”Doi pot ține un secret” de Karen M. McManus (recenzie)

  • Titlul original: ”Two Can Keep a Secret”
  • Autor: Karen M. McManus
  • Editura: Herg Benet Publishers
  • Colecție: Passport
  • Data apariției:  2019
  • Pagini: 336
  • Traducător: Cristina Nemerovschi

Echo Ridge este un orășel modest și obișnuit din America. Ellery nu l-a vizitat niciodată, dar a auzit tot ce era de știut. În acel oraș, mătușa ei a dispărut pe când avea șaptesprezece ani. Și doar cu cinci ani în urmă, o regină a balului din liceu a făcut să se audă în întreaga lume de Echo Ridge atunci când a fost omorâtă. Acum, Ellery trebuie să se mute acolo, pentru a locui cu o bunică pe care de abia o cunoaște. Orașul e ca un tablou idilic, dar ascunde secrete. Și chiar înainte ca anul școlar să înceapă, cineva le amenință pe cele mai populare fete din liceu, promițând că va face ca jocul să devină și mai periculos decât în urmă cu cinci ani. Apoi, ca pentru a dovedi că amenințarea este reală, o altă fată dispare. Ellery știe tot ce e de știut despre secrete. Mama ei le are; bunica, la fel. Cu cât stă mai mult în Echo Ridge, cu atât își dă seama că fiecare ascunde ceva. Problema e că secretele sunt periculoase, iar oamenii nu prea se pricep să le țină. E motivul pentru care în Echo Ridge cel mai sigur e să îți păstrezi mereu secretele pentru tine.

Când vine vorba de thrillere, mi se aprind toate beculețele și mă entuziasmez până peste cap, chiar dacă sunt și young adult thrillere. După experiența mai puțin plăcută cu ”Majoretele”, carte citită anul acesta și despre care am scris pe blog aici, am fost extrem de sceptică în a le mai acorda atenție, însă ”Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți”, a cărei recenzie o găsiți pe blog aici, m-a determinat să le mai acord șanse, așa că am ajuns și la ”Doi pot ține un secret”, un young adult thriller publicat la editura Herg Benet. Am avut-o pe wishlist încă de când s-a lansat, apoi Roxi a citit-o și mi-a recomandat-o, însă abia luna trecută am reușit să o obțin cu ajutorul editurii și vreau să le mulțumesc pe această cale pentru exemplarul oferit; o găsiți și voi aici 😊.

Ellery, o adolescent în vârstă de 17 ani, se mută alături de fratele ei geamăn în Echo Ridge, un orășel din America, pentru a locui cu bunica lor din partea mamei, bunică pe care nu o cunosc mai deloc. Deși este prima data când vine în acest oraș, Ellery știe totul despre el, aici a dispărut fără urmă mătușa sa pe vremea când avea aceeași vârstă ca Ellery, iar în urmă cu cinci ani, o altă fată a fost omorâtă. Un oraș macabru, aș putea spune, având în vedere faptul că, din nou, fetele populare din liceu, nominalizate pentru titlul de Regina Balului, sunt amenințate, iar Ellery se vede prinsă în această horă și este nevoită să joace, mai ales că are propriile suspiciuni în ceea ce privește evenimentele petrecute în acest oraș.

Am fost plăcut impresionată de acest volum, povestea a reușit să mă prindă de la primele pagini și n-am putut să mă desprind decât șase ore mai târziu, când am finalizat-o. Acțiunea romanului este redată din dublă perspectivă, a lui Ellery, fata nou mutată în oraș, și a lui Malcolm, fratele mai mic al băiatului suspectat că și-ar fi ucis iubita din liceu în urmă cu cinci ani. Firul narativ mi-a amintit puțin de ”Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți”, au fost elemente ce s-au asemănat în ambele cărți, însă am reușit să mă focusez pe lectura curentă. Atât Ellery, cât și Malcolm, sunt prinși în nebunia amenințărilor, mereu privind în toate părțile, în căutare de posibili suspecți, mai ales când amenințările sunt puse în aplicare și o nouă fată dispare. Nu mai știi în cine să ai încredere, ești asaltat de îndoieli, dar îți cade și casa-n cap când descoperi că poți fi chiar tu un posibil suspect. Mi-a plăcut faptul că acțiunea a fost redată din dublă perspectivă, așa am avut posibilitatea de a analiza personajele mult mai bine, să le cunosc, atât pe cele principale, cât și pe cele secundare, să-mi fac propriile idei în ceea ce le privește și de ce nu, să arunc și eu cu ținta către posibilul făptaș. Evident că nu am ghicit cine a fost făptașul și chiar m-am bucurat de acest lucru, a reușit să mă bulverseze deznodământul, mai ales că am avut o mică bănuială privind acțiunile dementului.

Sunt o cititoare rapidă, de multe ori zbor printre pagini fără să-mi dau seama, însă volumul chiar se citește repede și este ușor, în ciuda scrisului ce-ți fracturează ochii, acesta poate fi și motivul pentru care am reușit să rămân captivată de pagini, cu gândul că dacă fac pauză, iar trebuie să mă reacomodez cu scrisul. Mi-a trezit interesul încă din primul capitol, iar pe parcus m-a tot ațâțat, m-a prins în mrejele sale, mai ales că tot mai multe secrete, ce au fost tăinute vreme îndelungată, au ieșit la iveală și au creat din ce în ce mai multe evenimente neașteptate. De dat pe spate n-a reușit să mă dea, parcă a lipsit ceva acolo, însă făcând abstracție de pretențiile mele, chiar a fost o lectură bună. Captivantă, antrenantă, numeroase răasturnări de situație, secrete învăluite în mister, unele întunecate chiar, și ținând cont că este young adult, nu a fost lipsită viața de licean și ce impact a avut asupra fiecărui elev în parte, în funcție de locul ocupat în societate.

Trăgând o linie la tot ce am îndrugat aici, am scris atât de mult, ”Doi pot ține un secret” este un thriller ce merită atenția voastră, în special dacă sunteți la început de drum în a descoperi acest gen. Este ușurel și captivant și vă va trezi interesul în a descoperi tot misterul ce învăluie locuitorii din Echo Ridge.

Advertisement

One thought on “”Doi pot ține un secret” de Karen M. McManus (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s