Cum vă menţionam şi-n articolul trecut cu recomandările lunii ianuarie, vine mult promisa listp cu recomandări din luna februarie a acestui an. Mai greu cu organizarea, însă sperăm ca printre titlurile recomandate de noi să găsiţi titluri pe gustul vostru, şi de ce nu, să riscaţi şi să ieşiţi puţin dn zona de confort. Dacă aţi citit vreun titlu din cele menţionate de noi, ne-am bucura foarte mult dacă ne-aţi împărtăşi părerile voastre, iar în cazul în care wishlistul vostru cuprinde cărţi menţionate de noi, daţi-ne de ştire, de asemenea ne vom bucura J. Acestea fiind spuse, titlurile pe care vi le recomandăm din luna februarie sunt:
“Ursul şi privighetoarea” de Katherine Arden vă poartă într-o lume ruptă din basm şi vă face cunoştinţă cu Vasea, ultimul copil născut în familia lui Piotr Vladimirovici, o fată ce-şi doreşte să-şi schimbe destinul. Dacă va reuşi sau nu, vă îndemnăm să descoperiţi, mai multe detalii găsiţi în recenzia de pe blog postată aici.

“Prinţesa de Cenuşă” şi “Lady Smoke” de Laura Sebastian prezintă povestea Theodosiei, care avea doar șase ani când mama ei a fost ucisă, fiind martoră la crimă, și de zece ani locuiește alături de dușmani și ucigașul mamei sale. Casa pe care o știa și în care a crescut nu mai este ce a fost, poporul ei a fost călcat în picioare și supus sclaviei, ea fiind singura persoană care primește ”tratament preferențial”. Însă acest ”tratament” este unul de-a dreptul crunt: pentru fiecare persoană astrenă sau grup care se răzvrătește și reușește să aducă măcar puțină daună dușmanului, ea este pedepsită de către Kaiser. Veţi avea parte de un fantasy alert, ce te va ține cu sufletul la gură, încărcat de minciuni, trădări, secrete, lupte, prietenie şi iubire; recenziile celor două volume le găsiţi aici şi aici.
“Memoriile unei gheise” de Arthur Golden ne introduce în lumea lui Chiyo, o fată dintr-un sat de pescari, ce este vândută unei okiya pentru a fi inițiată în artele gheișelor. Ritualurile seducției sunt nenumărate și surprinzătoare, într-o lume al cărei eșafodaj se sprijină uneori pe culorile unui kimono, pe dezgolirea unei cefe pictate, pe licitarea virginității unei adolescente (mizuage) sau pe țeserea unei intrigi de budoar. Sayuri, pe numele ei de gheișă, întâlnește iubirea, însă în calea împlinirii acesteia înfruntă piedici și rivale nenumărate, printre care vestita gheișă Hatsumomo. Sub îndrumarea înțeleptei Mameha, Sayuri ajunge să stăpânească destine, să dețină secrete și să construiască un imperiu al erotismului ritualic. Este o carte complexă, ce prezintă o lume total ascunsă nouă, cuprinde și o fărâmă de adevăr, dar și istorie…o adevărată plăcere să te pierzi în acea lume încărcată de erotism și rafinament. Dacă nu ați citit-o până acum, nu știți ce pierdeți…mai multe detalii v-am dezvăluit în recenzia ce o găsiţi aici.
“Tu mi-ai schimbat viata” de Abdel Sellou prezintă povestea de viaţă a autorului. Aceasta este relatată cu o dezinvoltură ieșită din comun, într-un limbaj cât mai simplu, Abdel fiind un om simplu și doar cu șașe clase, astfel mărturisindu-și viața și demonstrându-ne cât de mult ne poate influența o persoană gândirea și, totodată, viața. Vă recomand cu căldură această poveste şi vă las linkul către recenzie aici, poate vă conving să o parcurgeţi.
„Grădina cu Fluturi” şi ”Trandafirii de mai” de Dot Hutchinson sunt unele dintre cele mai cutremurătoare thrillere citite. Am parcurs cărţile cu genunchii la piept și ochii măriți, cu fiori prin corp și ochi înlăcrimăți, dar și furie și neputință, cu o stare de nestare. Sunt încărcate de răsturnări de situație, acte de curaj, dar și de iubire, câteodată duse la extrem, devotament, prietenie, dar și făptaşi cu o minte bolnavă de-a dreptul 😊; recenziile celor două volume le găsiţi aici şi aici.

“Motivul X” de Stefan Ahnhem este al patrulea volum al seriei Fabian Risk şi multe detalii nu vă putem împărtăşi, întrucât va fi spoiler şi nu ne dorim acest lucru. Tot ce vă putem spune este că, dacă sunteţi tare de stomac, merită să-i daţi o şansă acestei serii, am recomandat-o şi anul trecut, deci o vom recomanda în continuare.
În centrul romanului “Disecție” de Han Kang se află un episod atroce din istoria Coreei de Sud, masacrul de la Gwangju din mai 1980 când armata a ucis cu o brutalitate și o cruzime de neînchipuit civilii care protestau, inclusiv femei și copii. Bilanțul celor împușcați, omorâți în bătaie sau cu baioneta este încă un subiect disputat: armata a declarat sub două sute de morți, presa străină peste o mie. Dar cifrele contează mai puțin aici pentru că răscolitorul roman al lui Han Kang vorbește despre un bilanț mai profund și mai devastator: poveștile întrețesute aici ne spun, într-o scriitură de o sensibilitate exacerbată, că o traumă se depune în carnea și în oasele victimei zeci de ani, dar și că moartea unui singur om bulversează ireparabil viețile celor care rămân în urmă; recenzia completă a acestei cărţi o găsiţi pe blog aici.
”Zuleiha deschide ochii” de Guzel Iahina este o carte pe care o recomand oricui cu drag, atât pentru contextul istoric în care se desfășoară acțiunea (deportarea țăranilor deschiaburiți în colonii siberiene de muncă), cât și pentru călătoria interioară a personajului principal feminin spre renaștere. O carte de o frumusețe cum rar am întâlnit! (mai multe detalii v-am împărtăşit în recenzia postată pe blog ce o găsiţi aici).
”Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini este o carte care-ți ajunge la suflet și rămâne acolo, atât datorită personajelor puternice și însuflețite, cât și datorită poveștii emoționante și a stilului de scriere simplist și profund, în același timp. Cartea asta n-o citești, ci o simți până-n măduva oaselor. O trăiești, o iubești și o urăști deopotrivă, pentru tot ce te face să simți. O carte despre copilărie piedută, durere, dragoste, prietenie, alegeri și consecințele acestora, trădare, vinovăție, respect, loialitate, onoare, legături de familie, depășirea fricii, înfruntarea trecutului, iertarea de sine, maturizarea, despre fața nemiloasă a războiului , fanatismul religios, diferențele etnice și sociale, schimbarea radicală a unei țări, dar și despre un dram de speranță. Recenzia completă a cărţii se găseşte pe blog aici.