Seria “Pe tărâmul haosului” de Patrick Ness (recenzie)

  • Titlul original: “The Knife of Never Letting Go”, “The Ask and the Answer”, “Monsters of Men”
  • Autor: Patrick Ness
  • Editura: Trei
  • Colecţie: Fiction Connection
  • Serie: “Chaos Walking”
  • Volume: III
  • An apariţie: 2021, 2016, 2017
  • Număr pagini: 512, 536, 608
  • Traducere de: Florina Pîrjol, Mihai Dan Pavelescu

Todd Hewitt e ultimul băiat din Prentisstown, un oraș mai puțin obișnuit. Oamenii pot auzi ce gândesc ceilalţi. Tot timpul. Viaţa lor se desfăşoară într-un copleşitor şi neîncetat Vacarm; nu există intimitate, nici secrete.
Chiar cu o lună înainte de a împlini 13 ani, dată la care ar urma să devină bărbat, Todd descoperă întâmplător un loc liniştit. Fără Vacarm. Însă un asemenea loc nu poate exista! Înseamnă că locuitorii din Prentisstown l-au minţit.
Şi acum va trebui să fugă ca să se salveze de la moarte…
Dar unde să fugi dacă cei care te urmăresc pot auzi TOT ce gândeşti?


Un roman în tradiţia Aventurilor lui Huckleberry Finn şi a capodoperei De veghe în lanul de secară, despre un adolescent care fuge, împreună cu câinele său vorbitor, Manchee, spre o lume normală. Chiar dacă asta înseamnă să meargă până la capătul lumii… și mai departe.

În Prentisstown, niciun gând nu este în siguranță, nu există intimitate, nici secrete…nici femei. Toate au fost ucise de virusul ce i-a lovit și căruia doar bărbații i-au supraviețuit…sau cel puțin asta este ceea ce știe Todd, un băiat în vârsta de 12 ani, care mai are doar o lună până să devină bărbat.
Când descoperă un loc liniștit, Todd începe să aibă îndoieli în privința a tot ceea ce a știut până acum, iar gândurile ce-l străbat, ajung să-i pună viața în pericol, fiind nevoit să fugă pentru a putea supraviețui. Dar unde să fugă când toate gândurile îi pot fi auzite de cei porniți pe urma sa? O fugă contra-timp, gânduri haotice și un suspans continuu…asta este “Vocea pumnalului”.

Am întâmpinat mici dificultăți când am început volumul, scriitura îmi părea ciudățică și acțiunea haotică, atât de multe gânduri ce se băteau cap în cap, eram zăpăcită şi mă irita acest lucru, dar o dată obișnuită cu acţiunea şi personajele, a curs atât de lin, deși haosul încă era prezent. Îmi era imposibil să mă desprind de fuga lui Todd, am fost tare curioasă pe unde îl va mai purta, dacă va fii capabil de a-și controla gândurile, să nu mai fie atât de transparent, să-și ofere, sieși, o protecție, dacă nu o poate primi din partea altora. Mi-a plăcut, a fost antrenant, m-a ținut captivată și m-a convins să vreau tot mai mult, plus de asta, mi s-a părut interesantă ideea de a auzi gândurile tuturor și modul cum a construit autorul această lume, deși mărturisesc, nu mi-ar face o așa mare plăcere să locuiesc în ea, știind că nu aș avea pic de intimitate.

Curiozitatea nu mi-a dat pace şi de cum am finalizat primul volum, m-am şi apucat de cel de-al doilea şi mai mare mi-a fost bucuria când am realizat evoluţia personajelor faţă de cum erau în primul volum, mult mai determinate şi mai dinamice, am dat peste o acţiune mai fiorosă şi-ntr-o alertă continuă, ce m-a ţinut cu sufletul la gură, la fel fiind şi-n volumul trei, iar eu am fost în extaz total. Atât de prinsă am fost de această serie, încât am dat-o gata în câteva zile şi nu pot să spun că volumele sunt chiar subţirele, ce e drept, dar ajută foarte mult scrisul mare, astfel nu este deloc obositor şi este uşor de parcurs, dar şi capitolele scurte, unele din ele…

