”Hoții de fum” de Sally Green (recenzie)

  • Titlu original: The Smoke Thieves
  • Autor: Sally Green
  • Serie: ”Hoții de fum”
  • Volum: I
  • Editura: Young Art
  • An apariție: 2022
  • Număr pagini: 600
  • Traducător: Oana Duşmănescu

În regatul Brigant, prințesa Catherine se pregătește pentru o căsătorie din interes, aranjată de tiranul ei tată, și încearcă să-și înăbușe sentimentele pentru Ambrose, garda ei de corp. În principatul Calidor, servitorul March vrea să se răzbune pe prințul Thelonius pentru că a trădat poporul abasc. În Pitoria, tânăra Tash şi vânătorul de demoni Gravell vor să se îmbogățească de pe urma fumului de demon, iar Edyon, un cleptoman fără leac, încearcă să-și facă un rost în viață. Printr-o întorsătură de situație, cele șase personaje ajung să se întâlnească și pornesc într-una dintre cele mai incitante aventuri imaginate vreodată, cu trădări, lupte, povești de iubire și prietenii pe viață. Iar demonii – acele creaturi mitice care populează Platoul de Nord – amplifică misterul în care este învăluită povestea.

Nu mai știu exact în urmă cu cât timp am citit prima trilogie scrisă de autoare, ”Jumătatea Rea”, dar țin minte că am rămas impresionată de poveste și mă miram de ce nu o laudă lumea, la cât a fost de captivantă. Atunci când mi-au căzut ochii pe ”Hoții de fum”, am văzut-o pe story la editură, când s-a lansat la Bookfest, pe moment nu am conștientizat că este scrisă de aceeași autoare, dar după ce am admirat puțin coperta, mi-a picat fisa și atât mi-a trebuit, musai să citesc o nouă serie semnată de autoare. Nu am stat mult să mă gândesc și datorită celor de la Cartepedia am pus mânuța pe un exemplar. Și ce poveste mi-a fost dat să descopăr…

Confuzia m-a lovit puțin la primele pagini, până am pătruns cum trebuie în poveste, mai ales că aveam mai multe perspective, fiecare cu planul său narativ, neștiind încă pe care unde să-l plasez și tot reveneam la hartă să mă pot orienta în spațiu. Mi-am notat chiar și pe bilețele personajele ș ice rol are fiecare, ca nu cumva să omit vreun detaliu și să fac o vraiște în capul meu. Așa am făcut cunoștință cu cinci personaje, care mai de care mai diferite unele de celelalte, ce mi-au permis să pătrund în viața lor și să le cunosc mai bine.

Primul personaj a fost Tash, o adolescentă în vârstă de 13 ani, care alături de Gravell, vânează demoni, le capturează fumul, care, se pare, are diverse proprietăți și este foarte căutat, dar și ilegal, acesta fiind modul lor de a se întreține și a supraviețui. Ajunge alături de individual ăsta după ce familia sa a vândut-o în urmă cu 4 ani, astfel devenind momeală pentru demoni. Este înnebunită după cizme și în ciuda vârstei sale fragede, este extrem de descurcăreață. Al doilea personaj feminin care mi-a câștigat admiratia a fost Catherine, prințesa Brigant-ului, în vârstă de 16 ani, forțată de familie să se căsătorească cu un prinț pentru a consolida alianțele dintre regate, însă inima ei deja îi aparține lui Ambrose, soldat din Garda Regală, desemnat cu protecția prințesei, astfel am întâlnit o adolescentă puternică, cu un cuvânt de spus, dar care este obligată să tacă și să execute ordinele primate de la familia sa, să se supună, neavând niciun drept în a-și urmări inima și a-și da frâu liber sentimentelor. Și Ambrose este un tânăr demn de admirat, loial, însă condamnat pentru sentimental sale față de prințesă, astfel ajunge să fie considerat un ghimpe în coastă și se dorește eliminarea lui. Ultimele două personaje ce mi-au permis să le ”invadez” intimitatea au fost Edyon, un hoț care încearcă să-și facă un rost în viață, dar care a trăit toată viața în minciună, și March, un băiat devenit servitor, după ce țara în care trăia și familia sa au fost distruse de război, iar acum caută să se răzbune.

Drumurile celor cinci personaje ajung să se împletească pe parcurs, oferind o poveste alertă, presărată cu pericole, minciuni și trădări, interese proprii, relații de prietenie acolo unde nu te aștepti, dar și de iubire și admirație, ca să nu mai spun că vestiții demoni oferă un mister aparte acestei aventuri. Să-i urmăresc pe fiecare în parte a fost plăcut, deși am avut unele momente când mă doborau detaliile, dar știu că erau esențiale pentru poveste și acțiunea stagna, pentru a putea asimila tot ce s-a întâmplat până-n punctul respectiv, ei bine, după ce destinele personajelor au început să se întrepătrundă, altfel a stat treaba și am fost absorbită de poveste. Îmi era tot mai dificil să mă desprind de ea, mai ales că se întâmplau multe într-un timp scurt, evenimentele venind pe bandă rulantă și eram pasată de la un personaj la altul, să le observ emoțiile și temerile, dar și primejdiile în care se aflau.

Am savurat povestea, chiar dacă am pornit greuț la început și sunt extrem de curioasă cu ce mă va lovi în volumul următor, ce turnuri vor mai lua destinele personajelor, cine moare, cine trăiește, că și-n volumul acesta multe lupte s-au purtat, deci multă moarte în jur, înșelăciuni, secrete și intrigi politice. Dar pe lângă acestea, volumul a avut și umor, emoție, iubire și magie la tot pasul. Deci vă recomand cartea, un prim-volum ce promite o nouă serie care va cuceri cu personajele sale greu de uitat, iar dacă ați citit prima serie a autoarei, musai să o citiți și pe aceasta, găsiți primul volum pe site-ul cartepedienilor aici.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s