”Un blestem sumbru și nimicitor” și ”O inimă aprigă și frântă” de Brigid Kemmerer (recenzie)

  • Titlul original: ”A curse so dark and lonely”, ”A heart so fierce and broken”
  • Autor: Brigid Kemmerer
  • Serie: ”Distrugătorii de blesteme”
  • Volume: I, II
  • Editura: Corinteens
  • An apariție: 2021, 2022
  • Număr pagini: 512, 464
  • Traducere de Andra Elena Agafiței

Blestemat de o vrăjitoare foarte puternică să trăiască la nesfârșit cel de-al optsprezecelea an de viață, prințul Rhen, moștenitorul regatului Emberfall, a crezut că se va salva cu ușurință dacă o fată se va îndrăgosti de el. Însă asta se întâmpla înainte ca el să se transforme într-un monstru pornit pe distrugere. Înainte de a-și spulbera castelul și de a-și nimici familia și ultima fărâmă de speranță.

***

O fermecătoare și captivantă reinterpretare a poveștii Frumoasa și Bestia, cu personaje credibile și amuzante, și, totodată, cu întorsături de situație la tot pasul.

Pentru Harper, nimic n-a fost ușor vreodată. Cu tatăl dispărut, mama pe moarte și fratele care o subestimează tot timpul din pricina paraliziei cerebrale de care ea suferă, fata a învățat să fie dură ca să supraviețuiască. Atunci când încearcă să salveze o străină pe străzile din Washington DC, tânăra este transportată într-o lume magică.

Harper nu știe unde se află acum sau ce să creadă. Un prinț? Un blestem? Un monstru? În vreme ce petrece tot mai mult timp alături de Rhen în acest tărâm fermecat, fata reușește să priceapă care e miza. Și pe măsură ce Rhen începe să înțeleagă că Harper nu e doar o altă fată pe care trebuie s-o cucerească, speranța încolțește iar în el. Însă puteri nemaiîntâlnite caută să distrugă regatul Emberfall… și va fi nevoie de mult mai mult decât de distrugerea unui blestem pentru a-i salva pe Harper, pe Rhen și pe oamenii acestuia de la nimicire.

CÂND UN REGAT ESTE BLESTEMAT… DRAGOSTEA TREBUIE SĂ ÎNFLOREASCĂ

Mi-am dorit să citesc seria “Distrugătorii de blesteme” de când am văzut că s-a lansat în străinătate, coperțile mi-au făcut excesiv cu ochiul și trebuia să fac cumva să pun mâna pe serie. Oportunitatea a venit datorită celor de la Corinteens și țin să le mulțumesc pentru șansă, dacă nu erau ei, nu știu când reușeam să parcurg primele două volume ale trilogiei, iar acum, că le-am finalizat pe ambele, îmi pot roade liniștită unghile până se traduce și volumul trei…

Nu am să intru în detalii pentru a dezbate sinopsisurile celor două volume, ci am să mă limitez în a mă dezlănțui cu privire la sentimentele mele, este suficientă descrierea primului volum aflată mai sus pentru a vă forma o mică idee despre poveste… Această reintepretare a basmului “Frumoasa și Bestia” a reușit să mă captiveze de la primele pagini și să mă pierd în neștire printre ele. Harper din Washington este un personaj interesant și puternic, în ciuda dezabilității sale, iar atunci când a fost răpită de Grey și adusă pe magicul tărâm al regatului Emberfall, nu și-a pierdut din putere, din contră, a știut cum să se impună și s-a arătat a fi neînfricată, ceea ce am apreciat enorm. De Rhen, pentru început, nu eram sigură ce anume să cred și ce poziție să adopt față de el, însă, datorită volumului doi, am realizat că nu-l am prea mult la suflet, probabil și pentru că nu-i înțeleg pe deplin acțiunile… În ce-l privește pe Grey, l-am îndrăgit de la prima apariție, aveam eu un presentiment, ce spre final mi s-a confirmat, dar m-am bucurat de cum s-a schimbat destinul său, o dată ce intră în peisaj fiica cea mare a lui Karis Luran, Lia Mara… Acest personaj secundar m-a impresionat, sincer, știind din ce familie provine și modul în care a ales mama ei să-și conducă regatul, între cele două fiind o diferență de la cer la pământ.

