- Titlu original: ”Think of a Number”
- Autor: John Verdon
- Editura: Paladin
- Colecţie: Paladin CRIME Masters
- An publicație: 2017
- Număr pagini: 520
- Traducere din engleză și note de Diana Marin – Caea
”Cum ai reacționa dacă într-o zi ai primi o scrisoare în versuri prin care un necunoscut îți mărturisește că îți cunoaște cele mai adânci secrete și îți cere să te gândești la un număr? Și ce ai face dacă necunoscutul ar ghici numărul la care te-ai gândit?
Deși inițial sceptic, detectivul Dave Gurney se lasă atras în rezolvarea enigmei. Povestea se complică însă atunci când este ucis destinatarul scrisorilor, un prieten din facultate al detectivului, și apoi se produc alte trei crime cu același mod de operare.
Cine este criminalul și de ce se joacă cu mințile victimelor? Verdon, un fin psiholog al relațiilor interumane, construiește cu multă abilitate labirintul la capătul căruia vei afla răspunsul.”

Volumul mi-a fost recomandat atât de Mihaela, cât și de Roxana, anul trecut când le-am rugat să-mi pregătească o listă cu cele mai memorabile titluri parcurse de ele. Vă mărturisesc că am fost extrem de curioasă în privința acestuia, iar cu ajutorul celor de la editura Paladin am reușit să îl obțin și eu, pe această cale țin să le mulțumesc, cartea o găsiți și voi pe site-ul lor aici 😊. ”Gândește-te la un număr” face parte din seria Dave Gurney, ce cuprinde șase volume, la noi, însă, sunt traduse doar primele două, momentan.
Dave Gurney este un polițist ieșit la pensie, pe vremurile când își exercita meseria era extrem de priceput și foarte bun în ceea ce făcea, numele său fiind din ce în ce mai cunoscut. Nici ieșit la pensie nu are pace, nu se poate desprinde de vremea pe când lucra, iar un mail primit din partea unui fost coleg de școală, coleg cu care nu a mai comunicat timp de mai bine de 20 de ani, îi ridică un mare semn de întrebare. Mark Mellery, fostul coleg al lui Dave și directorul unui institut din Peony, apelează la polițistul pensionat pentru a-l ajuta într-o chestiune ce amenință bunăstarea și liniștea sa e tot mai tulburată. A început să primească diverse scrisori misterioase, destinatarul fiind unul necunoscut, însă Mark nu are încredere în poliție și își dorește ca enigma să fie rezolvată de către Dave. Nu trece mult timp de la apariția scrisorilor și Mark este ucis cu sânge rece, iar de aici și până la implicarea într-o anchetă nu este decât un pas, iar Dave se vede prins într-o cursă plină de crime macabre, ce par a nu avea nicio legătură una cu cealaltă.
Încă de la primele pagini am prins drag de Dave și Madeleine, soția sa, cuplul mi-a ajuns la suflet și am simțit că Madeleine își va face simțită implicarea în nedumeririle lui Dave, fără a conștientiza acest lucru, ea a fost raza de lumină atunci când mintea lui Dave era plină de întuneric. M-au distras copios unele replici ale acesteia, modul cum alegea să le exprime, deși în sufletul său se duceau alte lupte. Este foarte greu să stai cu frica-n sân, să te rogi ca soțul să nu-ți fie rănit în timp ce-și exercită meseria, o meserie plină de riscuri, dar chiar și cu aceste obstacole în drum, cei doi au reușit să le depășească împreună și n-am putut decât să mă bucur de acest lucru, deși îmi doream să nu se întâmple nimic rău cu niciunul dintre aceste personaje.
Acțiunea romanului este împărțită în trei părti: prima parte ne face introducerea cu personajele, firul poveștii fiind unul mai lent, încărcat de detalii, te pregătește cumva pentru ceea ce urmează; partea a doua deja începe să devină puțin mai alertă și faptele criminalului sunt analizate minuțios, criminal cu o minte rece, ce se joacă cu anchetatorii după bunul său plac, însă în partea a treia se dezlănțuie nebunia, ritmul este unul intens, iar eu, personal, am parcurs-o pe nerăsuflate. Încep să iasă la iveală unele detalii și oricât de multe conexiuni încerci să legi, vei fi surprins, nu știu dacă într-un mod plăcut sau nu. N-am avut nici cea mai mică idee cine ar putea fi în spatele crimelor, oricât mi-am stors creierii, nu reușeam să dibuiesc deloc, dar și când am aflat mi-am explodat mintea, nu alta…dezvăluirea a venit ca un pumn în față, ce să mai, și nu știam nici ce să mai cred. Încercasem să-mi dau seama ce l-a determinat să acționeze în acel mod, ce motiv a avut să recurgă la asemenea fapte, fiind stupefiată de acțiunile sale și de cât de bine și-a exercitat misiunea, punându-i serios la lucru pe anchetatori și dându-le numeroase bătăi de cap.
”Gândește-te la un număr” este un volum încărcat de mister și de suspans, te poartă, cu pași mărunți, într-o anchetă dificilă, unde trebuie să fii deschis către toate posibilitățile, te ține cu sufletul la gură, te și toacă, pe alocuri, cu frustrarea de a nu intui cine e făptașul, numeroase răsturnări de situație ce te dau complet peste cap, nici nu apuci să te redresezi bine, că te lovește din nou, are de toate pentru toți 😊.
”Mintea omului înseamnă o multitudine de contradicții și conflicte. Mințim ca să-i facem pe ceilalți să aibă încredere în noi. Ne ascundem adevărata natura în încercarea de a ajunge la intimitate. Alergăm după fericire în moduri care alungă fericirea. Atunci când nu avem dreptate, ne luptăm din răsputeri să demonstrăm că avem.”
”Alegerile pe care le facem pot avea consecințe pe care nu le anticipăm.”
”Indiferent cât de mult încearcă cineva s-o ignore, moartea găsește o cale să se facă observată. Se infiltrează printre trăirile tale ca apa prin zidul unei pivnițe.”
2 thoughts on “”Gândește-te la un număr” de John Verdon (recenzie)”