“Aurul prădătorului” de Philip Reeve (recenzie)

  • Titlu original: Mortal Engines
  • Autor: Philip Reeve
  • Seria: “Cronicile orașelor flămânde”
  • Volum: II
  • Editura: Paladin
  • Colecții/Serii: Paladin Young Books
  • An apariție: 2020
  • Număr pagini: 320
  • Traducător: Andrei Dîrlău

Vânătoarea pentru supremație se transformă într-o luptă acerbă pentru supraviețuire, chiar și în cazul celor mai mari orașe flămânde. Iar când prețul pentru soarta lor este aurul prădătorului, trădarea nu mai pare un act imoral. Pentru Hester Shaw însă, recompensa nu se cântărește în monede. În numele iubirii pentru Tom, ea îl va vinde pe Anchorage, un orășel pașnic al mărilor de gheață, doar pentru a-și da seama că gustul amar al trădării vine cu multe consecințe.

Încă de când am finalizat „Maşinării infernale”, a cărei recenzie o găsiţi pe blog aici, mi-am dorit să citesc cât mai curând posibil şi continuarea, să nu uit din acţiune şi să fie cât mai proaspătă în minte povestea. Ce e drept, nu a trecut chiar aşa de mult timp între cele două cărţi şi nu pot decât să mă bucur, iar acest lucru s-a realizat cu ajutorul celor de la Cartepedia, cărora ţin să le mulţumesc pentru această ocazie. Acţiunea din „Aurul prădătorului” se petrece la mai bine de doi ani după acţiunea din primul volum, Hester şi Tom îşi petrec zilele împreună , supravieţuind cum pot ei mai bine, deşi Hester nu se aştepta ca Tom să îi rămână alături atât de multă vreme, ştiind că nu este o frumuseţe ruptă din poveşti. Cei doi se află de ceva vreme în Airhaven, întreprinzând diverse afaceri, când, în acel loc, îşi fac apariţia nişte bărbaţi, reprezentanţi ai Marelui Arkangel, ce solicită informaţii cu privire la locaţia oraşelor de gheaţă, oferind la schimb plată, aurul prădătorului. Relaţia dintre Hester şi Tom este ameninţată atât de apariţia bărbaţilor, dar şi de un pasager neaşteptat, ce îi însoţeşte într-o nouă călătorie. Hai şi tu alături de Hester şi Tom în această aventură, atât volumul întâi, cât şi al doilea, te aşteaptă pe site-ul cartepedienilor aici.

Drept vă spun că mi-a fost dor de Hester şi Tom, eram nerăbdătoare să aflu unde-I va mai purta călătoria lor, mai ales după cum s-a încheiat primul volum al seriei. Chiar dacă nu am fost în cea mai bună formă a mea când am ales să citesc romanul, m-am bucurat de poveste, deşi am parcurs-o cu paşi mărunţi. Mi-ar fi plăcut ca acţiunea să fie puţin mai alertă, am avut momente când am simţit că bate pasul pe loc şi mă băgau în ceaţă unele detalii, o puneam pe pauză ca să pot procesa tot ce am citit. Dacă se dezmorţea acţiunea mai repede era super bine, dar şi când s-a dezamorţit, n-am mai putut lăsa cartea deoparte, am parcurs-o pe repede-înainte, nici n-am realizat când au trecut paginile. Am reîntâlnit-o pe aceeaşi Hester neînfricată, temătoare de a fi judecată pentru aspectul său fizic şi de ale cărei sentimente nu se ţine cont, însă şi îndrăgostită, sentimentele pe care le nutreşte în privinţa lui Tom o îndeamnă să ieie decizii nechibzuite şi îi trezesc gelozia. De cealaltă parte, tom a rămas la fel de fascinate de tot ce reprezintă istorie, nu degeaba a fost Ucenic Istoric, având tendinşa de a se pierde mult prea uşor, uitând de cei din jurul său.  Am făcut cunoştinţă şi cu personaje noi, unul pe care am ajuns sâ-l îndrăgesc este Caul, un Băiat Pierdut, în privinşa căruia am unele bănuieli ce sper să mi le clarifice volumul următor al seriei, dar şi celelalte personaje simt că au o anumită împortanţă şi că vor face lucruri demne de ţinut minte pe viitor.

Am urmărit povestea lui Hester şi Tom cu interes, mai ales cum a evoluat fiecare, dar şi relaţia dintre ei, au fost încercaţi de numeroase sentimente noi, îndoielile nu le-au dat pace, gândindu-se ce anume-şi doresc cu adevărat şi fiind puşi la diverse încercări pentru a descoperi ce vor şi alături de cine. S-a simţit schimbarea personajelor principale, faptul că au înaintat în vârstă, au devenit mai maturi, deşi au avut episoade când s-au lăsat conduşi de vise; chiar şi aşa, m-am bucurat să-i observ şi să le urmăresc povestea. Exceptând dorinţa mea de a avea o acţiune care să mă fi ţinut în priză mai de la începutul volumului, răsturnările de situaţie au fost acolo să-mi schimbe cursul lecturii, m-au făcut să-mi casc ochii şi să mă minunez, chiar am negat de câteva ori că refuz să cred anumite evenimente.

“Aurul prădătorului” prezintă o poveste încărcată de trădări, minciuni, manipulări, speranţe, dorinţă, pierdere, încredere, iubire, descoperirea sinelui şi nu numai. Să mă reîntorc în această lume în care orașele se mănâncă unele pe altele a fost o reală plăcere şi aştept ca următorul volum să apară cât mai curând.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s