Mi-a plăcut primul volum, dar și cel de-al doilea, m-am bucurat de toate perspectivele, în primul răsfățându-mă cu cele ale personajelor principale, Harper și Rhen, iar în cel de-al doilea cu cele ale personajelor secundare, Grey și Lia Mara, această abordare nu am mai întâlnit-o și deși mă așteptam să dau tot peste perspectiva lui Harper și Rhen, am fost surprinsă să constat că nu am parte de ei. Datorită acestor pespective am putut să-mi fac păreri cât mai ample despre fiecare în parte, să-i înțeleg pe cât mi-a fost posibil, să-i urmăresc cu sufletul la gură și chiar să sufăr pentru ei atunci când se aflau în pericol. În ambele volume am avut parte de suspans, momente când m-am înduioșat, dar și momente când mi-aș fi dorit să pot să le trag câteva palme personajelor, am râs alături de ele, m-am surprins datorită răsturnărilor de situație și le-am urmărit evoluția până la ultima pagină. O reală plăcere, în ce mă privește… Am prins drag și de alte personaje secundare, Jake și Noah, dar și de Tycho, sunt curioasă cum va evolua povestea lor, știu că n-o să am parte de perspectiva lor, dar o să-i pot urmări din umbră, în privința lui Tycho am unele bănuieli, văd dacă mi se confirmă în volumul trei… Fiecare personaj în parte, fie că a fost principal sau secundar, are o poveste a sa, dureroasă și tristă, dar în ciuda acesteia, sunt puternice, uneori nechibzuite, își asumă riscuri și dau dovadă de o putere ieșită din comun, ceea ce am apreciat. Toate personajele mi-au fost dragi, atât împreună, cât și separat, ipostazele în c are au fost surprinse, replicile pe care și le “aruncau”, dar și susținerea pe care și-o ofereau.

Ca să nu mă mai lungesc, aceste două volume mi-au oferit tot ce mi-am dorit: o poveste captivantă, o reintepretare a basmului fascinantă, cu acțiune alertă și mult suspans, numeroase răsturnări de situație, dialoguri încărcate de umor, ipostaze emoționante, personaje ușor de iubit și neînfricate… Sunt tare curioasă să aflu cu ce mă va surprinde volumul trei, deci Corinteens, sper că se va traduce anul acesta… Până apare și ultimul volum, eu vă încurajez să citiți seria și să descoperiți o alt fel de poveste a Frumoasei și Bestia, titlurile le găsiți aici.

”Cândva, credeam că monstruoasele ravagii erau cea mai cruntă parte a blestemului, dar am învățat demult că mă înșel. Asta-i cea mai groaznică parte – pedepsele și umilințele repetate. Neputința de a recupera ce îmi aparține. De a fi obligat să văd cum mă lipsește de orice urmă de demnitate.”

”Nu e un blestem pe care să putem să-l rupem. Este o condamnare la moarte. Adevăratul blestem este că am crezut c-am putea găsi o cale de scăpare.”

”Blestemul ne face pe toți să suferim.”

”Nu clipa morții e cea mai importantă, ci toate momentele trăite până atunci.”

”Mereu mă surprinde să descopăr că, atunci când lumea pare sumbră, avem totuși o speranță.”

”Speranța e un lux pe care nu mi-l permit; o emoție pe care nu îndrăznesc s-o simt.”

”Teama îi determină pe oameni să se poarte așa cum nu ne-am aștepta niciodată.”

”A, da, cea mai periculoasă persoană de la o petrecere este întotdeauna fara care stă singură cu o carte!”

”Alegerile nu sunt niciodată ușoare. Există alegeri bune și alegeri proaste, dar cel mai periculos este să nu alegi deloc.”

”Nimeni nu păstrează mai bine secretele decât morții.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s