“Cronicile din Narnia. Prințul Caspian” de C.S. Lewis (recenzie)

  • Titlu original: “The Chronicles of Narnia. Prince Caspian”
  • Autor: Clive Staples Lewis
  • Ilustrator: Pauline Baynes
  • Editura: Arthur
  • Colecții: Arthur GOLD
  • Serie: “Cronicile din Narnia”
  • Volum: IV
  • An apariție: 2021
  • Număr pagini: 200
  • Traducător: Irina Oprea, Radu Paraschivescu

Multă vreme a trecut şi multe s-au schimbat în Narnia de când au plecat Regii şi Reginele înscăunaţi de Aslan, adică Peter, Susan, Edmund şi Lucy. Tărâmul a fost cucerit de telmarini, un popor fără pic de iubire faţă de Vechii Narnieni şi de obiceiurile lor.

Caspian, moştenitorul de drept al tronului, se răscoală împotriva cârmuirii telmarine şi luptă alături de Animalele Vorbitoare pentru recucerirea Narniei. Însă armata unchiului său este mult mai numeroasă şi dă semne că l-ar învinge. Tânărului rege nu-i rămâne decât să sune din corn şi să spere că la chemarea lui vor răspunde cei mai viteji luptători din toate timpurile.

Da da da…vai, cât de mult mi-a plăcut „Prinţul Caspian”, cred că este favoritul meu din serie până acum, vedem dacă îşi va păstra poziţia şi după ce voi citi ultimele trei volume rămase. Am topit volumul în câteva ore, a mers ca uns şi m-a captivat de la început şi până la sfârşit, m-am bucurat maxim că m-am reîntâlnit cu Peter, Susan, Lucy şi Edmund, de data aceasta urmărindu-i de-a lungul celor 200 de pagini, pe cât s-a întins povestea, dar avându-l alături şi pe Prinţul Caspian…

Dar să nu mă precipit şi să o iau cu uşurelul…Acţiunea din acest volum are loc la un an după ce Peter, Susan, Lucy şi Edmund au părăsit Narnia, revenind la Londra, în lumea lor, lăsând în urmă regalitatea oferită de Aslan. După a lor plecare, Narnia a fost cucerită de telmarini, un popor ce nu acceptă fantasticul tărâmului, eliminând tot ce ţine de vechea Narnie, animalele vorbitoare şi frumuseţea meleagurilor, nedând crezare nici existenţei leului Aslan. Chiar şi aşa, Caspian, nepotul lui Mizar şi moştenitorul de drept al tronului, avea credinţă în vechea Narnie şi îşi dorea să afle cât mai multe despre aceasta, să nu o uite aşa cum au făcut majoritatea. Dorinţa sa se dovedeşte a fi una periculoasă şi viaţa îi este ameninţată, astfel ia decizia să fugă şi să adune o oaste pentru a lupta împotriva unchiului său. I se alătură făpturi dintre cele mai neobişnuite, dar speră să-i vină alături şi cei mai viteji luptători din toate timpurile. Dacă v-am stârnit măcar puţin curiozitatea în ce priveşte evoluţia poveştii, titlul îl găsiţi pe site-ul Cartepediei aici.

O dată cu acest volum acţiunea nu mi-a mai fost aşa străină, îmi aminteam frânturi din ecranizare, dar pot spune că nu există termen de comparaţie. Atât de mult m-a fermecat şi m-a prins în mrejele sale, n-am putut avea pace şi dădeam pagină după pagină, am parcurs detaliile cu o poftă, cum nu mi s-a mai întâmplat până acum, eu care fug de detalii, m-am reîndrăgostit de Narnia şi am fost alături de personaje trup şi suflet, am făcut parte din poveste, nu am stat doar pe canapea şi am citit. M-a absorbit şi aşa de bine a fost…

Reîntâlnirea cu cei patru fraţi mi-a adus un zâmbet pe buze şi cu drag i-am urmărit, dar şi Caspian şi-a făcut drum spre inima mea…poate pentru că-l vedeam pe Ben Barnes tânăr? Sau poate nu? N-aş ştii să spun… oricum, cu fiecare volum parcurs, se văd schimbări, personajele cresc, se maturizează, mai pierd din magie sau din contră, devine mai puternică, însă eu sunt tot mai atrasă de serie, deşi sunt suficient de matură, cred, şi regret că nu este apreciată la adevărata ei valoare, ceea ce am tot spus de fiecare dată. Are foarte multe învăţăminte pe care le poţi extrage din ea, chiar din fiecare volum în parte, oferă un tărâm mirific şi permite tuturor viselor să se realizeze, dar are şi personaje care te atrag asemeni unui magnet şi de care să nu vrei să te mai desparţi niciodată.

Sunt conştientă că mă voi despărţi de unele personaje de-a lungul seriei şi deşi nu vreau, nu prea am de ales, din păcate. Aşa cum eu am crescut, aşa cresc şi ele, însă am să le păstrez mereu în suflet. Mă macină curiozitatea în privinţa următoarelor volume, ce alte aventuri îmi vor mai promite, iar din sneak-peak-ul oferit la finalul volumului patru, volumul următor promite a fi la fel de captivant. Până vin eu către voi cu recenzia pentru volumul cinci, poate faceţi o magie şi-i daţi o şansă acestei serii, cred că am să vă terorizez până o veţi citi…sorry, not sorry, dar copil sau adult, pentru un basm nu este niciodată târziu…

Advertisement

One thought on ““Cronicile din Narnia. Prințul Caspian” de C.S. Lewis (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s