“Artista Henna” de Alka Joshi (recenzie)

  • Titlul original: “The Henna Artist”
  • Autor: Alka Joshi
  • Serie: “The Henna Artist”
  • Volum: I
  • Editura: Nemira
  • Colecţia: Damen Tango
  • An apariţie: 2021
  • Număr pagini: 400
  • Traducere de Adriana Voicu

Roman aflat în curs de ecranizare ca serial Miramax, cu Freida Pinto în rolul principal.

Lakshmi, o fată de șaptesprezece ani, scapă dintr-o căsnicie cumplită și învață să se descurce singură în coloratul Jaipur al anilor ‘50.

Ajunge o fenomenală artistă de tatuaje cu henna, căutată de toată lumea nu doar pentru desene, ci și pentru sfaturi și confesiuni. Deși poate păstra secretele aristocrației, știe că nu le poate dezvălui pe ale sale…

Pe măsură ce succesul ei crește, Lakshmi trebuie să fie atentă la invidia pe care o stârnește și la viața independentă pe care o duce. Mai ales că soțul părăsit e deja pe urmele ei și o găsește după mulți ani, având o aliată neașteptată: o soră mai mică, de existența căreia Lakshmi nu avea habar. Brusc, tot eșafodajul atent construit al vieții ei e în pericol să se prăbușească.

De când am observat că “Artista Henna” a fost recomandată de Reesesbookclub, mi-am trecut-o pe wishlist cu numeroase semne de exclamare şi steluţe, să nu care cumva să o scap din vedere, iar când am văzut că urmează a fi tradusă de editura Nemira, fusesem în extaz. Ţin minte că la vremea când s-a lansat, se organizaseră multe concursuri şi cum eu am mereu baftă şi nu câştig, a trebuit să mai aştept, doar puţin. Că s-au aliniat planete şi am pus mânuţa pe carte, tot cu ajutorul editurii şi ţin să le mulţumesc pe această cale, “Artista Henna” chiar a fost o alegere mai mult decât inspirată şi mă simt câştigată că am avut ocazia de a descoperi o poveste atât de frumoasă, dar şi dureroasă, totodată.

În “Artista Henna” o urmărim pe Lakshmi, o femeie în vârstă de 30 de ani, al cărei trecut a fost încărcat de greutăţi: a fost obligată să se căsătorească la vârsta de 15 ani, a fost o victimă a violenţei domestice, ca apoi la vârsta de 17 ani să se hotărască să fugă de soţul ei abuziv şi să se refugieze în Jaipur, unde a fost nevoită să se descurce singură. Vreme de 13 ani, de când a fugit din Agra şi până în prezent, Lakshmi a devenit o artistă renumită, tatuajele ei cu henna fiind extrem de apreciate, iar serviciile ei mereu solicitate şi nu doar tatuajele, ci şi alte talente, care s-au dovedit a fi utile persoanelor instărite. Chiar dacă ea are deschidere către secretele altora, aceştia nu simt nicio jenă în a le împărtăşii, Lakshmi şi le păstrează cu sfinţenie pe ale sale, temându-se că, o dată ieşite la lumină, aceste secrete îi pot pune reputaţia în pericol. Grijile sale sunt pe bună dreptate, întrucât viaţa lui Lakshmi ia o turnură ce o dă complet peste cap şi secrete o constrâng, mai ales când îşi face apariţia Radha, sora sa în vârstă de 13 ani, despre care nu ştia absolut nimic alături de bărbatul pe care a ales să-l părăsească în urmă cu 13 ani…

Am fost fascinată de poveste de la primele pagini, deşi m-au bătut unele cuvinte în limba indiană şi mi-am dat toată silinţa în a le pronunţa, ca să nu mai spun de numele personajelor, am făcut şi eu ce am putut, dar exceptând acestea, povestea lui Lakshmi m-a fermecat, la propriu. Să descopăr India şi locurile sale, persoanele şi obiceiurile lor, m-au captivat, dar în acelaşi timp m-au şi întristat, în special obiceiurile. Aveam vagi cunoştinţe despre acestea datorită serialelor indiene pe care le-am urmărit alături de mama mea în urmă cu mulţi ani, dar şi a unor documentare pe care le-am urmărit, în tinereţile mele, când îmi doream să mă educ tot mai mult în ce priveşte cultura altor ţări. Să realizez că o copilă este nevoită să se căsătorească la o vârstă fragedă pentru că familia nu-şi permite să o întreţină, să o dea după un bărbat fără consimţământul ei, să îi dedică viaţa după bunul lor plac, mi s-a părut de-a dreptul cumplit. Nu spun că părinţii nu au de zis un cuvânt, dar nu nenoroceşti o viaţă… Din păcate, cele trăite de Lakshmi încă se întâmplă şi în zilele noastre şi este desolant, femeia să fie tratată ca o sclavă, vândută, abuzată, exploatată şi nu numai, iar eu, ca femeie, am avut sufletul frânt citind această carte…

