„Refugiul de la Stillhouse Lake” de Rachel Caine (recenzie)

  • Titlul original: ”Stillhouse Lake”
  • Autor: Rachel Caine
  • Editura: HERG BENET
  • Colectie: Passport
  • An apariție: 2018
  • Număr pagini: 336
  • Traducere de Cristina Nemerovschi

“Gina Royal este aparent definiția banalității: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită și doi copii adorabili. Dar când un accident de mașină dezvăluie viața secretă de criminal în serie a soțului ei, este nevoită să se reinventeze ca Gwen Proctor, mama luptătoare care ar face orice pentru a-și apăra copiii. Cu fostul soț acum în închisoare, Gwen și-a găsit într-un final refugiu într-o casă nouă din îndepărtatul Stillhouse Lake. Deși mai este încă o țintă pentru hărțuitorii de pe internet, care sunt convinși că a avut un amestec în crimele soțului, ea îndrăznește să creadă că și-ar putea crește fiul și fiica în liniște și siguranță. Dar chiar pe când începe să se simtă bine în pielea noii ei identități, un cadavru apare plutind pe apele lacului și Gwen începe să primească scrisori de la o adresă pe care o cunoaște foarte bine. Gwen Proctor va trebui să-și adune prietenii cât mai aproape și să-și țină dușmanii sub control, pentru a evita ca identitatea ei reală să fie dezvăluită – altfel, își va vedea copiii devenind victimele unui criminal sadic care găsește plăcere în a o chinui. Un lucru însă e sigur: a învățat cum să se lupte cu răul. Și nu se va da în lături de la nimic.”

”Refugiul de la Stillhouse Lake” a fost cartea cu care am dat startul lecturii în luna mai, după ce Roxi a citit-o, recenzia ei o găsiți aici, am rămas cu gândul la ea, iar când ai multe titluri ce te așteaptă să le descoperi, nu știi cu care să începi prima dată.  În această poveste am făcut cunoștință cu Gina Royal, mama a doi copii și soția unui bărbat ce ascunde un secret morbid. În urma unui accident de mașină, viața secretă a bărbatului său este făcută publică, iar viața ei este supusă unor schimbări majore. Este nevoită să-și schimbe identitatea de câteva ori, la fel și copiii săi, ultima oară devenind Gwen Proctor, iar după multe mutări eșuate, se pare că-și găsește refugiul în strânsa comunitate din Stillhouse Lake. Deși copiii sunt privați de a-și face viața publică, nu au voie să-și creeze conturi pe rețele de socializare, teama mamei fiind aceea că vor fi descoperiți de către Mel, tatăl copiilor, și astfel îi poate vâna și le face rău, Gwen încearcă pe cât posibil să le ofere o viață normală, să-I protejeze cum poate mai bine, chiar dacă este conștientă că fuga lor nu s-a oprit și în orice moment vor fi nevoiți să se pună din nou pe fugă. Sentiment de aparținere și confortul din noua casă nu durează prea mult, întrucât un cadavru este descoperit plutind în lacul din apropierea casei sale, iar viața sa este din nou dată peste cap și trecutul amenință s-o vâneze și s-o copleșească. Ce turnură va lua viața ei o dată cu apariția acelui cadavru, dar și ce alegeri va fi nevoită să facă pentru a se simți în siguranță, rămâne să descoperiți voi dacă sunteți curioși, cartea o găsiți pe site-ul editurii aici 😉.

Volumul m-a prins de la prima pagină și mi-a promis că mă va ține cu sufletul la gură până la final și chiar așa a fost. Din femeia banală, timidă, slabă, încrezătoare și mereu la dispoziția soțului ei , Gina se transformă în Gwen, o femeie hotărâtă, ce-și înfruntă cele mai cumplite temeri și devine o adevărată luptătoare când vine vorba de siguranța și protecția copiilor săi. Deși duce o luptă continuă cu hărțuirile anonime și încearcă, pe cât se poate, ca amenințările să nu ajungă la urechile copiilor și să-i afecteze, nu se lasă doborâtă și-i este greu să aibă încredere chiar și în umbra sa. Devine paranoică și pe bună dreptate, când știi că fostul soț este un psihopat și chiar dacă se află la închisoare, amenințările sale plutesc în aer și se pot îndeplini în orice moment. Paranoia ei m-a disperat câteodată, însă pe parcurs am ajuns să o înțeleg, teama din sufletul său, ce la început a fost imensă, s-a transformat în curaj, a devenit o neînfricată, ce a luptat cu toate forțele pentru a-și știi copii în siguranță.  Am rămas oripilată de secretul morbid al lui Mel, de reușita sa de a-și trăi viața dublă fără a întâmpina probleme, de cât de bolnavă i-a fost mintea și ce anume îi stârnea lui pasiunea și-I aducea satisfacția maximă, doar când mă gândesc, mă trec fiorii prin tot corpul… De-a lungul lecturii am tot încercat să pun idei cap la cap, poate îmi făceam o idee în privința deznodământului, să-l anticipez puțin, însă nu s-a întâmplat, acțiunea a fost împrevizibilă, iar bănuielile mele desființate. Începeam să mă îndoiesc de fiecare personaj în parte, încrederea mea era la fel de distrusă precum a lui Gwen și nu mai puteam să-mi permit să le acord acest beneficiu. Eram atât de tristă pentru ea când vedeam ce viață este nevoită să ducă, mereu plină de îndoieli și izolată, dar m-am și bucurat când a fost atinsă de o mică rază de soare, o fărâmă de speranță la mai bine a prins viață în sufletul ei. Au fost pagini pe care le-am citit și de două ori, crezând că n-am înțeles eu ce trebuie, dar și pagini pe care le-am parcurs pe repede înainte, nici nu realizam când treceau, eram dornică să aflu ce se va întâmpla mai departe. Acțiunea a avut un ritm alert, am avut momente când ma loveau transpirațiile din cauza tensiunii și a suspansului, dar și momente de respire, doar așa ca să-mi revin puțin. Ultimele pagini ale volumului le-am citit pe nerăsuflate, abia am putut ține pasul și-mi era greu să cred până în ce punct sunt capabile unele persoane de a ajunge pentru a răni, pentru a zdruncina din temelii ființa unei alte persoane și a-I amenința existența, doar pentru a se distra, pentru bani sau pentru a se răzbuna.

”Refugiul de la Stillhouse Lake” este un thriller captivant, a cărei poveste vorbește despre familie, o familie construită din minciuni, despre puterea unei mamei și iubirea nemărginită față de copii ei, despre o a doua șansă, sacrificii și încredere. Este încărcat de suspans și-ți va trimite fiori reci prin tot corpul, teama, de asemenea, te va cuprinde și vei încerca să-ți cauți refugiul pentru a fi ferit de ceea ce urmează…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s