- Titlul original: ”The Life She Was Given”
- Autor: Ellen Marie Wiseman
- Editura: Trei
- Colecție: Fiction Connection
- Anul apariţiei: 2019
- Număr de pagini: 472
- Traducere de: Ana Dragomirescu
Lilly Blackwood trăiește închisă într-o cameră din podul conacului Blackwood. Nu are voie să iasă afară, părinții insistă că așa e cel mai bine, lumea s-ar speria de înfățișarea ei. Dar, într-o seară de vară din 1931, Lilly este scoasă în sfârșit din casă — și e vândută circului care tocmai a poposit în apropiere. La început, circul este o nouă închisoare pentru ea, dar în scurtă vreme viața lui Lilly se schimbă…
După mai bine de două decenii, tânăra Julia Blackwood primește moștenire conacul Blackwood și ferma de cai. La întoarcerea acasă, Julia retrăiește amintirile dureroase ale copilăriei sale pline de interdicții și descoperă dormitorul secret din pod, precum și pozele unei fete neobișnuite. Care să fie misterul ei?
Pendulând între povestea Juliei și a lui Lilly, Ellen Marie Wiseman face portretul a două femei cu destine neobișnuite într-un roman tulburător, presărat cu momente fermecătoare de speranță și bucurie.

“Viața care i s-a dat” am zărit-o prima dată la Alina de la @shereads.books în urmă cu doi ani, dacă nu mă înșeală memoria, apoi am văzut-o la Gabriela de la @asternix, ambele fiind extrem de impresionate de povestea descoperită, iar a mea curiozitatea devenise tot mai mare și trebuia alimentată într-un fel sau altul. A ajuns la mine datorită celor de la editura Trei în urmă cu câteva luni, însă abia luna aceasta am reușit să ajung la ea, iar povestea dintre coperți m-a rupt emotional; le și mulțumesc pe această cale pentru oportunitatea oferită.
Urmărim două fire narative, unul din anul 1931, când facem cunoștință cu Lily, o fetiță de nouă ani, încuiată în podul conacului unde locuiește cu familia sa, pentru că este o ciudățenie, dar nu i se spune ce anume este în neregulă cu ea, este privată de libertate și abuzată fizic, iar cel de-al doilea este din anul 1956, când apare Julia, o tânără de 18 ani, fugită de acasă de la vârsta de 15 ani, care stă cu un prieten abuziv, pe deasupra îi mai toacă și puținii bani pe care aceasta îi câștigă, nu e suficient abuzul fizic la care o supune… Aparent, destinele fetelor nu au nicio legătură, însă, într-un fel sau altul, ajung să se împletească, scoțând la lumină secrete cutremurătoare și dureroase.
De la primele pagini parcurse mi-am spus că această carte va fi una de 5, doar din primele 50-60 de pagini a reușit să mă tulbure teribil, să mă atingă atât de tare încât să-mi pară rău de Lily la modul că mă durea sufletul… Probabil și pentru că povestea mi-a prezentat-o întâi pe ea, apoi a fost introdusă perspectiva Juliei, dar cu Lily am reușit să mă conectez imediat și să empatizez mult mai mult. Viața lui Lily a fost una condamnată chiar de la naștere, deși nu a avut nicio vină, poate doar pentru că s-a născut, iar pentru acest fapt a suferit cumplit. A fost mințită de mama sa și vândută unui circ pentru că era o ciudățenie, iar ciudații își au locul între alți ciudați, rămânând o fetiță neînțeleasă, care și-a dorit doar să fie iubită, din acel moment, viața i s-a schimbat…
Nu știu la ce anume m-am așteptat când am pătruns în poveste, dar clar nu la ceea ce am descoperit, exact cum am pățit și-n cazul titlului “După sfârșit”, dar a reușit să-mi atingă cele mai sensibile coarde și să mă emoționeze. M-a durut sufletul pentru Lily, nu puteam concepe faptul că are parte de atâta suferință și cruzime, că este abuzată și se profită de pe urma ei cu nesimțire, fiind totuși doar o copilă, și-mi doream să i se întâmple și ei ceva frumos, să aibă parte de înțelegere și iubire. Mă temeam de tot ce era mai rău când îi parcurgeam perspectiva, stăteam cu sufletul la gură și eram mereu nervoasă din cauza nedreptății… De cealaltă parte, perspectiva Julie nu m-a atins chiar așa mult, dar și-a adus contribuția și a dezvăluit unele secrete, ca-n final să realizez că cele două nu au fost chiar atât de diferite una de cealaltă, în ciuda deceniilor trecute dintre ele.
“Viața care i s-a dat” prezintă o poveste tulburătoare, destinele a două fete neînțelese și neiubite, care trăiesc într-o realitate crudă, dar care, deși nu au avut parte de nimic bun în viață, sunt curajoase și puternice, încărcate de speranță și iubire, chiar dacă ele nu au cunoscut asemenea sentimente din partea celorlați. Este un titlu pe care vi-l recomand cu dragă inimă și mă întristează să realizez că este un titlu despre care nu am auzit mai nimic pe bookstagram, deși povestea este una care atinge până-n măduva oaselor și lasă cititorul fără cuvinte…
One thought on “”Viața care i s-a dat” de Ellen Marie Wiseman (recenzie)”