”Elias și spioana Cărturarilor. O torță în noapte” de Sabaa Tahir (recenzie)

  • Titlul original: ”A Torch Against the Night”
  • Autor: Sabaa Tahir
  • Editura: Young Art
  • Data apariției: 2017
  • Pagini: 512
  • Traducător: Iulia Arsintescu

”Elias și Laia fug ca să scape cu viață. Soldații sunt pe urmele lor în timp ce părăsesc Serra și se îndreaptă spre adâncurile Imperiului. Laia e hotărâtă să pătrundă în Închisoarea Kauf, cea mai temută temniță din ținut, ca să-și salveze fratele din mâinile căruia stă salvarea Cărturarilor. Elias e hotărât s-o ajute pe Laia, chiar dacă asta ar însemna s-o facă cu ultimele lui puteri. Dar forțe întunecate, umane sau venite din alte sfere, li se împotrivesc. Cei doi trebuie să fie mereu cu un pas înaintea inamicilor: cruntul Comandant, sângerosul Împărat Marcus, sadicul Gardian-șef al închisorii sau, vai!, Helene Aquilla, buna prietenă a lui Elias, care are de dus la capăt o misiune teribilă în noul ei rol de mare Sfrâncioc al Imperiului: să-i găsească pe trădătorul Elias Veturius și pe sclava Cărturăreasă care l-a ajutat să scape și… să-i omoare pe amândoi.”

De cum am finalizat primul volum al seriei, despre care am scris pe blog aici, am rămas cu gândul la personaje, dar și la noua poveste pe care am descoperit-o și-mi doream tare mult să aflu ce se mai întâmplă în continuare, mai ales că volumul mă lăsase cu foarte multe semne de întrebare. Din fericire, cei de la Cartepediami-au venit în ajutor și datorită lor, am reușit să parcurg foarte repede și cel de-al doilea volum, ceea ce mă încântă foarte mult, îl puteți găsi și voi aici 😊În acest volum, povestea lui Elias și Laia este mult mai intensă și plină de peripeții. Au reușit să scape din Academia Blackcliff, și-au propus să lase Serra în urmă și să se îndrepte spre Închisoarea Kauf, pentru a-l salva pe Darin, fratele Laiei, însă călătoria lor nu a fost lipsită de piedici. Cu soldații pe urmele lor, dar și mai rău, cu Marele Sfrâncioc vânându-i, misiunea lor de salvare pare imposibilă și oricât ar încerca s-o îndeplinească, au parte de multe bețe-n roate. Dacă vor reuși sau nu să-și ducă la bun sfârșit misiunile, rămâne de văzut…

Acțiunea romanului este împărțită în patru părți, fiecare din ele cuprinzând capitole redate din trei perspective, a Laiei, a lui Eias și al Helenei, de acum Marele Sfrâncioc al Imperiului, cu câte o misiunie de îndeplinit: Laia să-și salveze fratele din Închisoarea Kauf, este singurul membru al familiei sale pe care-l mai are în viață, Elias i-a făgăduit Laiei că o va ajuta să-l salveze pe Darin, întrucât deține detalii despre Kauf, ce nu sunt cunoscute decât de cei ce au fost acolo, iar Helene este obligată să-i vâneze pe cei doi și să-i omoare, asta este misiunea pe care Împăratul Marcus i-a încredințat-o. Astfel, am avut posibilitatea să îi descopăr și mai mult pe Elias și Laia, să pătrund mai adânc în sufletul lor, dar totodată să o cunosc mai bine și pe Helene, personaj despre care mi-am format o părere amplă în primul volum, însă de această dată am reușit să o aprofundez și să o îndrăgesc, deși am avut momente când mă enerva și-mi venea să o iau la palme. Cei trei au fost nevoiți să-și înfrunte propriul iad, să se lupte cu proprii demoni, să se îndoiască de ceea ce cunosc și de ceea ce văd, să se descopere tot mai mult pe sine si șă-și dezvolte tot mai mult încrederea în persoana lor. Am avut parte și de noi personaje, care încet, încet și-au făcut drum spre sufletul meu, la unele chiar nu mă așteptam, dar și de personaje ce au trezit în mine o furie și o repulsie de nedescris. Dacă în primul volum eram iritată maxim de Comandant și aș fi vrut s-o extermin, în volumul acesta i s-au alăturat Gardianul-șef al Închisoarei Kauf, un om de nimic, ce-și găsea satisfacția prin torturarea prizonierilor, iar metodele sale erau unele dintre cele mai cumplite, sadice, să se zburlească pielea pe mine, nu alta, dar și Marcus, de acum Împăratul Imperiului, alt personaj căruia i-aș fi băgat o unghie în gât sau un cuțit, ceva, să-l fac să dispară, nu l-am putut suporta din primul volum, un om de nimic și el, cu gânduri necurate, nemilos, ce nu se teme să taie gâtul oricui îi stă în cale și-i amenință tronul. Personajele cele vechi au fost conturate foarte bine, dezvoltarea lor s-a văzut, iar diferențele de la un volum la altul s-au simțit, ceea ce m-a încântat maxim.

