- Titlul original: ”One of Us is Lying”
- Autor: Karen M. McManus
- Editura: Herg Benet
- Colecție: Passport
- Data apariției: 2017
- Număr de pagini: 392
- Traducere din limba engleză de Cristina Nemerovschi
“Unul dintre noi minte” e povestea a ceea ce se întâmplă când cinci străini ajung în clasa de detenție a școlii, iar numai patru ies de acolo în viață. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns. Fii atent la toate detaliile și poate vei fi tu cel care va rezolva enigma: Într-o după-amiază de luni, cinci elevi de la Liceul Bayview intră în camera de detenție. Bronwyn, tocilara, va merge la Yale și niciodată nu încalcă vreo regulă. Addy, prințesa, este frumoasa populară a liceului. Nate, delincventul, este deja eliberat condiționat după ce a fost prins vânzând droguri. Cooper, atletul, este starul echipei de baseball. Și Simon, proscrisul, este creatorul unei faimoase aplicații de mobil care lansează bârfele fierbinți ale liceului. Atâta doar că Simon nu mai iese de la detenție. La finalul orei în care cei cinci trebuie să-și ispășească pedeapsa, Simon moare. Potrivit anchetei, decesul nu este un accident. Luni moare, iar marți apar dezvăluiri senzaționale programate de el despre cei patru colegi care i-au fost alături în clipa morții, ceea ce îi transformă rapid în suspecți. Dacă nu cumva criminalul este altcineva și se află în libertate… Toată lumea are secrete, nu? Ceea ce contează e cât de departe ai merge ca să le protejezi.

”Doi pot ține un secret” mi-a trezit interesul în a citi și celelalte volume ale autoarei Karen M. McManus, așa că n-am stat mult pe gânduri și la scută vreme după finalizarea romanului mai sus menționat, m-am apucat de volumul ”Unul dintre noi minte”, primul volum din duologia cu același nume. Și de această data avem un young adult thriller, însă nu sunt două personaje principale, ci patru, fiecare cu a sa perspectivă. O avem pe Bronwyn, fata tocilară, onestă, care n-ar fi capabilă niciodată să trișeze și care, cu siguranță, va merge la Universitatea Yale și Addy, prințesa balului, niciodată regina, deși nu duce lipsă de popularitate în cadrul liceului, nici de frumusețe și mai ales, are drept iubit un atlet arătos și râvnit de multe alte fete. Alături de cele două sunt și Cooper, atletul și totodată, starul echipei de baseball și Nate, oaia neagră a liceului, doar nu se putea fără, delincventul nu avea cum să lipsească din această instituție, și-a primit această etichetă în urma eliberării sale condițională, dar și a vânzării de droguri în care a fost implicat. Cei patru nu au nimic în comun unul cu celălat, exceptând faptul că sunt colegi de liceu, posibil să aibă unele clase împreună și mai nou, impart o sală de detenție pentru prima datî, unde li se alătură Simon, neadaptatul și radio-șanțul liceului, știe tot ce mișcă, fiecare bârfă, și nu se teme s-o facă publică îrin intermediul unei aplicații pe care a creat-o. Ceea ce părea a fi o oră de detenție obișnuită, se transformă într-un moment neplăcut: din cinci elevi aflați la detenție, doar patru păsăsesc sala pe picioarele lor, Simon este scos pe o targă. O dată cu moartea lui Simon și începerea unei anchete pentru a descoperi cine a fost ucigașul, cei patru liceeni devin suspecții principali și în același timp, secrete nebănuite ies din cufăr prin intermediul aplicației deținute de Simon privind viața lui Bronwyn, Addy, Nate și Cooper. De ești puțin curios, te îndemn să-ți alimentezi curiozitatea, cartea o găsești pe site-ul editurii aici.
Povestea a fost interesantă, m-a captivat însă de la primele pagini, deși am avut un moment de confuzie câteva minute, până am realizat în ce mod este structurată desfășurarea acțiunii. Cum spuneam și mai sus, avem patru perspective, ale celor patru suspecți, iar după ce m-am prins cum merge treaba, lectura a curs de la sine. A fost un thriller ușor, eu fiind obișnuită și cu cele mai consistente, mai mature, aș putea spune, însă ”Unul dintre noi minte” mi-a lăsat o impresie plăcută, în ciuda faptului că a avut unele bube pe alocuri, chiar și cu interesul trezit, dornică să aflu cine a stat în spatele crimei, la un moment dat am avut sentimentul că acțiunea se lungește mai mult decât este necesar și-mi doream să se întâmple ceva, să-mi dea un zvâc, ceva, zvâc ce l-am primit abia după prima jumătate a cărții, iar de acolo n-am mai fost capabilă să las cartea din mână. Secretele, efectiv, au explodat și au invadat lumea personajelor principale, răsturnările de situație și-au făcut de cap, au reușit să mă bulverseze și pe mine, să-mi demonteze bănuielile și să-mi dea o servă de m-a înmărmurit. Chiar nu am prevăzut cele întâmplate, probabil și din cauza faptului să am fost axată strict pe personajele principale și prea târziu m-am dezmeticit.
”Unul dintre noi minte” este un young adult thriller ce vi-l recomand, poate vă trezește apetitul pentru astfel de cărți și deși este unul ușurel, este antrenat, bulversant în ceea ce privește numeroasele răsturnări de situație, ce te vor determina să te îndoiești de orice crezi sau ai crezut, secrete, mister, și pe lângă acestea, servește și o doză de abuz emotional și psihic, homofobia, depresia sau hărțuirea. Nu mă mai întind, iar am sărit calul, cred eu, și pun osul la treabă, să vă pregătesc recenzia și pentru celălalt volum ”Unul dintre noi urmează” 😊.
2 thoughts on “”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus (recenzie)”