Seria ”Aurora Cycle” de Amie Kaufman & Jay Kristoff (recenzie)

  • Titluri originale: ”Aurora’s Rising”, ”Aurora Burning” și ”Aurora’s End”
  • Autori: Amie Kaufman, Jay Kristoff
  • Serie: ”Aurora Cycle”
  • Volume: 3
  • Editura: Penguin Random House
  • An apariții: 2019, 2020, 2021
  • Număr pagini: 480, 498, 496

THIS IS NOT THE SQUAD YOU’RE LOOKING FOR.

The year is 2380, and the graduating cadets of Aurora Academy are being assigned their first missions. Star pupil Tyler Jones is ready to recruit the squad of his dreams, but his own boneheaded heroism sees him stuck with the dregs nobody else in the Academy would touch: A cocky diplomat with a black belt in sarcasm, A sociopath scientist with a fondness for shooting her bunkmates, A smart-ass tech-whiz with the galaxy’s biggest chip on his shoulder, An alien warrior with anger management issues, A tomboy pilot who’s totally not into him, in case you were wondering And Ty’s squad isn’t even his biggest problem that’d be Aurora Jie-Lin O’Malley, the girl he’s just rescued from interdimensional space.

Trapped in cryo-sleep for two centuries, Auri is a girl out of time and out of her depth. But she could be the catalyst that starts a war millions of years in the making, and Tyler’s squad of losers, discipline-cases and misfits might just be the last hope for the entire galaxy. NOBODY PANIC.

Mi-am dorit să citesc seria de când a apărut primul volum, în 2019, și a fost greu să mă abțin să o iau până când s-a lansat și ultimul volum al trilogiei, anul trecut, dar am rezistat eroic și am putut să o citesc pe bandă rulantă, cum îmi place mie, în doar 4-5 zile, cred 🙈. A fost cadou de la mine pentru mine, unul dintre cele mai bune, sincer, în materie de cărți și nu regret nicio clipă că am luat așa decizie, din contră, sunt câștigată că am citit o serie excepțională, iar biblioteca mea e mai bogată cu o serie ce m-a făcut să-mi ies tot mai mult din zona de comfort. Parcă și rafturile bibliotecii sunt mai răpitoare cu așa serie în ele…

Pot spune că prin intermediul acestei serii am călătorit în viitor, pentru că m-a purtat în anul 2380, unde cadeții Academiei Aurora își primesc primele misiuni. Un astfel de cadet este și Tyler Jones, o “delicioșenie” de băiat, care ratează momentul selecției echipajului pentru că se vede prins în salvarea unei fete din spațiu…eroic din partea lui, n-am ce spune… Astfel, echipajul să ajunge să fie format din niște neadaptați, pe care nimeni nu i-a dorit alături, dar care vor face parte din Squad 312 datorită lui Scarlett, sora geamană a lui Tyler, și Cat, prietena lor cea mai bună. Așa că, Tyler, Scarlett, Cat, Zila, Finian și Kal formează una dintre cele mai neobișnuite echipe, pe care eu, personal, am ajuns s-o îndrăgesc din tot sufletul, mai ales după ce li s-a alăturat și Aurora, fata salvată de Tyler și care este mult mai mult decât pare… Dar nu vă spun mai multe, n-aveți decât să aflați singurei…

Să vă vorbesc despre trilogie așa cum trebuie cred că-mi va fi imposibil, în momentul de față nu-mi găsesc vorbele potrivite ca să-i aduc laudele meritate, încă nu-mi sunt gândurile aliniate, m-a dat peste cap, în sensul bun, m-a captivat, mi-a frânt inima, m-a determinat să mă îndrăgostesc de personaje și să le urmăresc cu sufletul la gură, să râd alături de ele – și ce-am mai râs, vai de steaua mea – dar mi-au scăpat și câteva lacrimi, doar nu se putea altfel… Recunosc, m-am pierdut printre unele detalii tehnice, cu spațiu și nave și din astea 🙈, nu stăpânesc domeniul și-s pe lângă 🤣, nu am un grad așa avansat în genul SF, dar “Aurora Cycle” a meritat fiecare pagină, cu toate confuziile mele și ceața dintre gânduri.

