“Cerul de piatră” de N.K. Jemisin (recenzie)

 • Titlul original: “The Stone Sky”
 • Seria: Pământul sfărâmat
 • Volum: 3
 • Autor: N.K. Jemisin
 • Editura: Paladin
 • Colecții/Serii: Fantasy. Paladin
 • An apariție: 2020
 • Număr pagini: 392
 • Traducător: Laura Ciobanu

Neclintirea se confruntă în continuare cu seisme frecvente și consecințele sunt dezastruoase, iar Luna pare să fie singura ce poate pune capăt celui de-Al Cincilea Anotimp… dacă va fi readusă pe orbita Pământului. Așa speră Essun, hotărâtă să îndrepte o lume în declin. Planul ei nu coincide însă cu al lui Nassun, care are acum puterea deplină de a deschide Poarta Obeliscului și de a distruge omenirea.

Vai de steaua mea, cum a fost volumul acesta, demn de un ultim volum al trilogiei, forță pură și o reală încântare. Vă spuneam că tot la prietenii mei de la Cartepedia apelez și pentru celelalte volume ale seriei după ce am citit ”Al Cincilea Anotimp”, despre care am scris pe blog aici. Cum am finalizat volumul doi, ”Poarta Obeliscului”, a cărei recenzie o găsiți aici pe blog, n-am mai avut pace și l-am început imediat pe cel de-al treilea, am avut prea multe întrebări și prea puține răspunsuri. Așa că, vreau să le mulțumesc tare mult celor de la Cartepedia, pentru că mi-au oferit oportunitatea de a descoperi o nouă serie de suflet, o găsiți și voi pe site-ul lor aici, dar totodată vreau să îi mulțumesc și Cătălinei , ea a fost Cupidon în relația mea cu N.K. Jemisin și nu regret că săgeata – fantasy m-a lovit așa în plin.

”Cerul de Piatră” de-o înfățișează pe Essun în fața unei mari elegeri, după ce a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i proteja pe cei din com-ul Castrima, com ce a acceptat orogenii în mijlocul său și i-a tratat ca pe ceilalți, fără a face diferențe între aceștia și unde Essun a locuit câteva luni, unde și-a făcut prieteni, dar unde s-a și reîntâlnit cu persoane din trecutul său. Al Cincilea Anotimp încă își face de cap în Neclintire, însă acesta poate fi oprit dacă Luna va fi readusă pe orbita Pământului, iar Essun își pune în plan să întocmească acestea, acum că este mult mai puternică și deci capabilă de acțiuni greu de imaginat, dar întâlnește o piedică…Nassun, fiica de care n-a știut nimic vreme de aproape doi ani reapare și planul său nu coincide cu cel al mamei sale. Ce decide Essun să facă în continuare și cum va decurge întâlnirea cu fiica sa, te îndemn să afli…acordă-i o șansă acestei trilogii și nu vei regreta nicio clipă…

Încă o dată am fost fascinată de lumea creată de Jemisin și m-am pierdut în neștire printre paginile acestui volum, o încântare să o urmăresc pe Essun și de această dată, să-i observ evoluția și să mă aștept la ceva măreț din partea ei. Deși am avut unele bănuieli, povestea a reușit să mă suprindă și am savurat fiecare capitol în parte. Mi-au fost satisfăcute și curiozitățile, am reîntâlnit personaje ce nu credeam că-și vor mai face apariția, am suferit alături de ele, parcurcând volumul cu sufletul la gură și ochii bulbucați. Jemisin a dat dovadă de o originalitate ieșită din comun creând această lume și țesând asemenea poveste, personaje complexe, cu un rol bine definit, chiar și cele secundare s-au făcut remarcate și și-au lăsat amprenta, ce să mai spun de cele principale: puternice, conturate exact așa cum trebuie. Nici acțiunea nu se lasă mai prejos, a fost în așa fel încât să-ți capteze atenția și să te rupă de lumea reală pentru a li te alătura personajelor într-o altă lume, una post apocaliptică, unde orice mișcare trebuie gândită de două ori înainte de a o executa.

Am ajuns să le îndrăgesc de-a lungul celor trei volume atât pe Essun, cât și pe Nassun, iar evoluția lor m-a uluit. Am suferit pentru fiecare în parte, le-am înțeles acțiunile în totalitate și nu le-am condamnat alegerile, deși n-au fost mereu cele mai inspirate, dar chiar și așa, și-au făcut drum spre sufletul meu și a lor poveste mi-a rămas imprimată în inimă și-n gând. Dacă până acum am fost încântată de fiecare carte fantasy ce mi-a trecut prin mânuțe, ei bine ”Cerul de Piatră” mi-a făcut mintea să explodeze, m-a năucit cu detaliile unei lumi dominată de manipulare, abuz, condamnare, dar mi-a demonstrat că supraviețuitorii sunt capabili să lupte până la ultima suflare pentru bunăstarea lor, dar să-i și salveze pe cei rămași în urmă. Am dat peste o poveste puternică și, totodată, copleșitoare pentru că mi-a arătat cât de importantă este prezența unui părinte în viața copilului, rolul semnificativ al mamei și îndrumarea sa, cât de ușor pot fi copiii de neînțeles și judecați fără nicio reținere, doar pentru că sunt diferiți.

Nu știu dacă v-am convins sau nu să-i acordați o șansă acestei trilogii, dar să știți că Essun, Schaffa, Nassun, Tonkee și Hoa vă așteaptă să vă alăturați lor în această aventură și să le descoperiți poveștile, dar să-i și sprijiniți în această luptă cu cel de-Al Cincilea Anotimp.

„Ei bine, unele lumi sunt construite pe o falie a suferinţei şi şinute în picioare de coşmaruri. Nu te văicări când se vor prăbuşi. Înfurie-te că au fost condamdate încă din clipa construcţiei lor.”

„Lumea nu-i formată din prieteni şi duşmani. E formată din oameni care te pot ajuta şi oameni care-ţi stau în drum.”

„Cred că dacă iubeşti pe cineva nu ai dreptul să alegi cum anume te iubeşte persoana aia pe tine.”

„Dar uneori, când lumea e dură, dragostea trebuie să fie şi mai dură.”

Advertisement

2 thoughts on ““Cerul de piatră” de N.K. Jemisin (recenzie)

 1. Jemisin este o voce puternica în literatura fantasy și ma bucur ca am toate cărțile scrise de ea, traduse în romana. Abia aștept sa le citesc! Recent am terminat de citit “Orașul care ne unește”-N. K. Jemisin, un fantasy deosebit, original și spectaculos! Mulțumesc pentru recomandare, foarte frumoasa recenzia.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s