”Hoţul fulgerului. Percy Jackson şi Olimpienii” de Rick Riordan (recenzie)

  • Titlu original: ”The Lightning Thief (Percy Jackson and the Olympians, #1)”
  • Autor: Rick Riordan
  • Serie: ”Percy Jackson și Olimpienii”
  • Volum: I
  • Editura: Arthur
  • Colecţie: Arthur GOLD
  • An apariție: 2021
  • Număr pagini: 307
  • Traducător: Alex Moldovan

Volumul prezintă aventurile lui Percy, un puşti de doisprezece ani care descoperă că este semizeu, fiind fiul unei muritoare şi al zeului Poseidon. Ştim că tinerii cititori nu sunt foarte atraşi de poveştile mitologiei clasice, considerând că acest tip de lectură este dificilă şi lipsită de conexiuni cu societatea din zilele noastre. Dar cartea lui Rick Riordan contracarează aceste neajunsuri, fiind un excelent îndrumar mitologic, plin de aventură şi pe gustul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani. Rick Riordan reuşeste, cu multă abilitate, să plaseze istorisirile din cărţile lui Homer într-un context actual, folosindu-se de umor şi reconstruind aventurile clasice într-un ritm alert, ce ţine cititorul cu sufletul la gură.

Cărţile seriei Percy Jackson şi Olimpienii s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare în primii partu ani de la apariţie, iar întreaga serie este prezentă de aproape 300 de săptămâni în topul publicaţiei The New York Times la categoria celor mai bine vândute cărţi dedicate publicului tânăr. Romanul este listat ca una dintre cele mai bune apariţii editoriale pentru tineri de Young Adult Library Services Association.

”E periculos să fii semizeu. Și înfricoșător. De cele mai multe ori, ajungi să mori în chinuri și umilit.”

Cu seria “Percy Jackson și Olimpienii” am pățit exact ca și cu seria “Harry Potter”, mi-am dorit să o citesc de când s-a lansat și abia acum, la vârsta de 32 de ani, am reușit să încep seria… Dar, ca și cu Harry Potter, Percy Jackson este un personaj ce nu se va demoda niciodată și povestea sa poate fi descoperită la orice vârstă. Le mulțumesc din suflet celor de la Cartepedia, mi-au venit în ajutor și mi-au îndeplinit dorința de a începe seria, găsiți și voi primul volum aici, dacă încă n-ați descoperit-o.

Percy Jackson, deși se vrea a fi un puști de 12 ani obișnuit, nu este deloc așa. Toate belele trag la el, chiar și atunci când nu le caută, ajunge într-o tabără de antrenament pentru semizei, încercând să-și salveze viața, unde află că fiul lui Poseidon, puternicul zeu al mării. O dată acest adevăr dezvăluit, clipele de respire nu mai există, nu că ar fi fost existente până atunci, monștrii îl vânează, iar el trebuie să aibă succes într-o misiune primită în tabără, ce-l trimite, din nou, în lumea muritorilor… Viata sa devine o peripeție continuă, dar și o luptă pentru supraviețuire… Avându-i alături de Annabeth, fiica Atenei, și Grover, un satir, Percy pornește să recupereze fulgerul lui Zeus și ce aventură!… De când văzusem ecranizările după primele două volume ale seriei, mi-am dorit tot mai mult să parcurg titlurile, iar acum că am reușit s-o încep, sunt foarte încântată. M-am conectat cu povestea de la primele pagini, Percy mi-a captat atenția cu prima sa apariție și l-am urmărit cu zâmbetul pe buze până la ultima pagină, chiar și-n momentele în care eram cu sufletul la gură pentru el și cei doi companioni ai săi.

Cu fiecare capitol parcurs, îmi doream să citesc mai mult și mai mult, temându-mă, totodată, să ajung la ultima pagină, pentru că voi fi nevoită să mă despart de personaje până voi pune mâna pe volumul doi… M-am relaxat, am savurat paginile, am râs cu pofta…am ales momentul potrivit de a citi cartea și nu am dat deloc greș. Percy Jackson este un personaj interesant, amuzant și buclucaș, aș putea spune, dar și cu un umor ieșit din comun, în ciuda tuturor necazurilor în care se vede prins. Povestea sa este una savuroasă și relaxantă, care vorbește despre prietenie și loialitate, asteptându-te să i te alături în această aventură misterioasă, să-ți descoperi curajul… Și, crede-mă, ai nevoie de curaj să înfrunți mult temuții Zei, cărora le place să se joace cu viețile muritorilor și să-i învrăjbească, să le joace destinele pe degete după bunul lor plac,  Furii care apar când nici nu te aștepți, și Himere, mai ales când nu știi cu exactitate cine îți este alături și cine te va înjunghia pe la spate, pentru a-și asigura bunăstarea… Chiar vă recomand să-i acordați o șansă seriei, eu abia aștept să pun mâna pe următorul volum, să văd cum evoluează povestea lui Percy și-n ce aventuri se mai vede prins.

Advertisement

One thought on “”Hoţul fulgerului. Percy Jackson şi Olimpienii” de Rick Riordan (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s