”Mașinării infernale” de Philip Reeve (recenzie)

  • Titlul original: ”Mortal Engines”
  • Autor: Philip Reeve
  • Serie: ”Cronicile orașelor flămânde”
  • Volumul: I
  • Editura: Paladin
  • Colecții: Science Fiction. Paladin
  • Data apariției: 2018
  • Pagini: 304
  • Traducător: Mihai Dan Pavelescu

 Este o lume în care orașele mai puternice le înghit pe cele mai slabe. Într-un viitor postapocaliptic, lumea este un teren de vânătoare pe care orașele – mașinării infernale pe roți – își dispută supremația, înghițindu-se unele pe altele. În Londra mecanizată din care n-a ieșit niciodată, Ucenicul Istoric Tom visează să devină un erou, însă adânc în pântecele metropolei sale, Hester Sahw face prima mișcare într-o luptă pe viață și pe moarte. Deși nu vrea decât să se răzbune, ea înțelege că, de fapt, și-a asumat o responsabilitate mai mare și descoperă că dragostea și aventura pot fi la îndemâna oricui. Trebuie doar să învețe să aibă încredere în oameni.

”Tu nu ești un erou, iar eu nu sunt frumoasă, zise fata, și probabil că nu vom trăi fericiți până la adânci bătrânețe. Dar suntem în viață și suntem împreună, și vom fi bine.”

Am văzut ecranizarea, la cinema, la vremea când s-a lansat și am rămas plăcut surprinsă de film, nici măcar crănțănelele cumpărate nu le-am savurat, am fost prea captivată de film și am uitat de ele, iar când am văzut că este adaptat după o carte, primul gând a fost, evident, ”trebuie să citesc și cartea…”. Ei bine, după câteva luni (bune) de la ecranizare am reușit să obțin cartea și s-o citesc, datorită celor de la Cartepedia și vreau să le mulțumesc pentru această oportunitate, o găsiți și voi pe site-ul lor aici 😊.

Lasă-te și tu captivat de lumea în care orașele se mănâncă unele pe altele, sunt mașinării infernale pe roți, cel mai măreț are mereu câștig de cauză (ca și-n viața reală, de altfel, doar că aici este vorba de orașe mobile), iar cel mai slab…dispare. Locuitorii orașelor fac parte din diverse categorii: Ingineri, Ucenici, Istorici, Antitracționiști, Ateliere, Pirați, Ligă, ba chiar și sclavi,scotocitori sau deținuți, parte din aceste categorii find împărțite și pe clase. Tom Natsworthy este un Ucenic Istoric care locuiește în Londra mecanicăm nu a părăsit niciodată orașul, lucrează la Muzeu și visează să devină erou într-o zi. Visul său este posibil să se împlinească atunci când viața i-o scoate în cale pe Hester Shaw, o invadatoare dornică de răzbunare, iar odată drumurile lor intersectate, se anunță o aventură încărcată de peripeții. Trecuturile celor doi sunt foarte asemănătoare, prezentul este diferit, iar viitorul…depinde doar de ei cum se va prezenta, în funcție de alegerile pe care le vor face. Eu vă sfătuiesc să vă alăturați lui Hester și Tom, veți avea parte de o călătorie captivantă!

Nu pot să spun că sunt o mare fană a genului science – fiction, singura carte citită din acest gen a fost ”Dune” a lui Frank Herbert și spre surprinderea mea, am realizat că sunt atrasă și de acest gen de romane. Deși am văzut filmul, mă așteptam să nu mai fiu așa atrasă de carte, deci n-am pornit tare optimistă pentru a nu fi dezamăgită apoi, dar am avut surpriza să fiu captivată chiar de la primele pagini și m-am bucurat maxim de lectură. Mi-am amintit o parte din detalii, altele, evident, că le-am uitat, însă parcurgând volumul am retrăit și filmul. Acțiunea a fost alertă în ciuda numeroaselor descrieri, n-au fost genul de descrieri obositoare, ci din contră, mi-au trezit și mai mult curiozitatea, multe detalii nu au putut fi surprinse în ecranizare, iar de acele detalii m-am bucurat cel mai mult, pot spune că le-am savurat.

I-am urmărit cu sufletul la gură atât pe Hester, cât și Tom în a lor aventură, de multe ori m-am temut pentru viața lor, acțiunile pripite și lipsa încrederi și-au spus cuvântul, dar mai ales teama de ceea ce crede celălalt privind aspectul fizic sau poziția socială. Trecutul își lasă amprenta asupra fiecăruia în parte, faci orice pentru a supraviețui, deși nu ești pe deplin mulțumit de alegeri, iar când schimbarea se arată, este normal să te temi și să devi sceptic, depinde doar de tine dacă-ți asumi riscurile sau nu. Plictiseala nu și-a avut locul în această lectură, timpul meu a fost încărcat atunci când am ales să parcurg cartea, însă dacă mă țineam de ea, în 3-4 ore o dădeam gata sigur. Se citește relativ ușor, unii termeni științifici pot pune bete-n roate, dar se poate face față, acțiunea te ține în priză și te determină să dai pagină după pagină, să afli cum va evolua povestea.

Advertisement

One thought on “”Mașinării infernale” de Philip Reeve (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s