- Titlul original: ”The Letter”
- Data publicării: 2017
- Editura: Trei
- Colecție: Fiction Connection
- Număr Pagini: 376
- Traducere de Mihaela Apetrei
”Descoperă cartea care a frânt mii de inimi în toată lumea…
Tina Craig își dorește foarte mult să scape de soțul său violent. Muncește tot timpul ca să adune bani și să-l poată părăsi. Face voluntariat într-un magazin de vechituri doar ca să evite să se întoarcă într-o casă tristă. Într-o zi, în timp ce sortează haine, dă peste o scrisoare veche ascunsă în buzunarul unui costum uzat. O deschide și o citește – o hotărâre care-i va schimba viața pentru totdeauna.
Billy Stirling știe că a greșit, dar speră să repare lucrurile. Pe 4 septembrie 1939, începe să scrie scrisoarea care speră că-i va schimba viitorul. Și așa se întâmplă… dar într-un fel pe care Billy nu și l-ar fi imaginat niciodată.
E timpul să deschizi Scrisoarea.”

“Scrisoare pentru două iubiri” am cumpărat-o în urma unui impuls, titlul m-a atras foarte mult, m-a dus cu gândul la cărțile “Ultima scrisoare de dragoste” a lui Jojo Moyes și “Fetița din scrisoare” a lui Emily Gunnis, așa că n-am stat pe gânduri și am pus mânuța pe ea. Nu m-am înșelat deloc în privința ei, chiar m-a prins de la prima până la ultima pagină și m-am bucurat enorm că nu am fost dezamăgită.
Tina Craig era căsătorită de patru ani cu Ryan, un bărbat alcoolic și extrem de violent, iar ca să evite cât mai mult posibil contactul cu el, își ocupă timpul în mare parte. În timpul săptămânii este dactilografă, iar sâmbăta face voluntariat într-un magazin de caritate, și deși venitul nu este unul foarte bun, reușește să-și întrețină familia, formată din ea și șotul ei. Ryan este un nenorocit, și-mi cer scuze pentru limbaj, însă nu am cum altfel să-l numesc pe acest individ, ce se crede mult mai superior decât o femeie și nu ezită să-și arate puterea asupra ei, este un parazit și mi-a provocat o repulsie greu de descris de-a lungul lecturii, îmi venea să-l calc în picioare, să…nu știu, să-l distrug și-mi părea atât de rău de Tina, săraca, oricât încerca să-l evite, tot îi ieșea în cale, iar când se dezlănțuia nenorocitul, să te ferească Dumnezeu. Într-una din zilele când se îndrepta spre magazinul de caritate, găsește în fața acestuia un sac cu haine donate, însă când se apucă să le trieze, pentru a vedea ce se poate refolosi și ce nu, dă peste o scrisoare în buzunarul unui sacou. Scrisoarea îi aparține lui Billy Stirling, a fost scrisă la data de 04 septembrie 1939 și era destinată Christinei Skinner, fata care i-a răpit inima. Deși e conștientă că invadează intimitatea unui necunoscut, citește scrisoarea și este determinată să afle de ce plicul nu a fost expediat și ce anume s-a întâmplat cu acele persoane, hotărâre ce îi va schimba viața complet.
Povestea urmărește două planuri, prezentul, anul 1973 ce ne prezintă viața Tinei și trecutul, primăvara anului 1939, ce ne face cunoștiință cu Billy Stirling și povestea sa de dragoste. Treptat, evenimentele din trecut prind formă în prezent și cele două planuri se împletesc în cel mai înduioșător mod posibil. Billy, încă din primele luni de viață, a avut parte de evenimente nefericite, tatăl i-a fost ucis în Primul Război Mondial, iar mama sa s-a sinucis, neputând suporta despărțirea de soțul mult iubit. Astfel, a ajuns în orfelinat, unde a trăit primele 10 luni din viață, ulterior fiind adoptat de Alice Stirling, o femeie tulburată emoțional și psihic după ce pruncul său de doar șase luni a murit. A dus o viață relativ bună, deși nu a fost niciodată acceptat de tatăl său adoptiv, însă mama adoptivă l-a iubit enorm și a încercat, într-un fel sau altul, să-și umple golul lăsat de pruncul decedat. Billy nu a dus lipsa de fete, atenția lor era mereu asupra lui, era un bărbat carismatic și pe placul domnișoarelor, dar inima sa a cedat doar în fața Christinei Skinner, o adolescentă ce provenea dintr-o familie extrem de protectivă, cu un tată posesiv și o mamă lipsită de caracter. Vremurile atunci erau total diferite de cum sunt în prezent, iar Billy întâmpină piedici peste piedici în a-și îndeplini povestea de dragoste, mai ales că începuse și cel de-al Doilea Război Mondial. De cealaltă parte, în prezent, viața Tinei este la fel de încercată, nu îi este deloc ușor alături de Ryan, însă chiar și așa, este determinată să afle secretul din spatele scrisorii. De foarte multe m-am supărat pe Tina în urma alegerilor pe care le lua și am judecat-o, îmi venea s-o scutur bine, poate își revenea și-mi era ciudă pe naivitatea ei, dar așa e iubirea, oarbă și proastă, câteodată. Nu-mi venea să cred cât de puțină încredere avea în ea și cum mereu ceda, revenind la ceea ce știa că nu-i face bine, mințindu-se că este doar ceva de moment și totul s-a întâmplat din vina ei. Ce să mai, Ryan era un maestru în arta manipulării și indiferent de ce făcea, era tot vina Tinei pentru acțiunile respective. Am suferit atât alături de Billy, cât și alături de Tina, m-a durut sufletul pentru fiecare în parte, Billy pentru că nu reușea să se bucure la maxim de dragostea sa, iar Tina pentru viața distrusă ce o ducea alături de Ryan, o viață trăită pe un teren minat. Am fost străbătută de valuri de furie pe multe personaje și-mi venea să le strangulez, nu alta, și eram super frustrată că tot timpul le ieșeau șmecheriile, știam să manipuleze foarte bine și aveau câștig de cauză, turbam de nervi și-mi venea să dau cu cartea de toți pereții. Mi-a răsărit și un zâmbet pe chip în unele momente, emoția ce mi-o transmiteau unele pagini, îmi încălzea sufletul și-mi transmitea că speranță încă este, trebuie doar să nu te lași păgubaș.
“Scrisoare pentru două iubiri” este o poveste tragică, dar totodată și o poveste emoționantă despre dragoste, pierdere și speranță, ce transmite un mesaj profund. Nu m-am plictisit nici măcar o clipă, ritmul nu stagnează și povestea te captivează de la prima pagină și te ține cu sufletul la gură până la ultima, este redată într-un mod cât mai frumos posibil și te determină să-ți recâștigi încrederea în ceilalți și să realizezi cât de puternic este sufletul unei persoane. Oricât de multe nenoriciri te lovesc, nu trebuie să te lași doborât, să lupți pentru ceea ce îți dorești și să speri la mai bine.
Eu am tendința să îmi aleg cărțile în funcție de copertă, așa că de multe ori descrierea nu mai are nicio valoare pentru mine. Recunosc că au existat și momente în care am dat greș, dar nu m-am învățat minte. Felicitări pentru recenzie. Cartea o am și eu în wishlist, dar au apărut noutăți care i-au luat locul în coșul de cumpărături.
LikeLiked by 1 person
multumesc :), nu esti singura care a mai dat rateuri, la fel patesc si eu, dar nu ma invat minte…
LikeLiked by 1 person
Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.
LikeLike