- Titlu original: ”Anya’s Ghost”
- Autor: Vera Brosgol
- Editura: Grafic Art
- An apariției: 2019
- Număr pagini: 224
- Traducător: Matei Sâmihăian
Dintre toate lucrurile pe care se aştepta Ania să le găsească pe fundul unui vechi puţ, o nouă prietenă nu se număra printre ele. Mai ales nu o prietenă care să fie moartă de un secol.
Să cazi într-un puţ e şi-aşa destul de rău, dar viaţa Aniei în sine s-ar putea să fie şi mai oribilă. Îi e ruşine cu familia ei, se jenează cu propriul ei corp şi a cam renunţat să-şi mai găsească locul în liceu. O nouă prietenă – fie ea şi moartă – este exact ce are nevoie.
Dar prietena Aniei nu glumeşte deloc când zice că are de gând să-i fie alături pentru totdeauna…

De când am descoperit romanele grafice, mi-am dorit să descopăr cât mai multe, mai ales că am realizat că sunt super captivante, deși se citesc extrem de repede, în cazul meu. “Fantoma Aniei” a ajuns la mine datorită celor de la Cartepedia și le mulțumesc pentru bookurie din tot sufletul, am tot văzut-o recomandată pe bookstagram la diverse conturi și am fost curioasă de povestea ei, în special pentru că mi se pare potrivită a fi citită în sezonul tomnatic.
Ania este o tânăra rusoaică, care a emigrat împreună cu familia în Europa pe când avea doar cinci ani, iar acum că este adolescentă își dă toată silința să se adapteze. Însă lucrurile nu ies cum își doreste, iar într-o zi se mai trezeste și-ntr-o groapă alături de un schelet, unde, deși nu se aștepta, reușeste să își facă o nouă prietenă… Cum decurge “întâlnirea” și ce urmări are, nu vă rămâne decât să aflați, găsiți romanul pe site-ul cartepedienilor aici, vi-l recomand cu dragă inimă.
Acum că am citit și eu romanul, înțeleg de ce este apreciat și recomandat, totodată, povestea Aniei este una amuzantă, dar și înspăimântătoare, da, fantoma e de vină, ce să spun… Dar surprinde atât de bine viața adolescentină, atât prin ilustrații, cât și prin text, cu tot acel zbucium cu care vine la pachet, neînțelegerea din partea celorlalți, criticile aduse sinelui și dorința de adaptare, de a fi normală. Dar Ania nu știe că fiecare persoană e normală și specială în felul ei, nu există un tipar după care să te mulezi, iar noua ei prietena nu o prea ajută in acest sens, din păcate. Iar ilustrațiile alb – negru dau acel aer creepy poveștii, ceea ce am super adorat, deci o face a fi lectura potrivită de citit în această perioadă.
Un roman grafic drăguț, comic, realist, încărcat de suspans și răsturnari de situație care a venit la momentul potrivit pentru mine. Chiar l-am savurat și mă bucur enorm că am făcut alegerea de a-l citi, mai ales că inaintea sa am avut de dus o luptă cu un alt titlu ce n-a fost tocmai pe placul meu.