”Povestea Faridei: fata care a învins ISIS” de Farida Khalaf, Andrea C. Hoffman (recenzie)

  • Titlul original: ”Das Madchen, das den IS besiegte: Faridas Geschichte”
  • An aparitie: 2016
  • Autor: Farida Khalaf, Andrea C. Hoffman
  • Editura: RAO
  • Număr pagini: 279
  • Traducator: Bogdan Dascalu prin Graal Soft

Primele memorii ale unei supravieţuitoare a terorii ISIS. Toţi bărbaţii au fost omorâţi. Toate femeile au devenit sclave. Farida a reuşit să evadeze. În august 2014, Farida, o adolescentă obişnuită, încerca să se bucure de vacanţa de vară. Fata locuia într-o regiune muntoasă din nordul Irakului, iar ce a urmat este de neimaginat. Satul ei a căzut pradă unui atac pus la cale de ISIS. Acestui atac i-au căzut victim toţi bărbaţii, inclusiv tatăl şi unul dintre fraţii Faridei, iar femeile au fost luate ostatice şi supuse unor chinuri atroce, de la bătăi şi violuri până la vânzare în piaţa publică asemenea unor vite. După şapte tentative eşuate de a se sinucide, Farida va profita, împreună cu alte cinci tinere, de o ocazie favorabilă şi va fugi în deşertul libian. Farida a dovedit un curaj incredibil într-o situaţie care părea fără ieşire şi s-a hotărât să facă publică povestea ei de viaţă. Ne aflăm în prezenţa memoriilor impresionante ale unei tinere femei, care arată ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supravieţuire a unor oameni nevinovaţi, prinşi în vârtejul răzbunării inexplicabile a membrilor ISIS.

Țin minte că în urmă cu câțiva ani rulau foarte multe reportaje și articole, atât la televizor, cât și pe internet, ce-i avea ca subiect pe jihadiști ce făceau parte din organizația ISIS, doar când auzeam numele grupării mă cutremuram, aveam lacrimi în ochi urmărind știrile și mă tot gândeam chiar nu-i poate opri nimeni, nu știu, să-i elimine cumva, să-i șteargă de pe fața pământului? Dacă ajungeau și la noi și distrugeau alte vieți? Circulau informații că acești indivizi executau bărbații fără milă, cică în numele religiei, că așa îi învățase Coranul, răpeau fetele de lângă părinți, erau abuzate în moduri groaznice și apoi vândute ca produsele la piață, cu cât plătești mai mult, cu atât primești marfa mai bună, erau exploatate într-un mod cumplit și viața le era distrusă complet ☹.

Printre astfel de fete s-a aflat și Farida, o tânără de 18 ani despărțită de familia ei și răpidă de jihadiști. Povestea ei este una dintre cele mai tulburătoare, a dezvăluit detalii de o cruzime greu de imaginat și nici nu vreau să mă gândesc ce luptă s-a dat în interiorul ei și cât de cumplit trebuie să fi fost să înduri asemenea tratamente. De foarte multe ori am lăsat cartea deoparte pentru scurt timp, întrucât nu mai puteam suporta să citesc despre atrocitățile grupului ISIS, cum se comportau cu bietele fete și la ce violențe le supuneau, nu era de ajuns că le distruseseră viețile, le mai nenoroceau și trupul, dar mai ales sufletul. Farida a fost o luptătoare încă de la început, a fost inteligentă și imediat îi pușca mintea câte o idee, dar răzvrătirea ei de multe ori a băgat-o în necazuri și a avut de suferit, dar i-a adus și salvarea la un moment dat. În ciuda tuturor tratamentelor primite și a presiunilor făcute, Farida nu și-a abandonat credința nici măcar o clipă și a rezistat cu stoicism, motivând și celelalte fete ce erau alături de ea în acel calvar. Mi-a plâns sufletul pentru ea, dar și pentru celelalte, unele dintre ele fiind copile de doar 12-14 ani, fete ce și-au pierdut copilăria și inocența mult prea devreme, au fost luptătoare și nu s-au lăsat doborâte pentru nimic în lume, deși trupul le era distrus, sufletul a continuat să lupte, dar am plâns și de bucurie că au fost atât de puternice și au reușit să supraviețuiască.