M-am lăsat, din nou, vrăjită de lumea creată de Sabaa Tahir și nu am regretat nici măcar o pagină.  Acțiunea a fost una foarte alertă, nu am avut timp deloc să mă plictisesc, am parcurs paginile pe nerăsuflate, nici nu realizam când le dădeam ,apropiindu-mă tot mai mult de finalul volumului, ceea ce-mi doream și nu-mi doream, pentru că iar eram nevoită să mă despart de personaje. Am avut parte de o frumoasă poveste de dragoste, care, treptat, s-a dezvoltat tot mai mult și mai într-un mod armonios, deși este amenințată, dar și de scene numeroase de luptă, sângeroase, măceluri peste măceluri, unul mai cumplit decât celălalt, o luptă cât mai acerbă pentru tronul Imperiului. S-au format noi alianțe, multe neașteptate, dar au avut loc și trădări, au fost scoase la iveală noi secrete, menite să zduguie, atât lumea personajelor, cât și pe cititor, a fost nevoie de multe sacrificii pentru a duce la îndeplinire misiunea propusă, dar și reale dovezi de afecțiune, ce-ți frâng sufletul… Am fost lovită de răsturnări de situație ce au trezit pielea de găină la viață, mi-au zburlit părul la ceafă și m-au lăsat cu gura căscată, neștiind ce să mai cred, îmi venea să dau cu cartea de toate cele, îmi doream să mai citesc, dar în același timp, nu mai vroiam, era deja prea mult pentru mine, acum mă enervam, de-mi venea să-i iau pe toți de gât, ca-n secunda următoare să mă înmoi și să mi se umezească ochii, să mă întristez și să-mi pară rau pentru ce tocmai s-a întâmplat…

”Elias și spioana Cărturarilor. O torță în noapte” este o continuare extraordinară, un real page-turner, este antrenantă, frumoasă, dar și brutală, unde vei fi pus în fața luptei pentru supraviețuire și a iubirii, să-ți demonstrezi prietenia, să faci sacrificii, să-ți cunoști realii prieteni, dar și mai bine dușmanii…este un fantasy ce îți ajunge la suflet, imposibil să nu te determine să empatizezi cu personajele, pe care eu îl recomand cu tot dragul…

”Emoțiile ne fac umani. Chiar și cele mai neplăcute dintre ele au rostul lor. Nu le bloca. Dacă le ignori, nu fac decât să devină mai puternice și mai zgomotoase.”

”Nu te închide în fața celor care țin la tine doar pentru că ți se pare că îi vei face să sufere sau că ei te vor face. Ce rost are să fii om, dacă nu-ți îngădui să simți nimic?”

”Frica îi dă putere celuilalt. E ca și cum ai pune ulei într-o lampă. Arde mai tare. Se ațâță.”

Advertisement

3 thoughts on “”Elias și spioana Cărturarilor. O torță în noapte” de Sabaa Tahir (recenzie)

  1. Mi-a plăcut foarte mult această serie, iar volumul 2 parca a fost mai ibtesc decât primul. De abia aștept să citesc volumul 3, mai ales că l-am așteptat mai bine de un an. Felicitări pentru recenzie.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s