Lumea creată de Amie Kaufman și Jay Kristoff mi-a bubuit mintea, nu alta, că doar eu sunt “maestră” în ale SF-ului, dar lăsând gluma la o parte, chiar mi-a bubuit mintea și povestea, modul în care a fost țesută, legăturile întreprinse, relațiile personajelor, fie că erau rude de sânge sau prieteni. Mi-au transpirat palmele parcurgând-o, am și uitat să respir pe alocuri, au fost unele scene extrem de intense, ori era o luptă mai aprigă ori o “amorezeală” ce-mi topea inima. Personajele au reușit să mă câștige de la prima lor apariție, deși mie îmi era mai greuț să le pătrund în gânduri și să le dobor zidurile din jur, au avut unele niște ziduri, cu tancul să le dobori, dar pe bună dreptate s-au înconjurat de ele, având în vedere prin câte au trecut până să ajungă în Squad 312. Cum ziceam mai sus, Tyler este “delicioșenia” echipajului și nu doar pentru că-l ajută aspectul fizic, dar îl ajută și mintea, plus că nu s-a pus niciodată pe locul întâi și a ținut cont de ceilalți, deci puncte în plus din partea mea, Scarlett, sora sa geamănă, este sexoasa grupului și știe asta, profită de aspectul său fizic ca să-ți încurce mințile și îi reușește, mai ales că are și o înclinație spre a citi persoanele, Cat este băiețoasa grupului, nu se dă îndărăt de la luptă și e prima care ar servi niște lovituri, Zila este introvertita, cea care vorbește doar atunci când e nevoie, dar parcă și atunci cu greu, Finian este ciudatul cu simțul umorului extrem de dezvoltat și cu sarcasmul mereu prezent, Kal este Legolas upgradat, am bălit de câteva ori la aparițiile sale (dacă citiți seria, veți vedea de ce…), iar Aurora e fata misterioasă…punct. Imposibil să nu ajungi să le iubești, să trăiești alături de ei fiecare moment, să iei parte la tot ce le scoate aventura în față, să stai cu sufletul la gură și să te gândești oare ce va aduce pagina următoare?

Am devorat pagină după pagină din fiecare volum, greu mi-am găsit butonul de pauză și m-a încântat maxim faptul că povestea este redată din perspective multiple, fiecare personaj are dreptul de a-și aduce contribuția și să ajute la construirea poveștii cât mai intens și armonios posibil, astfel te prinde și mai tare în mrejele sale și cu greu îți dă drumul. Pentru mine a fost o serie de cinci stele și mă bucur că am reușit să o parcurg în prima parte a anului 2022, dacă nu am reușit s-o dovedesc în decembrie 2021. A fost exact pe sufletul meu, ce să mai, și nu puteam să încep anul cu o serie mai explozivă ca aceasta! 💥 A avut și dragoste și acțiune, cu duiumul, să sature devoratoarea din mine, chiar și mister, au fost unele capitole ce m-au muncit psihic încercând să le deslușesc dedesupturile. Așa…și până nu închei, mai am să vă spun ceva… ”Aurora Burning” a fost favoritul meu dintre toate cele trei volume, a fost cel care m-a trecut prin cele mai multe emoții, m-a atins acolo la sentiment și cred că este cel mai adnotat din serie, ups…sau poate nu așa mult ups, însă nici ”Aurora’s End” nu pot să spun că e cu mult mai prejos. Toate au fost așa cum trebuie, însă ”Aurora Burning” rămâne top.

Trilogia “Aurora Cycle” este și romance și fantasy și science-fiction, are friends to lovers, found family, enemies to lovers…este de toate și are de toate pentru toți, doar să aveți curajul să vă alaturați acestui echipaj neobișnuit! Nu veți regreta nici măcar o clipă pentru că nu veți avea momente de răgaz…

”Love is a drop in the ocean of what I feel for her. Love is a single sun in a heaven full a stars.”

”Only the weak seek mercy. And only the weakest grant it.”

”Sometimes the only way to win is to break the game.”

”You are the fire I long to burn inside, I tell her.\ Let’s burn together, she breathes.”

“But we can’t hold ourselves in place forever, darling, not for anyone. Life is for living. The ones you left behind will be all right, I promise. The ones you leave behind in the future will be all right too, even if you make it all the way to another planet.”

“Our regrets, our fears, they hold us back. We have to let them go so we can become what we’re supposed to be. We have to burn them all away.”

“But love is purpose, be’shmai. Love is what drives us to great deeds and greater sacrifices. Without love, what is left?”

“You will not lose me. I am yours forever. When the fire of the last sun fails, my love for you will still burn.”

“A book captures a story within its pages. Not like a specimen pinned out lifelessly for diplay, but vivid and alive. A whole world lies within the cover, a life waiting to be lived by each new reader.”

“Love is more powerful than rage or hate. And it always will be. Love can change everything.”

Advertisement

One thought on “Seria ”Aurora Cycle” de Amie Kaufman & Jay Kristoff (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s