„O nuntă…cu bucluc” de Morgan Matson (recenzie)

 • Titlul origtinal: „Save the Date”
 • Autor: Morgan Matson
 • An apariţie: 2020
 • Editura: Epica
 • Număr pagini: 496
 • Traducere de Ofelia Al-Gareeb

“Charlie are șaptesprezece ani și este mezina familiei. Sora ei mai mare se căsătorește, așa că, în curând, toți cei cinci frați Grant vor fi acasă. Adolescenta abia așteaptă să-și vadă familia reunită sub același acoperiș, ca în vremurile bune, și să petreacă un ultim weekend în vechea lor casă, înainte ca aceasta să fie vândută. Deși fata e în ultimul an de liceu și a fost admisă la câteva universități, încă nu vrea să se gândească la faptul că trebuie să aleagă facultatea la care urmează să studieze.

Nu-și dorește decât ca în acest weekend important toate să meargă șnur. Însă Charlie nici nu bănuiește că o așteaptă un lung șir de surprize: organizatoarea de evenimente dispare în ajunul nunții, băiatul de care e îndrăgostită de ani buni reapare în peisaj, decorațiunile pentru nuntă sunt trimise, din greșeală, în altă parte. Iar haosul abia a început. În tot acest iureș, Charlie va descoperi lucruri noi și neașteptate despre familia ei, pe care credea că o știe foarte bine. Cea mai importantă lecție pe care o primește este că, dacă te încăpățânezi să rămâi în trecut, e posibil să ratezi o mulțime de lucruri minunate.”

De cum mi-au căzut ochii pe această carte mi-am spus că sigur este o carte extrem de amuzantă şi încărcată de peripeţii, poate chiar coşmarul oricărei mirese, care-şi doreşte ca ziua nunţii sale să fie perfectă, dar nu se întâmplă chiar aşa. „O nuntă…cu bucluc” a ajuns în biblioteca mea cu ajutorul Juliei de la @carticucoltişi a editurii Epica, cărora ţin să le mulţumesc pe această cale pentru oportunitatea de a descoperi acest roman.

Charlie este sora mai mică a lui Linnie şi una dintre domnişoarele de onoare ale acesteia, iar ca orice alt membru al familiei îşi doreşte ca nunta surorii sale să fie perfectă. Încearcă pe cât posibil să-şi asume unele sarcinii, să le mai uşureze munca celorlalte persoane, se implică trup şi suflet în acest eveniment, dar îşi doreşte să se bucure şi de prezenţa fraţilor săi la acest eveniment important, să depene amintiri şi să-şi amintească de năzdrăvăniile din copilărie. Însă ce faci când eşti prinsă într-o mulţime de surprize, care par să nu se mai sfârşească şi ameninţă nunta? Şi colac peste pupăză, eşti pusă în faţa unor alegeri de care depinde viitorul tău? Dacă vă doriţi să aflaţi cum şi dacă a făcut faţă Charlie neprevăzutului, nu vă rămâne decât să citiţi cartea, vă garantez o poveste plină de amuzament.

Parcurgând această carte, m-am regăsit foarte mult în personajul lui Charlie şi mi-a amintit de nunta fratelui meu de acum doi ani, agitaţia domnişoarei de onoare care este şi soră şi care-şi doreşte ca nunta să se desfăşoare cât mai armonios posibil. O nuntă este un moment de bucurie, dar nebunia ce stă în spatele acestui eveniment este greu de descris şi nu cred că a fost vreodată o nuntă perfectă, imposibil să nu fie măcar un mic incident care să dea ceva peste cap, este nelipsit (atât de optimistă sunt…). totodată, este şi un stres, frământări peste frământări, încerci să mulţumeşti pe toată lumea şi să fii zen în acelaşi timp, când se adună neamul se dezlănţuie haosul şi-ţi vine să-i fugăreşti pe toţi pentru un moment de linişte. „O nuntă…cu bucluc” a suprins şi a descris perfect un astfel de eveniment, chiar toate scenariile posibile, dar şi frumuseţea lui, iar lectura romanului a fost ca vizionarea unui film, un fel de comedie romantică, desfăşurat într-un weekend şi încărcat de neprevăzut. M-am distrat foarte tare alături de familia Grant, exact cum prevedeam, am avut mereu zâmbetul pe buze şi am simţit că am fost prezentă alături de personaje în carte, nu doar un cititor. M-am lăsat prinsă în nebunia familiei Grant şi a fost atât de bine, am fost puţin tristă când am ajuns la final, sincer…parcă aş fi vrut mai mult, nu-mi doream să mă despart de personaje.

„O nuntă…cu bucluc” este o carte distractivă, ce te destinde şi-ţi transmite că oricât de nefericită este o întâmplare, se poate remedia, poate nu chiar cum îţi doreşti, dar are rezolvare. Vorbeşte despre familie şi problemele întâmpinate atunci când familia este numeroasă, divergenţele între fraţi, alinaţele acestora, dar şi cât de strânsă este această legătură, indiferent de timpul care s-a scurs şi despre eforturile depuse pentru a păstra armonia în familie. Vorbeşte despre prezent şi trecut, iar câteodată, este bine să lăsăm trecutul să fie trecut şi să ne bucurâm la maxim de moment, prezentul este plin de neprevăzut şi este posibil să ratăm momente chiar importante. Dacă v-am stârnit măcar puţin curiozitatea, o găsiţi pe site-ul editurii aici.

Advertisement

One thought on “„O nuntă…cu bucluc” de Morgan Matson (recenzie)

 1. O recenzie savuroasa, ceea ce inseamna ca lectura ti-a placut mult.
  Cat despre nunti, n-ar trebui sa fie iadul pe pamant, dar nu stiu cum se face ca toate miresele isi doresc nunti perfecte. O fi vreo boala.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s