”Elias și spioana Cărturarilor: Focul din cenușă” de Sabaa Tahir (recenzie)

  • Titlu original: ”An Ember in the Ashes”
  • Autor: Sabaa Tahir
  • Editura: Young Art
  • An apariție: 2017
  • Pagini: 562
  • Traducător: Iulia Arsintescu

”Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat. Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei. Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.”

”Elias și spioana Cărturarilor: Focul din cenușă” a fost una dintre cărțile ce le-am tot văzut pe bookstagram în ultima perioadă și despre care am auzit foarte multe, deși părerile erau împărțite, cele mai multe au fost pozitive, iar când Julia a ales-o pentru bookclub-ul din luna aprilie, mi-am spus că acum e momentul să o descopăr și eu. În ajutor mi-au venit prietenii de la Cartepedia și țin să le mulțumesc pe această cale, datorită lor am avut oportunitatea de a descoperi o nouă aventură, încărcată de peripeții și nu numai, dar am să vă vorbesc despre toate pe parcurs.

Laia, o adolescentă de 17 ani, și fratele său, Darin, au trăit mulți ani alături de bunicii lor, după ce părinții lor i-au lăsat în grija acestora. Face parte din clanul Cărturarilor, clan ce se află înrobit de către Războinici de mult mai mulți ani și deși au fost feriți pe cât posibil de razie, într-o noapte pragul casei le-a fost trecut de legionari și o Mască, iar în acea noapte Laia și-a pierdut bunicii, i-a privit neputincioasă cum sunt uciși de către Mască și cum fratele său este arestat sub acuzația de trădare. Din acea noapte cumplită, viața Laiei se schimbă și se vede pusă în fața unor alegeri ce îi amenință viața, însă singurul ei țel este să-și salveze fratele. Ajunge să colaboreze cu Rezistența, iar în schimbul promisiunii de a-i salva fratele, Laia acceptă să devină spioana Cărturarilor și să se infiiltreze în Academie drept sclavă, astfel le poate furniza celor din mișcarea de Rezistență informații necesare pentru a doborî Imperiul și totodată, eliberarea fratelui său. Elias a trăit vreme de 14 ani în cadrul Academiei Blackcliff, încă de la vârsta de 6 ani, formându-se pentru a deveni o Mască, o persoană puternică, violentă și înconjurată de moarte. Deși a fost instruit pentru a deveni o persoană crudă, în sufletul lui se dă o altă luptă, își dorește să dezerteze, să devină liber și să scape de tot ce înseamnă Blackcliff. Însă planurile sale sunt amânate, întrucât este obligat să participe în cadrul unei competiții nemiloase, alături de alte trei persoane, colegii de-ai săi, dușmani și prieteni, competiție în care sunt nevoiți să ducă la bun sfârșit patru Încercări, în urma cărora se va desemna un Împărat în funcție de victoriile lor. În această competiție se vede pus în fața unor probe în care trebuie să-și demonstreze rezistența, curajul, dar și puterea de a-și înfrunta cele mai cumplite temeri. Drumurile celor doi se încrucișează și chiar dacă Laia întâmpină dificultăți în a avea încredere în Elias, legătura dintre ei este mult mai puternică decât au crezut și află că soarta Imperiului este în mâinile lor.