M-am îndrăgostit de serie, am ţinut în bibliotecă volumul doi câţiva ani, întrucât la vremea când l-am cumpărat, nu ştiam că este parte dintr-o trilogie, îl găsisem la un preţ extrem de mic, acesta fiind şi clicul care m-a determinat să o cumpăr. Ulterior, după ce-mi ajunsese comanda, am realizat că de fapt este o serie şi volumul întâi nu se mai găsea nicăieri, doar ce-l de-al treilea, astfel, a stat pe rafturile bibliotecii, adunând praf, din păcate, până anul acesta, când, datorită celor de la editura Trei am reuşit să obţin primul volumul şi aşa să citesc şi eu seria, într-un final. Aşteptarea a luat sfârşit şi pot să spun că a meritat, cel puţin în ce mă priveşte, cred că pot să înţeleg de ce nu prea vorbesc şi ceilalţi cititori despre ea, este young adult fantasy şi nu sunt mulţi cei care citesc acest gen, cel puţin nu am văzut-o deloc la cei pe care-i urmăresc eu pe Instagram şi nici nu am auzit să se vorbească despre ea, este păcat, pentru că este o serie care promite, o serie unde se observă evoluţie şi la personaje, nu sunt aceleaşi necoapte de la început, este o serie încărcată de răsturnări de situaţie şi personaje – surpriză, să le spun aşa, cred că acelea m-au cucerit total pe mine, pentru că nu mă aşteptam la ele, iar un alt aspect ce m-a încântat foarte tare a fost că, începând cu volumul doi, am avut dublă perspectivă, chiar triplă, ceea ce a fost de vis pentru mine, faţă de primul volum, unde am urmărit doar perspectiva lui Todd.

Iar ca să închei toată vorbăria mea, vă spun că seria merită descoperită, dacă până-n prezent nu aţi citit-o, are de toate pentru toţi, începând cu o lume unde liniştea nu este deloc cunoscută, gândurile sunt publice, nu există intimidate psihică, să spun aşa, personaje care cuceresc prin inocenţa sa, dar şi care surprind prin evoluţia avută de-a lungul seriei, are şi romantism pe alocuri, pentru cei mai amorezaţi, aşa ca şi mine, are acţiune în focuri o dată ce se pătrunde cum trebuie în poveste, numeroase răsturnări de situaţie, prietenii neşteptate, secrete cutremurătoare…şi cred că ajunge câte am destăinuit… Găsiţi seria completă pe site-ul editurii aici.

“Dar un cuţit nu e doar un simplu obiect, nu-i aşa? E o alegere, e ceva ce faci. Un cuţit spune da sau nu , taie sau nu tăia, mori sau nu muri. Un cuţit ia decizia din mâinile tale şi o aruncă în lume şi ea nu se mai întoarce niciodată.”

“Războiul e un monstru. Războiul e diavolul. Izbucneşte şi mistuieşte tot şi creşte şi creşte şi creşte.”

“Viaţa nu e dreaptă. Nu e. Niciodată. E lipsită de sens şi stupidă şi nu există decât suferinţă şi durere şi oameni care vor să te rănească. Nu poţi iubi nimic sau pe nimeni, fiin’că o să ţi se ia totul sau cineva o să ţi-l distrugă şi o să rămâi singur, silit în permanenţă să fugi doar ca să rămâi în viaţă. Nu e nimic bun în viaţa asta. Nimic bun nicăieri.”

“Dacă vei vedea vreodată un război (…) vei afla că el distruge. Nimeni nu scapă neatins de război. Nimeni, nici chiar supravieţuitorii. În război accepţi lucruri care te-ar îngrozi în orice alt moment, fiindcă viaţa şi-a pierdut temporar înţelesul.”

“Să trăieşti înseamnă să lupţi. Să pătrezi viaţa înseamnă să lupţi pentru tot ce reprezintă oamenii.”

“Însă asta te face puternic, Todd Hewitt. În lumea aceasta a insensibilităţii şi supraîncărcării cu informaţii, capacitatea de a simţi, băiatul meu, este un dar cu adevărat rar.”

“Nu are dreptate că n-ar trebui niciodată să iubeşti ceva atât de mult, încât să te poată controla. Ci trebuie să iubeşti ceva atât de mult, încât să nu fi niciodată controlat.”

“Războiul ne face în primul rând oameni. Până nu există un război, suntem doar copii.”

“O amintire nu este tot una cu lucrul amintit.”

“Alegerile pot fi incredibil de dure, dar nu sunt niciodată imposibile.”

“Uneori oamenii nu ştiu ce-i mai bun pentru ei. Uneori oamenii trebuie să fie convinşi de lucrurile care sunt necesare. Asta înseamnă conducere. Nu să te dai peste cap pentru a le susţine toate mofturile.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s