”Dragă Martin” de Nic Stone (recenzie)

  • Titlul orginal: ”Dear Martin”
  • Autor: Nic Stone
  • Editura: Young Art
  • An apariție: 2020
  • Număr pagini: 224
  • Traducător: Oana Duşmănescu

Justyce McAllister are 17 ani, este printre cei mai buni din clasa lui, as în echipa de dezbateri, și urmează să studieze la o facultate din Ivy League. Însă e, de asemenea, un băiat de culoare. Așadar, pentru polițistul care-l încătușează într-o noapte, când tânărul încerca doar să-și urce iubita în mașină și s-o conducă acasă, nimic nu mai contează în afară de stereotipul gangsterului.

Întâmplarea e doar prima dintr-o serie care-l face pe Justyce să-și pună tot mai multe întrebări cu privire la discriminarea rasială, gândindu-se nu doar la numeroasele cazuri ale tinerilor de culoare împușcați de ofițerii de poliție, ci și la orele lungi muncite de mama sa pentru ca el să-și poată permite o școală privată, precum și la invidia unora dintre colegii săi de clasă, care îl cred, uneori, discriminat pozitiv.

Încercând să-și pună ordine în gânduri și să învețe din experiențele înaintașilor săi, căutând dreptatea în tot ce i se întâmplă, Justyc pornește un experiment: începe să-i scrie scrisori reverentului Martin Luther King Jr.

Punând cu abilitate în dezbatere stereotipurile și discriminarea rasială, în multiplele sale forme de-a lungul istoriei, ”Dragă Martin” ne arată că lucrurile nu sunt niciodată doar în alb și negru.

“Dragă Martin” am luat-o datorită Deliei de la @deliaph.reads, am văzut că ea a rămas plăcut surprinsă de poveste și așa frumos a vorbit despre carte, încât m-a făcut și mai curioasă în ce privește povestea ascunsă între coperți. Am apelat la ajutorul meu de nădejde, Cartepedia evident, și bookuria nu a întârziat să apără pe rafturile bibliotecii mele. Oare îi mai rezistă polițele? Ar trebui să port o discuție cu ea, să nu mă trezesc cu titlurile vraiște pe parchet…Deci, să revenim…

“Dragă Martin” ne dezvăluie povestea lui Justyce McAllister, un licean în vârsta de 17 ani, unul dintre cei mai buni din echipa de dezbateri a clasei sale, care-și dorește să ajungă la o facultate din Ivy League, totodată este și un băiat de culoare. Într-o seară, pe când încerca să-și urce iubita în mașina și s-o conducă spre casă, un politist îl încătușează, eveniment ce-l marchează pe Justyce și-l determină să se gândească tot mai mult la discriminarea rasială. Astfel, decide să porneasca un experiment: începe să-i scrie scrisori reverendului Martin Luther King Jr.. Sincer vă mărturisesc, am rămas surprinsă când am descoperit că scrisorile erau adresate lui Martin Luther King Jr., titlul cărții mi-a transmis că ar fi vorba și despre scrisori, fiind formularea de început pentru acestea, însă nu bănuiam că era vorba de o celebritate. Povestea lui Justyce m-a purtat cu gândul la “Ura cu care lovești” (despre care am scris pe blog aici), un alt adolescent de culoare ce este judecat în funcție de culoarea pielii sale și nu în funcție de calitățile pe cale le dobândește, ceea ce mi se pare extrem de dezolant, având în vedere realitatea în care trăim…

Ce mi s-a părut interesant la această carte și mi-a captat atenția deplină, au fost fragmentele ce cuprindeau dezbaterile pe diverse subiecte, pot spune ca le-am savurat, dar totodată m-au facut să văd lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Am observat cum gândesc mare parte din persoanele caucaziene, după ce valori se ghideaza și cât de limitați sunt în a acorda șanse egale și persoanelor de culoare, fiind de concepția că ei sunt cei cu drepturi depline doar pentru că sunt “albi”, însă am întâlnit și persoane care vedeau dincolo de culoarea pielii sș acest lucru a contat enorm. La fel stă treaba și de partea cealaltă, cum îi privesc “negri” pe cei “albi”, cum aleg persoanele de culoare să-și educe copiii, ce valori le insufla, printre care, cea mai important, se pare a fi că “negrul nu se amestecă cu albul…”

Justyce a fost prins între ciocan și nicovală, de aceea a și ales să facă experimentul cu scrisorile, crezând că astfel se va lămuri. L-am înțeles în totalitate de-a lungul lecturii, toate frământările sale, dar mai ales în momentele când scria scrisorile. Acțiunea a fost redată atât la persoana a treia, când îl observam pe Justyce din afară, în raport cu ceilalți, dar și la persoana întâi, când Justyce își dădea frău liber gândurilor. Povestea sa m-a durut, sincer, a fost o poveste despre discriminare rasiala, despre cât de limitați suntem în gândire și preferăm să observam culoarea pielii și nu ce se afla dincolo de aceasta. Este o poveste care prezinta lumea în care trăim și vorbește despre cât suntem de “dedicați” etichetelor, fără a fi în stare să le lăsăm deoparte și să fim pur și simplu oameni… “Dragă Martin” a fost mult prea scurtă pentru mine, am finalizat-o prea repede, însă m-a atins acolo unde trebuie. Mă bucur ca am mers pe mâna Deliei și nu regret nicio clipă, am dat peste povestea puternică și răvășitoare a unui tânăr ce se lupta cu nedreptatea socială…Din păcate nu vă pot împărtășii mai multe, ci vă îndrum să îi dați o șansă acestui titlu, părerea mes este că merită din plin, tratează un subiect de actualitate și, poate în acest fel, ne mai deschidem și noi mințile…Găsiți cartea pe site-ul celor de la Cartepedia aici 😊.

Advertisement

One thought on “”Dragă Martin” de Nic Stone (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s