Lakshmi a fost curajoasă, deşi a dus o viaţă grea, nu s-a lăsat bătută, a tras cu toate puterile să se realizeze, să fie independentă, a pus în aplicare tot ce a învăţat de la soacra sa, şi deşi a fost apreciată pentru talentele sale, era conştientă că va fi judecată pentru anumite acte, dacă acestea vor ieşi la suprafaţă. Nu a dus lipsă de tentaţii, însă şi-a păstrat decenţa, a apreciat, de fiecare dată, ajutorul pe care l-a primit şi a lăsat loc de bună ziua, şi-a respectat mereu clienţii, chiar dacă aceştia nu-i întorceau respectul cuvenit, tratând-o ca pe o simplă angajată. Toate sforile pe care le-a tras, relaţiile pe care le-a consolidat de-a lungul celor 13 ani cât a lucrat în Jaipur, au început să se rupă o dată cu intrarea în viaţa sa a Radhei, fiind pusă în faţa unor decizii greu de luat. Conştiinţa îi spunea una, sufletul alta, iar de aici, o bătălie nesfârşită s-a dat în interiorul său… Am îndrăgit-o instant, a fost dragoste la prima vedere, iar o dată ce i-am aflat secretele, iubirea mea faţă de ea a crescut înmiit, aprecierea, de asemenea, iar respectul, nu mai spun… M-a durut sufletul pentru ea, pătrunzând tot mai adânc în poveste şi realizând ce turnură neplăcută a luat, ce trebuie să îndure şi alegerile pe care este nevoită să le facă, pentru bunăstarea sa, dar şi a celor dragi ei. Se pare că greul nu a slăbit-o deloc, ci doar i-a dat mici reprize de pauză…

Un alt personaj ce mi-a cucerit inima a fost Malik, un puşti ce o ajuta pe Lakshmi, dar care s-a şi lipit de ea în urmă cu câţiva ani, devenind ajutorul ei de nădejde. Avea 8 ani sau cel puţin aşa tindea el să creadă, însă nu se comporta ca un copil de 8 ani, ci era determinat, smecheraş, se învârtea în fel şi chip, reuşind să obţină ce-şi propunea, dar se şi impunea, în sensul că ceilalţi, care îl zăreau, se simţeau puţin intimidaţi de el. Aşa mic cum era, impunea respect, iar cu “tanti şefa” m-a câştigat. Nu pot spune că n-am îndrăgit-o şi pe Radha, sora lui Lakshmi, însă am avut momente când aşa nişte nervi aveam pe ea, apoi îmi treceau, îi puneam pe lipsa experienţei sale de viaţă, pe dorinţa ei de a descoperi cât mai multe, faptul că nu cunoştea atât de multe pe câte credea ea că ştie, reacţiile sale la impuls şi multe altele, acţiuni ce au pus-o în mari încurcături şi nu doar pe ea, ci şi pe cei din jurul său.

“Artista Henna” este o carte cu o poveste puternică şi emoţionantă, ce te poartă printr-un carusel de emoţii şi sentimente, te urcă şi te coboară, ca să nu spun ca te izbeşte, din plin, în unele momente şi te determină să apreciezi ceea ce ai, atât cât ai, să ţii la viaţa ta, să lupţi pentru ce îţi doreşti cu toate forţele şi să nu îţi pleci capul atunci când ştii că ai dreptate. Totodată, pune în lumină familiile indiene şi relaţiile acestora, cât de diferită este cultura şi credinţele lor faţă de ale noastre, cum se consolidează relaţiile între familii, cât de protejaţi sunt copiii, dar şi cum sunt priviţi bărbaţii. Acest aspect m-a durut, sincer, când am observant că bărbaţii nu sunt vinovaţi de absolut nimic, totul fiind pus pe natura lor, iar femeia este vinovată de orice decădere, fie a sa, fie a bărbatului, efectiv, mi-a bubuit mintea, nu alta şi-mi era greu să accept asemenea lucruri. Fiecare e răspunzător de faptele sale, nu se caută ţap ispăşitor… După ce am finalizat cartea şi am stat să rumeg la cele citite, am conştientizat că nici noi nu suntem cu mult departe, în sensul că, în mediul rural, unde nu sunt foarte multe şi nici bune condiţii de trai, se practică anumite obiceiuri, deşi suntem în secolul douăzeci şi unu…

Nu mi-am găsit cuvintele potrivite să vă vorbesc despre această carte, nici nu ştiu ce cuvinte să folosesc ca să-i aduc laudele meritate, dar pe mine m-a captivat de cum am deschis-o şi vi-o recomand cu dragă inimă, să descoperiţi şi voi povestea lui Lakshmi, o găsiţi pe site-ul editurii aici, iar din ce mi-a şoptit o vrăbiuţă, urmează să se lanseze volumul doi luna aceasta, care-l pune în lumină pe smecheraşul Malik, volum pe care-l aştept cu sufletul la gură şi sper ca editura să-l traducă pe repede-nainte, aşa-s de entuziamată de acest personaj. Am spus că nu voi mai începe alte serii, dar se pare că nu mă pot ţine de cuvânt, iar de această dată chiar îmi vine să mă zgârii pe ochi că nu sunt lansate şi volumele celelalte, cu greu m-am desprins de poveste, după ce am pus cartea jos, aveam impulsul de a o reîncepe… atât e de bună, încât nici nu mă surpinde că a fost recomandată de Reesesbookclub, până acum n-am fost dezamăgită de nicio carte recomandată de bookclubul actriţei şi nici nu cred că voi fi…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s