„Lista de invitați” de Lucy Foley (recenzie)

  • Titlul original: “The Guest List”
  • Autor: Lucy Foley
  • Editura: Trei
  • Colecţie: Fiction Connection
  • Anul apariţiei: 2021
  • Număr pagini: 384
  • Traducere de Bogdan Ghiurco

Fiecare are un secret
Fiecare are un motiv
Pe coasta bătută de vânturi a Irlandei, invitații se adună pentru nunta anului
Prieteni vechi
Dușmănii din trecut
Familii fericite
Invidii ascunse
Treisprezece invitați
Un cadavru
Unul dintre invitați nu va pleca viu de la nuntă…

Decorul e pregătit pentru nunta lui Jules Keegan cu Will Slater. Peisajul e spectaculos, plani-ficarea minuțioasă, atmosfera încărcată de nostalgie în timp ce invitații închină în cinstea cuplurilor celor mai longevive.
Totuși sub aparența fericirii, secrete întunecate încep să se ivească și dușmănii vechi ies la suprafață. Iar tortul de nuntă abia a fost tăiat, când cineva este găsit mort.
O furtună se dezlănțuie asupra insulei, ținându-i pe toți captivi – în timp ce ucigașul umblă nestingherit printre invitați.
Începe cu o petrecere.
Se va sfârși cu o crimă.

Nu am ştiut foarte multe despre “Lista de invitaţi”, doar că era recomandat de Reesesbookclub şi, ştiind cât de mult mi s-au potrivit recomandările bookclubului, am spus să îi acord o şansă şi acestui titlu, să-l notez pe wishlist pentru când îi va veni rândul. S-a făcut cum s-a făcut şi rândul i-a venit, mult mai repede decât m-am aştept, dar mă bucur că s-a întâmplat aşa, întrucât am dat peste o poveste ce m-a prins de la primele pagini şi m-a determinat să o citesc pe nerăsuflate.

Jules Keegan, deţinătoarea unei veritabile reviste online, The Download, urmează să se căsătoarească, cu nimeni altul decât Will Slater, un bărbat de success şi dorit de toate femeile, pe insula Inis An Amplora, la castelul Folly, o insulă izolată ce promite a-I oferi nunta pe care şi-o doreşte, întrucât nu permite accesul facil paparazzilor, astfel putând savura liniştită evenimentul. Totul pare a fi perfect, aparent, şi nu apar semne că vor apărea probleme, însă fericitul eveniment este ameniţat de diverşi invitaţi, care prin simpla lor prezenţă tulbură atmosfera. Colac peste pupăză, insula mai este şi ţinta unei furtuni, iar după momentul tăierii tortului, cineva este găsit mort… O nuntă cu totul aparte, se pare, care prezintă latura mai puţin frumoasă a unui astfel de eveniment, mai ales când invitaţii sunt prieteni vechi, legaţi de secrete, duşmani, familii fericite şi invidii ascunse…

Am fost captivată de la primele pagini, cum spuneam şi mai sus, iar faptul că acţiunea a fost redată cu ajutorul mai mult fire narative, m-a încântat foarte mult. Aşa, am avut posibilitatea să privesc evenimentul din mai multe părţi: al organizatoarei de nunţi, Aoife, cea care deţine şi castelul Folly, unde are loc nunta, Olivia, domnişoara de onoare şi sora miresei, mireasa, Jules, Hannah, o invitată şi totodată soţia prietenului cel mai bun al miresei, şi Johnno, cavaler de onoare şi prietenul cel mai bun al mirelui, Will. Alături de aceste fire narrative, şi-a avut şi mirele momentul, dar şi câteva intervenţii din partea naratorului, care mi-au trezit interesul şi mai mult. M-am simţit ca şi cum aş fi privit un film, iar în momentele când naratorul intervenea, suspansul îmi creştea cu câteva nivele. Crezusem, iniţial, că-mi va fi foarte greu să urmăresc acţiunea, fiind redată de atât de multe personaje, însă nu a fost deloc aşa, din contră, am parcurs paginile cu sufletul la gură şi abia aşteptam să văd ce perspectivă oferă şi alt personaj. Parcurgerea pe repede – înainte a titlului a fost favorijat şi de capitolele relative scurte, spun eu, nu realizam când treceam peste pagini şi abia când mă apropiam de final am conştientizat că nu am putut lăsa cartea deloc din mână.

Nu am dus lipsă de amănunte care m-au năucit, secretele dezvăluite m-am dat peste cap şi nici nu le-am simţit venind, rămânând blocată de cum s-a învârtit totul în aşa măsură încât să implice un anumit personaj, cât de puternică a fost influenţa sa şi cât de mult a marcat persoanele ce gravitau în jurul său. Acum, că am finalizat cartea şi rumeg cele citite, fac toate conexiunile şi efectiv, simt că-mi bubuie mintea pentru că nu le-am prevăzut. Să nu mă înţelegi greşit, chiar mă bucur că s-a întâmplat aşa, m-a surprins povestea şi astfel am reuşit să mă bucur de tot ce a oferit, nu a fost deloc previzibilă în ce mă priveşte şi cred că am făcut alegerea potrivită pentru că am citit-o acum, deşi mai aveam şi alte titluri începute… Fiecare personaj în parte, invitat la nuntă, şi-a avut momentul, iar împletirea firelor narrative în modul cum au fost împletite, cursivitatea lor, au reuşit să mă prindă şi cu greu să-mi de-a drumul. Mi-au fost servite şi bombe la tavă, că tot suntem la nuntă, am avut şi momente când aş fi luat pe unul, altul de gât doar nu se putea altfel, am judecat şi criticat la maxim personajele, ce e drept, că doar asta faci la nuntă, vezi gunoiul din curtea celuilalt…

“Lista de invitaţi” prezintă o poveste captivantă cu personaje a căror viaţă este dominată de secrete şi lupte interioare, care, la prima vedere, n-au nicio legătură unul cu celălalt, cu grupuri de indivizi bine definite, familii fericite, dar şi dezbinate, invidii şi manipulări, trădări şi dezamăgiri, cu o acţiune alertă ce te prinde în mrejele sale şi de care nu te mai poţi desprinde până nu te vezi ajuns la ultima pagină, numeroase răsturnări de situaţie, toate acestea având loc pe o insulă ruptă de restul lumii, care te farmecă şi te înspăimântă, în acelaşi timp, cu locurile aflate pe această frăntură de pământ. Dacă ţi-am stârnit puţin curiozitatea prin a mea recenzie, titlul îl găseşti pe site-ul celor de la editura Trei aici, cărora eu ţin să le mulţumesc din tot sufletul pentru oportunitatea oferită, de a citit, atât de repede, acest titlul proaspăt lansat.

“Viaţa e haotică. Ştim cu toţii. Se petrec tot felul de lucruri cumplite, am aflat asta încă din copilărie. Dar, indiferent ce se întâmplă, viaţa nu este decât o înşiruire de zile. Nu le poţi controla pe toate. Dar una dintre ele o poţi controla. 24 de ore pot fi organizate. Ziua nunţii este o mica frântură de timp în care pot crea ceva deplin şi perfect, care să fie preţuit pentru tot restul vieţii, ca o perlă dintr-un colier stricat.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s