”Toate fetele dispărute” de Megan Miranda (recenzie)

  • Titlul original: ”All The Missing Girls”
  • Autor: Megan Miranda
  • Editura: Leda
  • Colecția: Leda Bazaar
  • An apariție: 2022
  • Număr pagini: 464
  • Traducător: Liviu Szöke

Un fenomenal roman de debut cu o provocare care te va ului: povestea este relatată în sens invers!

Au trecut zece ani de când Nicolette Farrell a părăsit Cooley Ridge. Zece ani de când s-a despărțit de Tyler, bărbatul cu care credea că avea să se căsătorească. Zece ani de când cea mai bună prietenă a ei, Corinne, a dispărut, iar, de atunci, nimeni nu a mai aflat nimic despre aceasta.

Când e informată că tatăl ei este bolnav, Nic locuiește în Philadelphia, iar viața pe care o duce aici nici că ar putea fi mai diferită de cea din adolescență. Imediat după apelul telefonic, tânăra revine în Cooley Ridge pentru a avea grijă de părintele ei, dar, la câteva zile de la întoarcerea în orășelul natal, o altă fată dispare, iar pe Nic o încearcă un sentiment terifiant de déjà-vu.

În timp ce încearcă să afle ce s-a întâmplat cu tânăra respectivă, Nic descoperă adevăruri șocante despre vecinii ei, despre propria familie, dar și despre ceea ce s-a petrecut cu adevărat cu prietena ei, Corinne, în acea noapte bizară din urmă cu zece ani.

“Toate fetele dispărute” a fost prima mea întâlnire cu scrierea autoarei și încă nu știu ce părere să am, sincer. Ori n-am nimerit eu romanul potrivit, ori nu rezonez cu scrierea ei, dar ceva n-a cuplat între mine și titlu️, deși am fost tare entuziasmată în privința sa, mai ales pentru că este thriller, gen care-l devorez fără să mă gândesc de două ori atunci când îmi pică în mână.

Am întâlnit-o pe Nic, care revine, după zece ani, în localitatea natală atunci când este anunțată de boala tatălui ei, lăsând în urmă viața ce și-a format-o în alt oraș. Însă întoarcerea ei nu este una liniștită pentru o fată dispare la scurt timp de la revenirea sa în Cooley Ridge, Nic având un sentiment de deja-vu. În urmă cu zece ani, prietena ei cea mai bună, Corinne, a dispărut fără urmă, iar până-n prezent nu s-a aflat nimic despre aceasta. Încercând să afle adevărul și ce s-a întâmplat cu fata dispărută, Nic scoate la iveală secrete tulburătoare…

Posibil să fi fost de vină modul în care a fost redată acțiunea, și anume în sens invers, sau faptul că nu am reușit să leg nicio conexiune cu personajul principal, ceva n-a mers. Chiar și așa, m-am ambiționat să o duc până la final, în ideea că se va schimba ceva, dar interesul meu s-a pierdut pe drum și când m-am apropiat de ultima pagină, nu m-a mai impresionat nimic. Recunosc, a fost bulversant să urmăresc evenimentele invers de cum s-au întâmplat, dar totodată și interesant, pentru că n-am mai întâlnit astfel de prezentare până-n prezent, și sigur bulversarea mea a fost de vină și mi-a fost  greu să urmăresc firul poveștii. Să mai menționez și faptul că povestea a fost mult prea detaliată, pe alocuri chiar se pierdea esența și obosea, ori eu așa am simțit și fiind totul redat din perspectiva lui Nic, gândurile și trăirile ei, nu a fost exact cum mă așteptam. Aș fi preferat mai multe perspective, mai puține detalii și mult mai la subiect povestea, nu lălăială fără sens, poate atunci ar fi stat altfel treaba între mine și titlu.

Daniel m-a iritat teribil, fratele lui Nic, dar și Corinne, am simțit eu că ceva nu e ok în privința ei, din dezvăluirile lui Nic mi-am făcut o anumită părere…Personajul principal, Nic, nu mi-a insuflat niciun fel de sentiment și mi s-a părut ștearsă. Dar dacă stau bine să mă gândesc, n-am avut la suflet niciun personaj din poveste.

M-am lăsat păcălită de prezentarea făcută cărții, cum că se aseamănă cu “Fata din tren” și “Fata dispărută”, titluri pe care le-am adorat și care mi-au bubuit mintea, “Toate fetele dispărute” n-a fost să fie cum mă așteptam și n-am găsit nicio asemănare între ea și celelalte două titluri. N-a fost să fie iubire între noi și sunt tristă, sincer, pentru că aveam așteptări, din păcate mă aflu în tabăra celor care n-au rezonat absolut deloc cu povestea…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s