“Săruturi și croissants” de Anne-Sophie Jouhanneau (recenzie)

  • Titlul original: “Kisses and Croissants”
  • Autor: Anne-Sophie Jouhanneau
  • Editura: Nemira
  • Colecția: Young Adult
  • An apariție: 2021
  • Număr pagini: 328
  • Traducere de Cristina Broștianu

Dulce ca un macaron Ladurée, proaspătă ca un croissant abia scos din cuptor, această poveste încântătoare se desfășoară chiar în orașul iubirii.

Mia Jenrow și-a dorit dintotdeauna să fie balerină. Pare să fi fost predestinată pentru asta, fiindcă stră-străbunica ei a dansat pentru Opera din Paris și a fost muza lui Degas însuși!

Așa că Mia se bucură din tot sufletul că a obținut șansa de a petrece o vară de vis la Paris, pentru a urma cursurile uneia dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume. Dar lucrurile nu sunt niciodată simple precum o piruetă: rivala ei, Audrey, și instructorul de balet îi fac numai necazuri, iar Mia se trezește că e tot mai fermecată de Louis, care vrea să-i arate metropola purtând-o pe Vespa lui.

Și, cu toate că vara aceea ar fi trebuit să fie o perioadă dedicată studiului, tânăra va descoperi destul de repede de ce se spune că, la Paris, dragostea plutește în aer.

Astăzi vin către voi cu o recomandare perfectă pentru această vară şi anume una dintre noutăţile de la editura Nemira, „Săruturi şi croissants”, titlu pe care am avut ocazia de a-l citi datorită editurii pentru Instagramtour, din care fac şi eu parte pentru prima dată, ţin să le multumesc, pe această cale, pentru oportunitatea, dar şi pentru încrederea oferită.

„Săruturi şi croissants” ne face cunoştinţă cu Mia, o adolescentă în vârstă de 17 ani, al cărei vis este să devină balerină, vis pe care şi-l poate îndeplini atunci când i se oferă şansa de a lua parte la cursurile oferite de una dintre cele mai exclusiviste şcoli de dans din lume, şcoală aflată la Paris. Şi cum nimic nu este uşor în viaţă atunci când îţi doreşti cu ardoare să ţi se realizeze visurile, Mia trebuie să concureze cu rivala sa, Audrey, dar să suporte şi un instructor de dans extrem de exigent. Chiar şi cu un profesor pretenţios, multă dedicare pentru dans şi o imensă dorinţă de a profita de frumuseţea Parisului, Mia va descoperi de ce se spune că în capitala Franţei dragostea pluteşte în aer.

Prin povestea Miei am avut posibilitatea de a cutreiera străduţele Parisului, de a savura diverse băuturi la cafenele, am admirat împrejurimile şi am savurat croissant fără număr, deja îi simt pe şolduri, dar a meritat, iar dorinţa mea reală de a vizita Parisul a devenit şi mai mare, mai ales când am văzut cu cât de multă pasiune s-a bucurat Mia de absolut tot ce a oferit acest oraş fermecător. I-am simţit povestea până-n suflet, cu bucurii, dar şi tristeţi, cu temeri şi realizări, vise şi speranţe năruite, prietenii noi, unele neaşteptate chiar, dar şi primii fiori ai iubirii… Zâmbete mi s-au întins pe chip, de la o ureche la cealaltă, începând cu prima pagină şi până la ultima, sau mai bine spus, până la ultimele 30 de pagini ale cărţii, când s-a jucat cu inima mea, după bunul plac. Am chicotit de nenumărate ori ca o adolescentă îndrăgostită, m-am şi înfuriat de câteva ori, doar nu se putea altfel, dar în proporţie de 90% m-am topit efectiv realizând ce poveste simpatică am descoperit… În ce priveşte personajul masculin, Louis, mi-a căzut la inimioară de la prima apariţie şi nu mai puteam de drag când îl vedeam alături de Mia, străbătând Parisul cu a lui Vespa. Au fost atât de faini amândoi, chiar dacă au fost unele momente când mi-a frânt inima şi mă lovise cea mai mare tristeţe :(… Ah, şi să nu uit, aşa o poftă de croisants mi-a făcut această lectură, de nu ştiu cum să vă descriu, dar în lipsa acestora, am devorat puţină ciocolată…sau poate mai multă? Dar să nu spuneţi mai departe… Nu doar o dată mi-am dorit să pot intra în carte, să pot vedea şi savura tot ce i se oferă Miei, însă la un moment dat, atât de prinsă am fost de poveste, întrucât aveam sentimentul că mi se întâmplă mie şi nu ei, ceea ce e de foarte bine, înseamnă că povestea m-a cucerit şi a ajuns acolo unde cu greu se ajunge…au coeur.

„Săruturi şi croissants” este o lectură potrivită pentru vară, până şi acţiunea a avut loc în acest anotimp, îţi creşte apetitul pentru îngheţată şi croissants, mai ales croissants, te îndeamnă să savurezi o băutură pe terasa unei cafenele sau de a face plimbări. Alături de Mia poţi avea parte de toate acestea, chiar să te plimbi pe străduţe cunoscute sau mai puţin cunoscute din Paris, poţi savura croissants care să ţi se topească în gură, dar poţi descoperi şi fiorii primei iubiri, şi nu oricunde, ci în capitala unde dragostea pluteşte în aer, îţi îndeplineşti vise, legi prietenii, însă cel mai important este că înveţi cum să te bucuri de viaţă, chiar dacă te afli într-un anumit loc pentru un cu totul alt scop. Lasă-te şi tu fermecat/ă de frumuseţea Parisului şi descoperă povestea pasională a Miei, cartea o găsiţi pe site-ul editurii aici.

„Sunt sigură că aţi mâncat croissants, măcar o dată. Se găsesc aproape oriunde. De obicei, au un gust fin, uneori chiar destul de fad. La Paris, în schimb, sunt complet diferiţi de tot ce aţi gustat până acum. Sunt calzi şi moi, aurii şi plini de unt. Ca nişte norişori proaspăt scoşi din cuptor delicios de decadenţi. Poate că arată la fel ca orice alţi croissants, dar sunt de departe mai buni, din toate punctele de vedere. De ce mă gândesc la asta acum? Pentru că aşa sunt şi săruturile. Nu ştii cum sunt cu adevărat până nu ai parte de unul în Paris. Iar acum pot să spun cu mâna pe inimă că sărutul franţuzesc e de un milion de ori mai bun în Paris.”

„Să te ridici spre cer nu e deloc ceva truristic, ci foarte romantic.”

„Viaţa nu e despre şansele pe care le ratăm, ci despre a te bucura de călătorie. Urmează-ţi visul cât vrei, dar să ştii că nu e nimic rău dacă te răzgândeşti pe parcurs.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s