”Povestea Faridei: fata care a învins ISIS” este o adevărată lectie despre supraviețuire și nici nu-mi găsesc cuvintele potrivite să vorbesc despre această carte, tot ce pot să fac este să vi-o recomand, chiar dacă știu că vă îndemn la suferință, taie în carne vie povestea aceasta. Citiți-o și veți vedea de ce nu-mi găsesc cuvintele. Atât de multe sentimente m-au încercat cât am parcurs povestea Faridei, în special multă furie și frustrare, durere dusă la extrem, nu-mi venea a crede de ce sunt în stare bestiile alea, că le-aș fi smuls inima din piept și i-aș fi %^&$, vai Doamne…că mă apucă turbarea numai când mă gândesc. Nu-mi pare deloc rău că am dat peste așa o poveste, chiar mă bucur, deși m-a tulburat cumplit, însă mi-a arătat o lume teribilă, nemiloasă, capabilă de a călca în picioare orice ființă și credință, doar pentru a le ieși lor mendrele…n-am mai simțit așa o furie aprinsă decât la ”Vânătorii de zmeie” a lui Khaled Hosseini, doar acolo am mai dat peste o nație de indivizi cruzi, ce distrugeau vieți în numele religiei, care religie, eu nu-mi pot imagina, nicio religie nu te îndeamnă să-i nenorocești viața altuia…

7 thoughts on “”Povestea Faridei: fata care a învins ISIS” de Farida Khalaf, Andrea C. Hoffman (recenzie)

  1. Sunt unele carti pe care stiu ca nu o sa le pot citi vreodata. La limita am fost si cu Splendida cetate a celor o mie de sori, tot de Hosseini. Dupa ea am zis gata, nu mai vreau. Felicitati ca ai facut fata povestii. Cred ca memoriile si cartile de genul asta ar trebui sa fie obligatorii la nivel national.

    Liked by 1 person

    1. De aceeasi parere sunt si eu in privinta obligativitatii, stiu ca sunt extrem de dureroase si nu e deloc placut sa citesti despre asa ceva. Imi este greu si mie sa le citesc, dar imi plac, chiar daca ma rup in bucati

      Like

      1. Asa e. Dar mi-e ca ne mai trezeste la realitate si ne dam seama de cat de privilegiati suntem. Si poate ne dam seama ca e atata nevoie de noi, fiecare, in lumea asta, si ca lupta pentru drepturile femeilor, pentru anularea casatoriei la copii, lupta importiva traficului de carne vie nu sunt niste capricii a unora cu bani si mofturi multe ( iti spun, ce vad pe internet uneori ma face sa vreau sa parasesc planeta)

        Liked by 1 person

      2. stiu exact ce spui si cateodata nu-mi vine sa cred ca traim in lumea asta si ca nu suntem capabili sa schimbam nimic, inchidem ochii si patram tacerea, cand de fapt ar trebui sa luam atitudine. Evit sa mai urmaresc stiri si alte cele, nici articole nu mai citesc, ma inspaimanta de-a dreptul si ajung sa nu ma mai mir ca se intampla atatea in lumea asta, doar noi suntem vinovati si pe toate le facem cu mana noastra…

        Like

  2. Am această carte de foarte mult timp în wishlist, dar niciodată nu am citit-o. Atrocitățile și teama că această carte va avea un impact emoțional puternic asupra mea, mă determina de fiecare data să o ocolesc. Totuși citind recenzia ta, am aflat că până la urmă e despre supraviețuire, iar asta contează. Felicitări pentru recenzie și sper să-mi fac curaj să o citesc.

    Liked by 1 person

Leave a comment