“Ivan Cel fără de Seamăn” de Katherine Applegate (recenzie)

  • Titlu original: “The One and Only Ivan”
  • Autor: Katherine Applegate
  • Ilustrator: Patricia Castelao
  • Editura: Arthur
  • Colecții/Serii: Smart Blue
  • An apariție: 2017
  • Pagini: 296
  • Traducător: Christina Anghelina

Eu sunt Ivan. Sunt o gorilă. Nu e atât de ușor cum pare…

La Ieșirea nr. 8 de pe autostradă, în arena circului din Mallul Big Top, se dau spectacole în fiecare zi a anului. Capul de afiș e Ivan, o gorilă cu o înfăţișare ameninţătoare, dar cu o fire blândă, de artist. Lui Ivan îi place să deseneze, să simtă căldura soarelui pe burtă, să se uite la desene animate și să stea de vorbă cu prietenii lui: Stella, un elefant, Bob, un câine vagabond, și Julia, o fetiță de zece ani.
Totul se schimbă odată cu venirea micuței Ruby, puiul de elefant care trebuie să treacă, la fel ca toţi ceilalţi, prin chinul dresurii. Gheara, nuiaua cu cârlig, va trezi în Ivan furia adevărată, menită s-o protejeze pe Ruby. Va reuși Ivan să-și respecte promisiunea de a-i oferi lui Ruby un loc unde să fie fericită?

De când am început să lucrez cu copiii, am devenit tot mai atrasă de cărţile pentru ei, şi deşi am început cu cele pentru vârstele cuprinse între 2-3 ani, încet, încet am acordat atenţie şi celor pentru vârstele mai mari, ajung la cele pentru copiii din clasele primare. Sunt un copil prins într-un trup de adult şi mereu o carte pentru copii îmi aduce un zâmbet pe buze, plus de asta, îmi face o deosebită plăcere să privesc ilustraţiile din cărţile dedicate copiilor. Aşa am ajuns la „Ivan Cel fără de Seamăn”, purificând site-ul celor de la Cartepedia în ce priveşte cărţile pentru copii. Am fost atrasă de copertă, gorila şi puiul de elefant ilustrate pe copertă au trezit în mine sentimentalismul, şi chiar dacă gorila este văzută ca un animal înfiorător, impunător şi ameninţător, pe Ivan îl priveam total diferit.

Dar haideţi să vă fac cunoştinţă cu el, dar şi cu ceilalţi. Ivan îşi are domeniul în arena de circ de la Mallul Big Top, la ieşirea nr.9 de pe autostradă, unde se dau spectacole zilnic şi unde el este cap de afiş. Prrietenii lui cei mai buni sunt Bob, un căţel vagabond, cu o fire sălbatică (aşa se prezintă el a fi), ce-şi are culcuşul pe burta lui Ivan, şi Stella, un elefant înaintat în vârstă, ce a ajuns la arenă după ce a fost cumpărată de la circ, dar şi Julia, o fetiţă în vârstă de 10 ani, căreia îi place foarte mult să picteze. Reuşeşte să-i aducă şi lui Ivan cele necesare pentru a-şi exprima latura artistică, întrucât şi lui îi place să deseneze, iar „creaţiile” sale sunt vândute la magazinul Mallului, la diverse preţuri. Nu pot spune că aveau o viaţă fericită din moment ce erau în captivitate, dar îşi permiteau să viseze, să-şi spună poveşti, iar viaţa lor a avut parte de o schimbare atunci când a apărut Ruby, un pui de elefant, la arena de la Mallul Big Top. Rubz a fost şi ea nevoită să treacă prin chinurile dresurii, iar acestea au fost declanşatoarele furiei lui Ivan. A făcut o promisiune şi anume, că o va proteja pe Ruby, însă dacă va reuşi sau nu, vă îndemn să aflaţi, veţi descopei o poveste emoţionantă despre prietenie, voinţă şi încredere.

Ce mi-a plăcut tare mult la această poveste a fost faptul că a fost redată din perspectiva lui Ivan, la persoana întâi, astfel a reuşit să-mi transmită mult mai profund ceea ce simte, durerea captivităţii, a pierderii familiei, dar şi a speranţei la ceva mai bun, după toate prin câte a trecut. În ciuda înfăţisării sale, Ivan este o gorilă blândă, sufletistă, capabilă de o empatie ce nu o întâlnim nici la oameni, dar este şi foarte inteligent. Se ştie că primatele sunt inteligente, iar Ivan întăreşte această afirmaţie. Chiar dacă este o carte middle grade, a reuşit să trezească în mine la fel de multe sentimente cum ar fi trezit o carte pentru adulţi şi de aceea am ajuns să îndrăgesc astfel de cărţi tot mai mult, ca să nu mai menţionez faptul că sunt topită după ilustraţii. Mi-aş fi dorit să fie mult mai multe, însă cele cuprinse au reuşit să-mi aducă un zâmbet pe buze, să-mi trezească speranţa, dar să mă şi întristeze, iar povestea să mă atingă pe suflet. Prieteniile lui Ivan cu Bob, Stella, Julia şi ruby au fost unele dintre cele mai frumoase şi înduioşătoare, dar şi neobişnuite, având în vedere diferenţele dintre ei, însă tocmai aceste diferenţe au adus un plus frumuseţii prieteniei lor.

Cum vă spuneam şi mai sus, povestea lui Ivan este emoţionantă, dureroasă, vorbeşte despre pierdere, a familiei şi încrederii, dar şi suferinţă, însă este şi una încărcată de speranţă, frumuseţea prieteniei, recâştigarea încrederii în cei din jurul tău, voinţă şi vise. Atâta timp cât voinţa nu te părăseşte, eşti capabil de orice îţi propui să faci, să-ţi urmezi visele şi să-ţi îndeplineşti promisiunile, iar când ai prietenii alături, totul pare mult mai uşor de realizat. Deşi este o operă de ficţiune, are la bază o poveste ruptă din realitate, iar dacă recenzia mea v-a convins în a-i acorda o şansă, atât voi, adulţii, cât şi pentru copiii voştri, o găsiţi pe site-ul celor de la Cartepedia aici, eu cu siguranţă am să o recomand părinţilor de la grădi, să o aibă în vedere, pe viitor, pentru copilaşii lor. Sunt extrem de entuziasmată să citesc şi celelalte titluri ale autoarei şi sper cât de curând să le şi obţin.

„Dacă îţi dai timp suficient, te înveţi cu aproape orice.”

„(…) bătrâneţea e cea mai bună mască.”

„Amintirile sunt preţioase, continuă Stella. Datorită lor ştim cine suntem.”

„Cred că cel mai greu lucru atunci când eşti părinte (…) e să-ţi fereşti copiii de orice rău, să-i protejezi.”

„N-am cerut niciodată nimănui să-mi promită nimic, fiindcă promisiunile te leagă pentru totdeauna…iar totdeauna e al naibii de mult timp…mai ales când ţi-l petreci într-o cuşcă.”

„Când ţipă ea, simt că-mi tresare inima. Îmi plac la nebunie caninii ei perfecţi, pe care-i admir de la distanţă. O cheamă Kinyani. E mai iute decât mine, agilă şi poate că e şi mai isteaţă, deşi eu sunt de două ori cât ea, iar asta e la fel de important. E înfricoşătoare. Şi e frumoasă ca un desen care-a prins viaţă.”

Advertisement

One thought on ““Ivan Cel fără de Seamăn” de Katherine Applegate (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s