”Reziliență” de Bogdan Hrib (recenzie)

  • Titlu: ”Reziliență”
  • Autor: Bogdan Hrib
  • Editura: Tritonic
  • Colectia: Thriller & Mystery
  • Număr pagini: 354

Angajat să elucideze moartea fiicei unei important baron local, Stelian Munteanu este prins într-o complicată pânză de păianjen cu grave implicații geopolitice. Împreună cu experimentatul Tony Demetriade și tânăra Anabella Păduraru, poliția britanică și serviciile secrete românești investighează o serie de evenimente care par să ducă spre o criză fără precedent în Estul Europei. Personaje noi și vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări, mistere aparent imposibil de rezolvat – toate se amestecă cu doze potrivite în acest nou roman semnat de Bogdan Hrib.

”Reziliență” a fost prima mea întâlnire cu autorul Bogdan Hrib, deși auzisem de cărțile sale, nu am avut ocazia, până acum, să le citesc. Nu am pornit cu foarte mari speranțe pentru că nu îmi doream să mă entuziasmez prea tare, însă am rămas plăcut suprinsă când am realizat cât de repede m-a prins acțiunea romanului. Deși volumul face parte din seria ”Stelian Munteanu” (fiind cel de-al șaselea), unul dintre persoanjele principale este cel ce a dat și numele seriei, și persoanjele au fost noi pentru mine (sunt vechi pentru cei ce au parcurs celelalte volume ale seriei), nu am întâmpinat deloc dificultăți în a citi volumul și am reușit foarte repede să mă pierd între paginile coperții. Am avut ocazia de a-l cunoaște puțin pe Stelian Munteanu, un civil ce are lipici la belele, se pare, dar care are printre cunoscuții săi persoane de interes, este angajat de Pavel Coman, un baron local, pentru a elucida misterul ascuns în spatele morții fiicei sale, Ana Coman.  Această anchetă pare una extrem de dificilă de dus la bun sfârșit și Stelică se vede prins într-un joc de puzzle, doar că fără piese. Alături de Tony Demetriade și Anabella Pădureanu, Stelică își pune toată speranța și baza că va reuși să-i dea de capăt acestui mister, care, pe zi ce trece, devine tot mai complicat de descâlcit.

Acțiunea volumului este împărțită în trei părți, astfel am avut posibilitatea să descopăr locuri din Londra, dar și din aglomeratul București sau Iași. M-am bucurat foarte mult că au fost evenimente ce au avut loc în România, am citit foarte puține cărți care au avut acțiunea plasată în țara mea, iar acest lucru mi-a trezit interesul mult mai tare și urmăream firul mult mai intens. În prima parte a romanului am făcut cunoștință cu personajele și vă mărturisesc că am prins drag de Stelică instant, îmi era așa de simpatic, dar îmi părea și rău de el, în același timp, toate bubele trăgeau la el și indiferent ce făcea, măgăreața pica tot pe el…, mi-a atras atenția și cuplul Tony – Anabella, cum se completau unul pe celălalt în diverse acțiuni, dar și comunicarea lor cu ajutorul privirii…pe toți trei i-am urmărit cu sufletul la gură în această cursă și eram extrem de nerăbdătoare să văd în ce ițe vor mai fi prinși și dacă vor reuși să se desprindă. În cea de-a doua parte, acțiunea devine mai profundă, sunt introduse elemente din politică, care pe mine m-au băgat puțin în ceață, sunt total pe lângă în ceea ce privește acest subiect, însă am reușit să mă țin la nivel de plutire și să-mi formez ideile ca să pot înțelege acțiunea. Tot aici am început să simt care cum este corupt, ce smecherii întreprinde fiecare și deja curiozitatea mea era stârnită la maxim. În cea de-a treia și ultima parte a volumului se dezlănțuie nebunia. Nici nu știu când am parcurs acele pagini, dintr-o dată m-am trezit la final și eram complet năucită. Am avut eu unele mici bănuieli, chiar am simțit pe cine trebuie la un moment dat, și m-am bucurat când am văzut că mi se confirmă și mie, măcar o dată, bănuielile.

Cum vă spuneam mai sus, am reușit să mă pierd foarte repede printre pagini și acțiunea m-a prins. Volumul se citește foarte ușor, deși sunt și elemente care probabil vă vor da de furcă, în cazul meu politica, au avut parte și de iubire, relația dintre Stelian și soția sa m-a înduioșat foarte mult, dar și multe trădări, piperate cu corupție, toate acestea au fost împletite foarte bine cu numeroase răsturnări de situație și mistere ce par imposibil de elucidat. ”Ingredientele” au creat un volum cu o acțiune intensă, ce a trezit pielea de găină la viață, i-am simțit prezența, au curs și câteva ape pe mine, am fost în priză și-mi era greu să mă desprind, îmi doream mai mult și mai mult, iar paginile treceau fără să realizez. M-am întristat puțin când am ajuns la final, dar m-am și bucurat pentru că astfel am descoperit că sunt atrasă de creațile autorului și-mi doresc să descopăr și celelalte romane, să mă reîntâlnesc cu Stelică.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s