“Inimi chimice” de Krystal Sutherland (recenzie)

  • Titlul original: “Our Chemical Hearts”
  • Autor: Krystal Sutherland
  • Editura: Storia Books
  • Colecţie: Young Adult
  • An apariţie: 2020
  • Număr pagini: 368
  • Traducător: Bogdan Voiculescu

Iubirea nu este niciodată ceea ce ne așteptăm să fie…

Henry Page se consideră un romantic, însă nu a întâlnit încă acea iubire mistuitoare și dătătoare de palpitații la care speră, de tipul nu-pot-mânca-nu-pot-dormi. Dar când Grace Town își face apariția în clasa lui, știe că totul este pe cale să se schimbe.

Înțeleaptă și sfâșietoare, în egală măsură, “Inimi chimice” surprinde imaginea puternică și edificatoare a extazului dulce-amar care este prima iubire.

Mi-am dorit această carte încă de dinainte să se ecranizeze, iar când am observat că Storia Books a reeditat cartea şi a folosit coperta de film, a fost semnul de care am avut nevoie pentru a pune mânuţa pe carte. Sunt o vânătoare de coperţi, nu am ce să fac, cu cât mai diferite, cu atât mai bine, dar sunt şi topită după coperţile ce cuprind ilustraţii din ecranizări. Iar acum că am citit cartea şi am îndrăgit-o maxim, poate îmi fac puţin curaj să urmăresc şi ecranizarea, însă mai rămâne de văzut…până atunci, vă vorbesc puţin despre cum mi s-a părut “Inimi chimice” şi ce am simţit eu când am citit-o. Sper să vă înânte recenzia mea, iar dacă până acum nu aţi citit cartea, de vă convinge a mea “descărcare”, găsiţi titlul pe site-ul celor de la Storia aici.

Henry Page este un adolescent în vârstă de 17 ani, ce duce o viaţă obişnuită, având în vedere familia din care provine, mai ales când sora sa, la vârsta lui, a fost extrem de…inventivă, iar profesorii liceului unde Henry frecventează cursurile, sunt încă într-un mic şoc văzând cât de diferiţi sunt aceştia. Însă când Grace town îşi face apariţia la unul din cursurile pe care şi acesta le urmează, ceva se schimbă în viaţa sa normală şi nu ştie exact cum trebuie să se comporte şi cum anume să acţioneze, mai ales când rumurile lor par să se întersectează, şi mai bine, în momentul în care li se propune să ocupe şi să împartă un post de redactor-şef pentru ziarului liceului. Cum va evolua povestea şi ce decide Henry să facă, vă îndemn să descoperiţi…

A fost o lectură foarte plăcută, având în vedere că subiectul atins este unul sensibil. Nu mi-a transmis a fi genul de lectură care să transmită tristeţe, din contră, m-a distrat prin intermediul replicilor încărcate de sarcasm şi am râs din tot sufletul de foarte multe ori, chiar m-au durut obrajii şi mă simţeam apoi vinovată că râd, când eu trebuia să fiu tristă şi să empatizez şi mai mult cu personajele. Chiar şi cu râsul meu, am empatizat cu ele şi le-am înţeles în marea majoritate a timpului, deşi am avut episoade când le-asş fi dat două-trei palme, mai ales lui Grace. Poate şi faptul că povestea a fost redată doar din perspectiva lui Henry a contribuit la veselia mea, dacă ar fi fost şi perspectiva lui Grace prezentă, sigur ar fi stat lucrurile altfel. L-am îndrăgit pe Henry de la prima apariţie, ce să mai spun de familia sa…a fost demenţială şi nu doar o dată mi-am dorit să fiu alături de ei în carte, au fost cireaşa de pe tort şi sigur ei au fost plusul amuzamentului meu (nici nu ştiu dacă este o exprimare corectă, însă îmi pierd cuvintele când trebuie să vorbesc despre ei)…au fost maximi şi am savurat fiecare apariţie a lor. Nici prietenii lui Henry nu s-au lăsat mai prejos, cum ar fi zis iubitul meu, “Sunt prăjiţi!”, însemnând că nu ai nicio clipă de plictiseală alături de ei, din contră, te distrezi copios şi merită fiecare moment.

Dându-mi aşa o stare de bine, am fost puţin tristă când am ajuns la finalul poveştii, mai ales când am realizat că bănuielile mele au fost confirmate, dar şi pentru că eram nevoită să mă desparte de personaje. Henry a fost extrem de norocos având prieteni ca Lola şi Murray alături, ca să nu mai spun de familia sa. Am dat peste o poveste amuzantă şi emoţionantă, în acelaşi timp, profundă şi puternică, care mi-a vorbit despre pierdere, suferinţă, loialitate, prietenie, familie, dar şi iubire…este şi nu este o poveste de dragoste, însă vă rămâne vouă să îi daţi verdictul care consideraţi J. Eu ţin să le mulţumesc celor de la Storia pentru oportunitatea de a lectura acest volum, fără ajutorul lor nu cred că ajungeam la această poveste prea curând, ce e drept, la cât de lung este wishlistul meu…

“Priveşte acolo, sus, Henry. Priveşte cerul şi apoi spune-mi sincer că eşti convins că vieţile noastre nu sunt altceva decât şiruri ridicule de întâmplări aleatorii. Un nor de praf şi gaz ne-a format planeta, o reacţie chimică a creat viaţa, apoi strămoşii noştri din peşteri au trait cât au trăit, şi-au tras-o între ei şi apoi au murit în moduri oribile. Universul nu e atât de magic pe cât le place oamenilor să creadă. E de o frumuseţe chinuitoare, dar nu e deloc vorba de magie, ci doar de ştiinţă.”

“Cel mai mare dar pe care l-am primit vreodată de la univers e faptul că vom dispărea cu toţii în uitare.”

“Pentru că nu ştiam că te poţi îndrăgosti de oameni aşa cum te îndrăgosteşti de muzică. La început, melodia nu-ţi spune nimic, e un ritm necunoscut, dar se transformă în curând într-o simfonie gravată pe piele; un imn care-ţi străbate păienjenişul venelor; o armonie cusută de căptuşeala sufletului.”

“Poveştile cu final fericit sunt doar poveşti care încă nu s-au terminat.”

“Însă dragostea e ştiinţifică, frate. Adică e vorba doar despre o reacţie chimică în creier. Uneori, reacţia asta ţine o viaţă întreagă, se repetă iar şi iar. Alteori, nu. Uneori se produce o explozie ca o supernova şi apoi sentimentul se risipeşte treptat. Suntem cu toţii doar inimi chimice.”

“Nu e nevoie ca dragostea să dureze o viaţă întreagă ca să poţi spune că e adevărată. Nu poţi judeca calitatea unei iubiri după durata ei. Totul moare, inclusiv dragostea. Uneori moare odată cu persoana respectivă, alteori moare de la sine. Cea mai impresionantă poveste de dragoste nu e neaparat cea în care două persoane îşi petrec toată viaţa împreună. Poate fi vorba despre o ibire care a durat două săptămâni, douăă luni sau doi ani, dar care a strălucit mai puternic, mai apeins, mai fierbinte decât toate iubirile de dinainte sau de după. Nu jeli o iubire ratată; nu există aşa ceva. Toate iubirile sunt egale la nivelul creierului.”

“Doar trecerea timpului ameliorează suferinţa, îţi umple mintea cu amintiri noi şi te desparte treptat de tragedie.”

Advertisement

2 thoughts on ““Inimi chimice” de Krystal Sutherland (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s