- Titlu original: “Alif the Unseen”
- Autor: G. Willow Wilson
- Editura: Young Art
- An apariție: 2015
- Număr pagini: 414
- Traducător: Andra Matzal, Cosmin Postolache
Într-un stat totalitar din Orientul mijlociu, un tânăr hacker face tot posibilul să-și protejeze clienții – disidenți, islamiști, proscriși și alte grupări supravegheate de Securitate – de Mâna Statului. Își spune Alif și e îndrăgostit de o femeie din rândul aristocrației, care îl părăsește pentru un prinț bogat, ales de familie.
Din acest punct, viața lui Alif ia o turnură cu totul neașteptată. Ființe supranaturale desprinse din negura timpurilor, o carte magică ce ascunde sensuri pe care oamenii nu le pot pătrunde, dușmani de temut de care Alif trebuie să se ascundă și de care trebuie să-și apere prietenii, toate acestea dau peste cap lumea până atunci banală a tânărului erou, aruncându-l într-o nebuloasă din care cu greu găsește calea de ieșire.

Despre „Alif Nevăzutul” am aflat de la Sînziana, tot recomanda această carte şi m-a făcut extrem de curioasă în privinţa ei, mai ales că până s-o văd la ea, nu o mai văzusem nicăieri, nu vorbea nimeni de acest volum şi nici nu-l recomanda, deci aveam numeroase semne de întrebare şi simţeam nevoia să primesc răspunsuri. Zis şi făcut, am trecut-o pe wishlist şi am aşteptat ocazia potrivită de a pune mânuţa pe ea şi de a o citi. A ajuns la mine cu ajutorul celor de la Cartepedia şi ţin să le mulţumesc pentru exemplarul oferit, iar dovada cât de mult mi-a plăcut stă chiar în faţa voastră…recenzia este proaspăt coaptă, întrucât volumul l-am citit în urmă cu o zi şi nu am pace până nu vă vorbesc despre el, vreau să ajungă la cât mai multă lume povestea lui Alif, astfel poate decideţi să îi acordaţi o şansă şi să-i aflaţi povestea…
Alif este un hacker în vârstă de douăzeci şi trei de ani, care locuieşte într-un oraş din Orientul Mijlociu, numit simplu Oraşul. Duce o viaţă modestă, este îndrăgostit de o femeie din rândul aristocraţilor, însă aceasta, fiind conştientă că Alif nu-i va putea dea niciodată luxul cu care a fost obişnuită, decide să-l părăsească şi să se mărite cu un bărbat bogat, ales de familia ei. Cu inima frântă şi capul înţesat de gânduri nu tocmai coerente, Alif ia nişte decizii neinspirate, ce ajung să îi pună viaţa în pericol, atât a lui, cât şi a celor care-i sunt apropiaţi, iar când îşi fac apariţia fiinţele supranaturale, viaţa banală a lui Alif nu mai este atât de banală, din contră, fiecare pas şi mişcare trebuie bine gândite, întrucât se vede aruncat într-o lume plină de neprevăzut…
Începutul poveştii este unul mai greuţ, mi-a trebuit răbdare ca să-l pot parcurge şi înţelege, însă după ce s-a dezmorţit şi am prins firul acţiunii, nu am mai putut lăsa cartea din mână şi mi-am dorit să descopăr mai mult şi mai mult, mai ales când am văzut că Dina, prietena din copilărie a lui Alif, îi va fi alături în această aventură şi nu-l va lăsa să treacă peste obstacole singur, ci chiar îl va ghida. Au fost câteva elemente ce mi-au pus beţe în roate pentru că nu sunt deloc familiară cu aceastea şi aici mă refer la cele cibernetice, au fost pasaje unde se discuta aprins şi se ofereau detalii privind diverse programe şi calculatoare, iar pe mine mă depăşeşc acestea pentru că nu sunt chiar aşa atrasă de acel domeniu. Dar chiar şi cu acele detalii, povestea a reuşit să mă ţină captivă, elementele cibernetice şi cele de fantasy au fost împletite într-un mod excepţional şi au creat o poveste originală. I-am urmărit pe Alif şi Dina cu sufletul la gură de-a lungul acţiunii, chiar m-am temut pentru ei şi îmi strângeam pumnii de tensiune la un moment dat, ca să nu mai spun că am avut câteva episoade când mi-am dorit să fiu alături de ei în carte, să-i pot trage lui Alif câteva palme, avea nevoie să fie readus cu picioarele pe pământ. Am îndrăgit-o de la prima apariţie pe Dina, a fost un personaj feminin demn de apreciat, mai ales că mi-a demonstrat că femeile nu sunt aşa inculte pe cum se crede, n-ar trebui marginalizate şi privite doar ca nişte obiecte, ci din contră sunt puternice şi inteligente şi merită apreciate la adevărata lor valoare.
Între coperţi am dat peste o poveste încărcată de mister, suspans, fiinţe supranaturale, loialitate, iar pe lângă elementele cibernetice şi fantasy, am avut parte de o aventură pe cinste şi o poveste de dragoste, ce mi-a adus un zâmbet pe chip, dar mai ales am avut ocazia de a descoperi cât de fermecător este folclorul Orientului Mijlociu. Până-n prezent am citit foarte puţine cărţi cu acţiunea desfăşurată în tările arabe, iar „Alif Nevăzutul” mi-a întărit dorinţa de a descoperi cât mai multe titluri cu acţiunea în acele tări. Povestea lui Alif m-a purtat cu gândul la „Pe urmele flăcării” şi duologia „Urgia şi zorile”, în ce priveşte lumea arabă, dar şi la „Ursul şi privighetoarea”, când am parcurs fragmentele desprinse din folclor, însă şi la duologia „Warcross” atunci când eram bombardată de elementele cibernetice. Dacă aţi citit şi savurat aceste titluri, atunci trebuie să citiţi şi „Alif Nevăzutul”…cartea o găsiţi pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

„Nicio poveste, niciun simbol şi niciun secret de pe această lume nu poate trezi morţii.”
„Un înţelept, fie el djinn sau om, nu are niciodată nevoie de ajutor ocult, ci doar de isteţime.”
„Dar o poveste-i o poveste şi fiecare înţelege din ea ce-i place. Simţul comun n-are nimic de-a face.”
„Ce e mai înfricoşător decât dragostea? Cum se poate ca cineva să nu fie copleşit de măreţia unui creator care dă şi ia viaţă în egală măsură, cu o iuţeală care-ţi taie răsuflarea? Priveşte toţi trandafirii din grăsină, care se vor ofili şi vor muri fără să încolţească, şi vei vedea că simplul fapt de a fi în viaţă ţi se va părea o minune.”