- Titlu original: ”The School for Good and Evil II: A World Without Princes”
- Autor: Soman Chainani
- Ilustrator: Iacopo Bruno
- Serie: ”Școala pentru Bine și Rău”
- Volum: II
- Editura: Arthur
- Colecția: Orange Fantasy
- An apariție: 2020
- Număr pagini: 478
- Traducător: Mihaela Sofonea
Le regăsim pe Sophie și Agatha trăind o viață obișnuită și dându-și seama curând că e un lucru nefiresc pentru ele. Sfârșitul lor Fericit Până la Adânci Bătrâneți nu e tocmai ce își imaginau, locuind acum înapoi în Gavaldon. Amintirile sunt la fel de puternice ca dorințele nerostite. Drumul către lumea magică se redeschide. Nu e pavat numai cu speranțele posibilității mărturisirii dragostei adevărate și scrierii Sfârșitului, ci cu tot felul de pericole neașteptate. Lumea fără prinți scoate ce-i mai rău atât din fete, cât și din băieți, separați acum fiecare în câte o școală. Prințesele și vrăjitoarele stau laolaltă. Restaurarea păcii implică alegeri și sacrificii dureroase, punându-se în talerele balanței prietena cea mai bună și prințul iubit.
Aflăm în al doilea volum cui îi aparține inima Agathei în cele din urmă și ce soartă se pregătește pentru ea și Sophie. Soman Chainani continuă să reinventeze lumea basmelor, provocându-te să vezi nuanțele Binelui și Răului.

Iaca, m-am reîntors la “Școala pentru Bine și Rău”, de data aceasta într- “O lume fără prinți”, după câteva săptămâni după ce am finalizat primul volum al seriei, despre care găsiți impresii aici. Nu știam cât de bună sau rea era această lume, dar am aflat și am conștientizat că balanța este grav înclinată, când spre bine, când spre rău, negăsindu-și echilibrul ce-l avea odată…
Să o reîntâlnesc pe Agatha m-a bucurat tare mult, pe Sophie, în schimb…să zicem că mi-am dat de multe ori ochii peste cap și ajunsesem să mă gândesc dacă se poate să fie mai încurcă-lume decât este. N-am avut-o la suflet nici în primul volum, ce e drept, dar parcă-n acest volum, mi-a umplut paharul până când conținutul a ajuns peste margini. Hester m-a cucerit și am prins mai mult drag de ea decât avusesem înainte, la fel și de Dot, deși destinele fetelor sunt la fel de imprecise ca și cele alor Agathei și Sophiei. Fericitele și Nefericitele sunt de acum în aceeași tabără, luptând împotriva băieților, Școala pentru Bine și Rău fiind împărțită în două, Școala pentru Fete și Școala pentru Băieți, Fericitele adoptând unele obiceiuri de-al Nefericitelor și vice-versa, cum ziceam, balanța fiind “dereglată”.
Și-n acest volum am avut parte de noi trucuri de frumusețe, diverse vrăji învățate în primul an de școală, dar și unele noi, dar mai ales, am avut parte de dorințe, multe dintre ele prinse între ciocan și nicolavă, secrete întunecate, manipulări, numeroase răsturnări de situație ce m-au zăpăcit de cap și care m-au determinat să mă îndoiesc de acțiunile fiecărui personaj în parte, fie el Bun sau Rău. Nimic nu mai e ce a fost, iar de acum războiul nu se mai poartă doar între cele două Școli, ci și între dragoste și magie, prietenii devenind dușmani, iar dușmanii aliați…
Datorită celor de la Cartepedia am putut să mă reîntorc atât de repede în această lume fantastică și țin să le mulțumesc pe această cale pentru oportunitatea oferită și abia aștept să aflu cum se va încheia povestea Agathei și a Sophiei, dacă vor fi Fericite sau Nefericite “Până la adânci bătrâneți”. În acest al doilea volum al seriei, personajele principale au fost puse la grele încercări, au avut de luat decizii care le-au determinat să se îndoiască de ceea ce știau, s-au temut una pentru cealaltă, dar și una de cealaltă. Nu toate alegerile sunt potrivite și nici toate dorințele nu sunt rostite din suflet, așa că trebuie să fie extrem de atente cu ce-și doresc și ce acțiuni întreprind, căci viețile le sunt, din nou, amenințate. În multe detalii nu vreau să intru, ci vă recomand să citiți seria, este una tare simpatică, deși Sophie este o nesuferită, chiar dacă este middle grade, oferă o poveste captivantă și fermecătoare, cu personaje care se maturizează vrând-nevrând înainte de vreme, bătălii purtate între Bine și Rău, dacă vei mai putea deosebi cele două tabere…Dacă am reușit să vă conving să îi acordați atenție seriei, găsiți volumele aici, eu fug să mă pierd între paginile volumului trei, să vă pot vorbi despre el cât mai curând, dar și pentru că mă macină curiozitatea în privința deznodământului.
”O singură dorință și declanșase un război. Un război între două tabere care se luptau pentru inima ei. Un război între doi oameni pe care îi iubea. Un război între prietena ei cea mai bună și un print.”
”Dorințele se nasc din suflet. Dacă le negi, nu vor face decât să se aprindă mai tare.”
”Pentru că ticăloșii nu se nasc din dragoste (…). Suntem făcuți din tot felul de motive greșite, niciunul care să țină familia laolaltă.”
”Nimic pe lumea aceasta nu era sigur vreodată. Prinții puteau deveni la fel de înspăimântători precum căpcăunii. Prințesele puteau deveni ticăloase. Prietenii cei mai buni puteau deveni dușmani.”
”Unul dintre multele motive pentru care urăsc prințesele este că nu găsesc singure răspunsuri, mormăi Aric.”
”Când ești mic, crezi că prietenul cel mai bun este totul. Dar după ce găsești dragostea adevărată … lucrurile se schimbă. Prietenia ta nu mai poate fi niciodată la fel după aceea. Pentru că oricât ai încerca să le păstrezi pe amândouă, loialitatea nu poate să aparțină decât unuia singur.”
”Întotdeauna sunt trei într-o poveste, Filip. Cei care se iubesc cu adevărat și ticălosul. În cele din urmă, cineva trebuie să moară.”
”Dorințele sunt lucruri puternice, dacă ești dispusă să faci orice pentru ele.”
2 thoughts on “”Școala pentru Bine și Rău II : O lume fără prinți” de Soman Chainani (recenzie)”