”Surorile din Rezistență” de Christine Wells (recenzie)

  • Titlul original: ”Sisters of the Resistence. A novel of Catherine Dior’s Paris Network”
  • Autor: Christine Wells
  • Editura: Omnium
  • An apariție: 2021
  • Număr pagini: 416
  • Traducător: Veronica Tomescu

„Spectaculoasă ca o rochie Dior! Surorile din Rezistență este povestea fascinantă a două surori care lucrează cu Catherine Dior și Rezistența franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu un amestec captivant de modă, pasiune, eroism și dragoste, cartea vă va purta în Franța, unde cele două surori trebuie să facă față secretelor și misterelor războiului, înainte de a face niște dezvăluiri uluitoare din Parisul anilor de după război.” Natașa Lester, autoarea romanului ”The Paris Secret”

„Cu spioni și aventuri pline de suspans la tot pasul, narațiunea palpitantă a romanului Surorile din Rezistență de Christine Wells trece de la disperarea ultimelor luni ale celui de-al Doilea Război Mondial la strălucirea colecției Dior din primii ani de pace. Inspirată din mișcarea de rezistență organizată de Catherine Dior, este o poveste puternică despre impactul pe care îl au femeile asupra istoriei.” Stephanie Marie Thornton, autoarea romanului ”And They Called It Camelot”

Dacă nu mă înșeală memoria, cred că pentru prima dată, am văzut cartea pe contul Simonei, anunțase la story apariția titlului și totodată eram curioasă și de editură, întrucât până atunci, nu mai auzisem de ea, și anume de editura Omnium. Am făcut magiile necesare și am pus mâna pe titlu, cu ajutorul celor de la Cartepedia, evident, și țin să le mulțumesc pe această cale pentru oportunitatea oferită. Astfel, am reușit să cunosc și eu ”Surorile din Rezistență”.

Yvette și Gabby locuiesc împreună cu mama lor într-un imobil unde, mama lor este portăreasă. Gabby o mai ajută la îndatoriri, iar Yvette este curier, așa își câștigă ele existența pe vremea războiului. Deși par a fi meserii fără riscuri, nu se pare că este chiar așa, întrucât cele două surori se vor vedea prinse în Rezistență fără prea mari eforturi și fără a știi una de cealaltă ce fac ele cu adevărat. Ce turnură va lua viața lor, aparent banală, după ce ajung să facă parte din anturajul lui Catherine Dior, nu vă rămâne decât să aflați; cartea o găsiți pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

Declarațiile autoarelor care au citit romanul și l-au recomandat, m-au determinat să am cu totul și cu totul alte așteptări de la titlul de față, și cu tristețe spun că nu a ajuns la așteptările mele, însă dacă ar fi să mp iau după titlu, atunci da, titlul chiar se potrivește poveștii. Pornisem cu ideea că voi cunoaște puțin mai mult din personajul Catherine Dior, personaj cu care m-am întâlnit și în titlurile ”Secretele Parisului”, despre care găsiți mai multe impresii pe blog aici, dar și ”Modelul din Paris”, despre care am vorbit puțin aici, însă nu a fost să fie, personajul râvnit de mine apărând episodic, deși a avut un anumit impact asupra poveștii și a influențat, pe ici, pe colo, evenimentele petrecute în viața lui Yvette și a lui Gabby.

Nu pot să spun că nu mi-a plăcut povestea, din contră, mi-a plăcut foarte mult și am citit-o pe nerăsuflate. Se întâmplau atât de multe încât aveam impresia că la un moment dat nu mai pot ține pasul și parcă totul se întâmpla prea repede, dar a fost interesant să mai prind și frânturi din lumea fashion ce se învârtea în jurul lui Christian Dior. Acțiunea romanului se desfășoară pe două planuri narative, urmărind viața surorilor pe vremea războiului, în anii 1944, dar și după război, în anul 1947, trecerea de la un plan la altul fiind puțin bulversantă, aș putea spune, și este redată din perspectiva celor două, împletindu-se în planurile narative. Mi-ar fi plăcut ca acțiunea să fi avut cursivitate, în sensul că, anul 1944 să fie redat într-o primă parte a cărții, iar anul 1947 să fie cuprins în cea de-a doua parte, astfel ar fi fost mult mai ușor de urmăriț și reținut evenimentele; este strict părerea mea… Dar exceptând micile minusuri, așteptările mele care n-au fost atinse și modul de redare al acțiunii, povestea a fost frumoasă, a avut de toate: romantism, mister, glamour, istorie și a reușit, chiar și pentru câteva ore, să mă rupă de realitate și să mă transpună în acele vremuri, să le urmăresc pe Yvette și Gabby cu maxim interes.

”Dragostea ne face să ne comportăm ca proștii (…). Dar e bine să fii prost din când în când.”

”Câteva săptămâni sau o lună păreau o eternitate pe timp de război. Totul se putea schimba a doua zi.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s