”Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți” de Holly Jackson (recenzie)

  • Titlul original: ”A Good Girl’s Guide to Murder”
  • Autor: Holly Jackson
  • Editura: Leda Edge
  • Data apariției:  2020
  • Pagini: 448
  • Traducător: Daniel Silviu Bivol

Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea. Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietena din copilărie a presupusului criminal, Pip nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însa nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol.

”Crima perfectă” a făcut impresie tare bună pe bookstagram, încă de când a apărut, iar dintr-un impuls, am ajuns și eu s-o cumpăr…guilty pleasure… A fost lăudată de Andre, Cristina și Oana, așa că mi-am spus că sigur trebuie să fie ceva bun între coperți, deci trebuie numaidecât să descopăr și eu care e treaba. Așa că, nu am amânat-o tare mult și m-am pus pe citit…

Pip se tranformă într-un adevărat detectiv și anchetează sinuciderea lui Sal Singh, prietenul său din copilărie, ce se presupune că a ucis-o pe iubita sa, Andie Bell, iar ”paravanul” acestei anchete este un proiect din ultimul an școlar. Deși crima a fost comisă în urmă cu cinci ani, cazul nu a fost uitat de locuitori orașului Little Kilton, dar nici Pip nu are liniște, simte că ceva nu a fost cum trebuie în acea vreme, bănuielile ei nu se potriveșc deloc cu ceea ce au lăsat ceilalți să se creadă despre persoanele decedate. În misiunea de a scoate adevărul la iveală, Pip descoperă multe alte secrete, unele dintre ele de-a dreptul năucitoare, dar îi este și viața pusă în pericol, întrucât cineva nu este de acord cu ceea ce Pip și-a pus în gând să facă și încearcă să-i pună bețe-n roate. Cum decurge toată ancheta și cum se descurcă Pip în această misiune de a dovedi nevinovăția prietenului său din copilărie, vă îndemn să aflați…

Am pornit la drum cu această lectură destul de optimistă, mai ales că primise atâtea laude, și sincer vă spun, că a reușit să mă prindă chiar de la primele pagini, dovada fiind devorarea cărții în mai puțin de 24 de ore, mda…I’m a book eater, dacă se poate spune așa… Îmi era foarte greu să las cartea deoparte, parcă mă îndemna să sap și eu mai mult și mai mult, să mă îndoiesc de fiecare persoană ce a fost implicată în viața persoanelor decedate, să o însoțesc pe Pip la fiecare pas, să-i pătrund în gânduri și să-mi fac propriile presupuneri. Acțiunea cărții este redată din dublă perpectivă, atât din cea a lui Pip, la persoana I, atunci când ne sunt dezvăluite gândurile sale cuprinse în jurnalul anchetei, cât și la persoana a III – a, când ne sunt prezentate acțiunile celorlate personaje, și deși poate părea confuză această trecere de la persoana a III – a la cea de-a-ntâia, este una foarte ușoară, ce te îndeamnă să dai pagină după pagină, să descoperi realul adevăr.

Pip este un personaj inteligent, iar deducerile ei, atât cu privire la Andie, cât și la Sal, au fost făcute cu mintea rece, neținând cont de sentimentele sale în ceea ce-i privește, având o atenție sporită la fiecare detaliu, oricât de mic ar fi el și poate nesimnificativ, ceea ce m-a surprins, mai ales că anumite detalii nici nu au fost remarcate de către organele competente. Având în vedere experiența plăcută pe care am avut-o cu această carte, pot spune că am prins curaj în a mai citi și alte thrillere young adult, nu înseamnă că dacă am dat peste una ce nu a fost pe placul meu, așa se vor dovedi a fi toate, o dezamăgire. ”Crima perfectă” este un thriller captivant, chiar dacă are drept personaje principale adolescenți, încărcat de mister, secrete, amenințări, trădări, dar și o frumoasă relație de prietenie… Sunt extrem de curioasă în privința celui de-al doilea volum și abia aștept să se traducă la noi 😊.

Advertisement

4 thoughts on “”Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți” de Holly Jackson (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s