suferă îi răpește din viață, m-am întristat teribil. În ciuda bolii, George era plin de viață și entuziasm, nu lăsa ca boala să-l controleze, acest lucru mi-a înmuiat inima, dar și când Megs a acceptat “misiunea”…iubirea dintre frați este nemărginită și te poate împinge să faci lucruri pe care nu credeai că le vei face vreodată. Fără să realizeze, Megs iese din zona ei de confort și permite necunoscutelor să intre în viața ei, conștientizând că nu e chiar asa de greu să accepți, din când în când, o mică provocare. Relația dintre George și Megs este una puternică și extrem de frumoasă, deși îi desparte o diferență de 9 ani.
“A fost odată un dulap” este un roman emoționant și sensibil despre puterea poveștilor, cum schimbă cărțile viața unei persoane, este despre iubire în toate formele ei, relația dintre frați, cât de puternică și minunată se poate dezvolta, dar mai ales este despre speranță și cum să înveti să mergi mai departe, în ciuda tuturor încercărilor întâmpinate de-a lungul vieții. Este o carte cu o magie aparte și reușeste să mângâie prin frumusețea sa…
“Ori de câte ori te-ai săturat de viață, începe să scrii: cerneala este un leac minunat pentru toate durerile omenești.”
“Poate că atunci când știm că vom pierde pe cineva îl iubim mai tare și mai nestăpânit.”
“Totul este un mister, Megs. Poveștile și de unde vin ele. Fizica și felul în care funcționează universul. Suntem privilegiați că încercăm să înțelegem, fie că e vorba de o poveste sau de o ecuație matematică.”
“Genul de povești create de domnul Lewis – basmele, miturile, universurile care se înfășoară în jurul acestor lumi – se află în interiorul lumii noastre (…). Povestirile astea ne fac să ne reamintim ceva ce am uitat. Ele fac în așa fel încât un băiețel să vrea să sară din pat ca să vadă ruinele unui castel. Poveștile de felul ăsta ne trezesc.”
“Felul în care poveștile ne schimbă nu poate fi explicat. Se poate doar simți. La fel ca iubirea.”