”Elias și spioana Cărturarilor: Focul din cenușă” m-a lovit încă de la primele pagini și mi-a promis o aventură pe cinste, care mă va ține cu sufletul la gură, mereu în alertă și încărcată de neprevăzut. Alături de Laia și Elias am pornit într-o luptă cu propriile gânduri, cu suferința, dar și cu încrederea în cei din jur. Viața Laiei înainte de a ajunge sclavă în Academie, din propria voință, a fost una liniștită, care nu a pregătit-o pentru ceea ce avea să întâlnească aici, o cruzime de nedescris și pedepse dintre cele mai cumplite. A fost nevoită să îndure sarcini zilnice, iar neîndeplinirea acestora atrăgeau pedepse cu bătaia, arsuri, vânătăi numeroase, toate acestea amenințându-i viața. Deși a fost maltrată și chinuită în cele mai cumplite moduri posibil , și-a păstrat speranța și a luptat pentru cauza sa, chiar dacă viața sa era tot mai des pusă în pericol, chiar amenințată cu moartea. I-a fost extrem de greu să aibă încredere în Elias, o Mască, o persoană crescută pentru a deveni o brută, dar în momentul în care a ajuns să-l cunoască mai bine, de fapt, să se cunoască mai bine, au descoperit că nimic nu este ceea ce pare și că persoanele în care a avut ea încredere nu au fost cine au pretins. I-am îndrăgit de la prima apariție, pe fiecare în parte, iar datorită faptului că acțiunea cărții a fost redată atât din perspectiva Laiei, cât și a lui Elias, am reușit să-i cunosc mult mai bine, să le înțeleg acțiunile, să descopăr ce gândesc, dar și ce frământări nu le dau pace. Povestea m-a suprins cu lupte sângeroase, uneori chiar și împotriva celor cu care ai crescut, trădări, minciuni, dar și prietenii frumoase. Am urmărit firul poveștii cu sufletul la gură, am reușit să mă deconectez foarte repede de tot ce mă înconjura și să mă pierd în acea lume, m-a răpit de la prima pagină și-mi era foarte greu să o las deoparte. Pe cât de mult am suferit pentru personaje, pe atât de multă furie am simțit față de comandantul Academiei, o persoană nemiloasă, capabilă să calce pe oricine în picioare, să aplice pedepse fără să clipească și cu o satisfacție pe chip, o persoană ce a trezit în mine un monstru și-mi venea s-o iau de gât, să-i scot ochii, să o decapitez, să îi fac ceva să dispară…de cum apărea în peisaj, îmi venea să arunc cartea deoparte, poate așa dispărea și personajul acela, doar să nu-l mai întâlnesc în poveste.

”Elias și spioana Cărturarilor: Focul din cenușă” este un volum încărcat de curaj, savuros, ce vă prezintă o lume sângeroasă și violentă, care nu te va plictisi nici măcar o clipă, însă nu conține doar cruzime, ci și dovezi de iubire, prietenie și sacrificii, toate încărcate cu suspans și neprevăzut. Vei descoperi persoanje dominate de frică și temeri, dar totodată puternice, care-și înfruntă atât prietenii, cât și dușmani, și care riscă totul pentru a se elibera și a fi împăcați cu ei înșiși. Sunt extrem de bucuroasă că am reușit să descopăr o nouă lume fantastică și abia aștept să pun mânuța pe următorul volum, sper eu câ se va întâmpăla cât mai repede 😊. Dacă am reușit să vă conving cu a mea recenzie și vă doriți această carte, o puteți găsi pe site-ul celor de la Catepedia aici.

„Viața este alcătuită dintr-o grămadă de momente care nu înseamnă nimic. Și pe urmă, într-o bună zi, apare o singură clipă care schimbă toate secundele ce-i urmează.”

”Sărutul vorbește. Imploră. Mantia alunecă de pe mine și trupul meu se atinge de al lui. Mă trage la piept, își coboară palmele pe spatele meu și mă strange tare, tot mai aproape. Mă arcuiesc și mă lipesc de el, bucurându-mă să-i simt puterea, focul, iar alchimia dintre noi amestecă, arde și topește totul până transformă atingerea în aur.”

                ”Există două feluri de vinovăție. Una înseamnă o povară, cealaltă îți oferă o menire. Lasă-te hrănit de vina ta. Las-o să-ți amintească cine vrei să fii. Trage o linie în mintea ta și n-o depăși niciodată. Ai un suflet. E schilodit, dar există. Nu-i lăsa să ți-l ia de tot!”

”Frica îți este dușman doar dacă îi permiți. Prea multă frică te paralizează. Prea puțină frică te face arogant. Frica poate fi bună. Te poate ține în viață. Numai să n-o lași să te controleze. N-o lăsa să sădească în tine îndoieli! Când te copleșește frica, luptă cu ea folosind un lucru mai puternic și mai indestructibil: spiritul tău. Inima.”

Advertisement

One thought on “”Elias și spioana Cărturarilor: Focul din cenușă” de Sabaa Tahir (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s