”Închide ochii strâns” și ” Nu trezi diavolul adormit!” de John Verdon (recenzie)

  • Titluri originale: ”Shut your eyes tight” și ” Let the Devil Sleep”
  • Autor: John Verdon
  • Serie: ”Dave Gurney”
  • Volum: II și III
  • Editura Paladin
  • Colecția: Paladin CRIME Masters 
  • Domeniul: Crime
  • An publicație: 2018, 2021
  • Număr pagini: 648, 568
  • Traducere din limba engleză de Oana Chițu și Laura Ciobanu

În general suntem în stare să ne imaginăm lucruri mai rele decât ne rezervă realitatea. Cel mai mult ne temem de monstrul care ne-ar putea pândi din umbră.

Un lucru e cert: Dave Gurney nu poate sta departe de enigme. A încercat multe: s-a pensionat, s-a mutat la țară, s-a apucat de grădinărit… Dar în zadar. De îndată ce i se oferă ocazia să ancheteze un nou caz de crimă, fostul detectiv din secția Omucideri nu stă prea mult pe gânduri. Victima? O mireasă. Cel puțin, pentru început. Criminalul? Deschide ochii larg, să nu fii luat prin surprindere!

Înainte însă ca mușchii să-i dea ascultare, auzi un sunet care-i zburli părul. Era o șoaptă, foarte aproape de urechea lui. O șoaptă răgușită și șuierătoare. O șoaptă ca șuieratul unei pisici furioase: „Nu trezi diavolul adormit!”

Ce ai face dacă povestea de noapte bună care ți se spunea din copilărie ar deveni cel mai mare coșmar al prezentului? Creatoarea unui documentar despre familiile victimelor unui ucigaș în serie încă în libertate descoperă că atunci când ți-l alegi pe Dave Gurney drept consilier, adevăruri incomode ies la iveală. Iar fostul detectiv de la Omucideri se pricepe cel mai bine să provoace haos și să elucideze mistere. Poate că uneori este bine să trezim diavolul adormit!

Au trecut câteva luni bune de când am citit “Gândește-te la un număr”, primul volum din seria “Dave Gurney” despre care v-am împărtășit impresii pe blog aici, iar când am decis zilele trecute că ar fi cazul să citesc și volumele doi și trei, că tot le-am primit de la editura Paladin, cărora țin să le mulțumesc din suflet pentru oportunitate, mă temeam că sigur voi avea lipsuri din primul volum și îmi va fi greu să mă reconectez cu povestea fostului detectiv. Însă nu a fost așa, ceea ce mă bucură enorm, din contră, am reușit să mă pierd printre pagini, să le parcurg cu sufletul la gură și să mă minunez de modul în care îi funcționează mintea personajului principal…

Dar să le iau pe rând… Având în vedere că am citit “Închide ochii strâns” și “Nu trezi diavolul adormit” unul după altul, în recenzia de astăzi am să vă vorbesc despre amândouă câte puțin. Dave Gurney a ieșit la pensie și s-a mutat la țară, a încercat să se ocupe de treburile casnice, însă acestea nu se prind de el, în schimb enigmele da, și nu numai… În “Închide ochii strâns” se vede prins într-o anchetă privind uciderea unei mirese, în ziua care s-ar fi presupus a fi cea mai fericită din viața sa, deși Dave ar fi fost nevoit doar să acorde niște sfaturi unui coleg de breaslă, el se vede ancorat pe o barcă a nebuniei… Iar în cel de-al treilea volum, “Nu trezi diavolul adormit!”, Dave este rugat de o cunoștință să-i îndrume fiica în cadrul unui proiect, un documentar despre familiile victimelor unui ucigaș în serie aflat încă în libertate. Nici în acest volum nu și-a dorit să facă mai mult decât i-a fost cerut, însă nu a putut sta deoparte prea mult timp și s-a implicat peste măsură, astfel trezind diavolul adormit…

