”Fata anonimă” de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen (recenzie)

  • Titlul original: ” Anonymous Girl”
  • Autorii: Greer Hendricks și Sarah Pekkanen
  • Editura: Litera
  • Colecție: Buzz Books
  • Data publicării: 2019
  • Număr pagini: 480
  • Traducere de Dana Ligia Ilin

”Din dorința de a câștiga ușor niște bani, Jessica Farris se înscrie ca subiect al unui studiu psihologic despre etică și moralitate inițiat de doamna doctor Shields, psihiatru și profesor universitar. Ea crede că tot ce trebuie să facă e să răspundă la câteva întrebări, să încaseze banii și să plece. Dar întrebările devin din ce în ce mai dificile și, pe măsură ce studiul se mută din sala de examinare în lumea reală, linia dintre realitate și experiment se estompează, iar Jess simte că doamna doctor Shields pare să știe nu doar ce gândește ea, ci și ce ascunde. Prin urmare, comportamentul Jessicăi va fi nu doar monitorizat, ci și manipulat. Prinsă într-o rețea de atracții, înșelăciuni și gelozie, Jess află rapid că unele obsesii pot fi mortale.”

”Fata anonimă” m-a așteptat în bibliotecă încă din august, am tot lăsat-o deoparte în favoarea altor noutăți și tot așa, iar cu ocazia reorganizării bibliotecii, am dat peste ea și am scos-o pentru a o citi luna aceasta. Roxana a citit-o înaintea mea anul trecut și știu că a rămas impresionată de povestea, recenzia ei o găsiți pe blog aici, însă nu m-am putut abține să nu vă împărtășesc și eu gândurile mele, mai ales că ”Fata anonimă” m-a terminat psihic și mă refer în sensul bun. Deci, povestea ne-o prezintă pe Jessica Farris, o machieuză independentă, ce își prestează serviciile la domiciliul clientelor. Are un venit moderat, însă nu-i strică un ban în plus, mai ales că întâmpină anumite probleme financiare în cadrul familiei. Așa că, atunci când aude de un studiu psihologic despre etică și moralitate, la una din clientele sale, participarea la studio aducându-i un venit considerabil într-un timp foarte scurt, nu stă pe gânduri și se înscrie ca subiect. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Jessica este pusă în fața unei alegeri ce-i poate schimba complet situația financiară, dar vine la pachet cu anumite sarcini de îndeplinit, sarcini nu tocmai ”sănătoase”… Veți afla dacă vă hotărâți să fiți alături de ”Fata anonimă”  😉.

Romanul m-a prins de la prima pagină și chiar îmi era dor de un thriller captivant, l-am savurat la maxim. Povestea a fost atât de încâlcită și de palpitantă, o adevărată cursă în goana după adevăr, însă ce a fost și mai exploziv a fost jocul minții. Jessica, mânată de nevoia banilor, face tot ce îi stă în putere să-i obțină și îi scapă situația de sub control, deși este prea târziu. Doctoral Lydia Shields este mereu pe fază, atentă până și la cele mai mici detalii, cu o privire ca de șoim și nimic nu-i scapă, doar este psihiatru și asta îi cere meseria, să fie extrem de atentă și să analizeze absolut tot. Am urmărit relația celor două cu sufletul la gură și de multe ori mi-a venit să dau cu cartea de toți pereții, îmi venea să-i strig Jessicăi atâtea chestii, să-i trag palme să-și deschidă ochii, iar pe Lydia…mama, mă loveau frustrările când realizam cum i se așezau toate piesele în acest joc, mereu fiind în avantaj, nefăcând nimic. Și-a jucat toate cărțile și ce mână bună a avut, a fost meticuloasă și a manipulat după bunul plac. Mă enerva de cât de perfidă era și de cum mereu îi ieșeau toate, simțeam eu că ceva nu este în regulă privind relația Jessicăi și a Lydiei, dar și când am ajuns la miezul poveștii…mi-a explodat mintea, nu alta. Am avut eu unele bănuieli pe ici, pe colo, și m-am bucurat că mi s-au confirmat, însă prin ce răsturnări de situație m-a purtat, vai de capul și de zilele mele…M-am simțiti ca un cobai pe care faci experimente, să vezi cât este de inteligent și de cât de repede străbate labirintul întortocheat pentru a ajunge la mâncare. M-a dus pe diverse piste, mi-a servit câte un indiciu, așa momeală, dar m-a solicitat psihic maxim, n-am mai întâlnit de ceva vreme o carte care să mă muncească atât de mult din punct de vedere al minții. A fost intens, au curs câteva transpirații pe mine, îmi doream la un moment dat să ajung la final, dar îmi era și teamă, sincer, pentru că mă așteptam să mă lovească în plin și orice era posibil. Finalul m-a luat ca din pom, dar m-am și bucurat teribil de cum s-a încheiat povestea, a fost imprevizibilă.

”Fata anonimă” te prinde în mrejele sale și te poartă într-o poveste a obsesiei, a atracției și a geloziei duse la extrem, a manipulării, dar și a descoperirii de sine, a recunoașterii și a dezvăluirii secretelor, deși sunt unele dureroase și încărcate de vinovăție. Este captivantă și se joacă cu mintea ta în cel mai perfid mod posibil. Îți va fi greu să lași cartea din mână atunci când vrei pătrunde în această poveste (eu am citit-o într-o singură zi, în câteva ore…), vei întâmpina dificultăți în a deosebi realitatea de ficțiune și adevărul de minciună, vei dansa după cum vor cânta paginile cărții…

Advertisement

4 thoughts on “”Fata anonimă” de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s