Cum spuneam mai sus, mă temeam că va fi nevoie să recitesc primul volum, nu mai țineam minte toate detaliile și nici acțiunea, personajele în schimb da, și am zis că merge să încep și volumul următor. Nu m-am înșelat și m-am putut bucura din plin de lectură, a fost o plăcere să-l revăd în acțiune pe Dave, fostul detectiv cu o minte și o logică brici, aș putea spune, ceea ce mi-a și plăcut la el de la bun început. Doar că de data aceasta, viața sa este și mai mult pusă în pericol, dar și a celor dragi lui, lucru ce nu s-a dorit de la bun început, dar care a fost greu de evitat. Mi-a fost dor să o reîntâlnesc și pe Madeline, soția lui Dave, mereu calmă și grijuluie, asta până o calci pe bătături și se dezlănțuie fiara din ea, dar mai ales i-am dus dorul lui Jack Hardwick, un fost coleg de breaslă de-al lui Dave, polițistul neconformist, slobod la gură și cu sarcasmul la înaintare; am prins drag tot mai tare de el și cred că a fost printre personajele cele mai râvnite de mine, abia așteptam să-l văd în cadru, știam că sigur dă vreo replică de mă pocnește râsul și-mi aduce un zâmbet pe buze în toată seriozitatea ce se învârtea în jurul anchetelor. În cel de-al treilea volum a mai apărut un personaj care a reușit să mă câștige, nu vă dau detalii în privința lui, însă îmi doresc să-l revăd și-n volumele următoare, aș fi dezamăgită dacă nu s-ar întâmpla asta pentru că l-am văzut că are potențial…

Și de această dată, autorul a reușit să mă captiveze prin intermediul celor două volume parcurse, să mă sucească pe toate părțile, să-mi zăpăcească gândurile și să mă învăluie într-un mister din ce în ce mai greu de elucidat. Ce e drept, am avut momente când realizam că acțiunea stagnează, însă își lua revanșa prin răsturnările de situație care aveau loc pe neprevăzute. Deși părerile sunt împărțite privind această serie, eu sunt în tabăra celor care au fost cuceriți de povestea lui Dave și care-l urmăresc pe nerăsuflate în peripețiile sale și abia aștept să văd cu ce-l mai surprind volumele celelalte, dar și pe mine, sincer, că oricât aș încerca să dezleg misterele, nu-mi reușește de niciun fel. Lecturarea volumelor m-au prins într-o stare potrivită pentru a devora thrillere, au venit la fix și au fost exact ce trebuie pentru ce aveam nevoie în acel moment.

Dacă nu ați făcut cunoștință cu Dave până acum și sunteți curioși, primele trei volume din seria ce-i poartă numele le găsiți pe site-ul editurii aici, el vă așteaptă să vă dezvăluie povestea sa și să vă prindă în mrejele nebuniei în care se vede prins și el, că vrea sau nu vrea. Veți avea parte de mult suspans și mister, crime fără un motiv anume, aparent, dar și deznodământuri care să vă lase cu semne de întrebare și o dorință aprinsă de a vedea cum continuă povestea… Eu vi le recomand cu drag, mai ales dacă sunteți fani ai genului thriller – crime.

”Ne mințim singuri. Ignorăm dovezile reale. Asta e problema. Așa funcționează mințile noastre. Ne prea prea mult poveștile. Avem nevoie să credem în ele. Și știi ce? Nevoia asta de a crede ne trage la fund.”

”Știți despre durerea fantomă? Fenomenul care însoțește amputarea? Când simți durere în locul în care  a fost mâna sau piciorul? Așa-i crima pentru familia rămasă în urmă. Ca durerea unui membru fantomă: o suferință insuportabilă într-un loc gol.”

”Coincidențele chiar se întâmplă, David. De-aia există lumea.”

”Eroii sunt imaginari. Sunt inventați ca să joace un rol anume în povești. Povestitorii din mass-media creează eroi. Și, odată ce-i creează, tot ei îi distrug.”

”Pentru tata, dificultățile sunt ca un magnet. Imposibilul e irezistibil.”

”Uneori profunzimea durerii ne spune cât de mult am pierdut.”

”Să fii împușcat e un șoc. Mințile noastre retrăiesc momentul, amenințarea, impactul. Reacțiile noastre natural sunt frica și furia. Majoritatea bărbaților prefer să fie furioși decât să le fie frică. Li se pare mai ușor să-și manifeste furia. Cred că descoperirea propriei vulnerabilități, a faptului că nu ești perfect, că nu ești supraom…”

”Adevărul este că, dacă trăiești prea mult, pierzi tot și pe toți.”

”Soarele apune și dormim. Soarele răsare și ne trezim. Ne trezim și, fie și pentru scurt timp, fie și orbește, ne bucurăm de fantezia că o luăm de la zero. Apoi, fără excepție, realitatea își face simțită prezența.”

”Omul e doar o altă specie de primate. Poate cea mai josnică și mai proastă. Ăsta-i adevărul gol-goluț. Eu sunt un tip realist. Nu eu am creat grădina zoologică. Doar trăiesc de pe urma ei. Și știi ce fac eu? Hrănesc animalele.”

”Să stingi o viață, să o risipești ca pe o pală de fum, să o calci în picioare ca pe un fir de praf, aceasta este esența răului!”

Advertisement

3 thoughts on “”Închide ochii strâns” și ” Nu trezi diavolul adormit!” de John Verdon (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s