”O crimă imperfectă” de Teresa Solana (recenzie)

  • Titlul original: ”Un crim imperfecte”
  • An apariție: 2013
  • Editura: Rao
  • Număr pagini: 288
  • Traducere de Adriana Steriopol

Naratorul, un pretins detectiv particular are, împreună cu fratele său geamăn, o agenţie ilegală. Într-o zi, cei doi fraţi sunt angajaţi de Lluís Font, un deputat din Barcelona, pentru a-i spiona soţia, întrucat acesta descoperise într-o expoziţie pariziană un portret al Lídiei Font şi dorea să afle dacă ea îl înşela cu pictorul. Dar soţia deputatului este asasinată în ziua de Crăciun, cu niste bomboane primite într-un misterios cadou. “Detectivii” descoperă apoi că deputatul are o amantă: sora Lídiei şi, prin urmare, ar fi putut să-şi ucidă chiar el soţia. Să fie oare deputatul adevăratul asasin? Cei doi fraţi vor reuşi să descifreze acest mister, ajungând la concluzia că nicio crimă nu este “perfectă”.

Cartea a fost o provocare din partea editurii Rao, nu știam absolut nimic despre autoare, spre rușinea mea, însă volumul ”O crimă imperfectă”a fost o reală surpriză. Este primul volum din trilogia ”Borja and Eduard”, o serie de thrillere polițiste cu acțiunea în Spania, și sincer vă spun, că acest volum mi-a stârnit curiozitatea în privința celorlalte două.

Eduard și Borja (pe numele său real, Pep) sunt frați gemeni bivitelini, ceea ce înseamnă că nu seamănă absolut deloc din punct de vedere fizic, ce conduc împreună o agenție ilegală. Eduard este fratele mai mare, diferența dintre el și Borja fiind de doar două minute, însă comportamentul său îți dă impresia că a fost o eroare la naștere și Borja ar fi cel mai mare dintre ei și nu doar aceasta e diferența dintre ei, ci sunt mult mai multe. Eduard este căsătorit de câțiva ani, are trei copii, două gemene identice de 14 ani și un băiețel de doar 4 ani, iar înainte să se asocieze cu fratele său, lucra ca și funcționar. Avea o viață simplă și cât de cât liniștită, mai puțin în privința cheltuielor, era un familist. Borja, în schimb, este burlac, învățat cu lucruri fine, aș putea spune că este și puțin afemeiat, descurcăreț, și mult mai stăpân pe sine decât Eduard. În ciuda diferențelor dintre ei, se completează perfect, iar relația lor nu este cunoscută de nimeni, sunt văzuți doar ca asociați, nu ca și frați. Afacerea le-a mers binișor, îndeplinid diverse ”sarcini”, însă norocul le-a surâs în momentul în care Lluis Font, un cunoscut deputat din Barcelona apelează la serviciile lor. Acesta îți suspectează soția de infidelitate și are nevoie de Eduard și Borja pentru a descoperi adevărul și nu ține cont de cheltuielile necesare în ceea ce privește ”misiunea”. Toate par a fi pe drumul cel bun în cercetarea celor doi, însă au parte de o întorsătură neașteptată: Lidia Font, soția suspectă de infidelitate, este asasinată în ziua de Crăciun…Cine se dovedește a fi criminalul și ce l-a împins spre acest gest, veți afla dacă vă hotărâți să vă alăturați fraților în anchetă.

Acești ”detectivi” m-au prins în nebunia lor încă de la început, povestea este relatată din perspectiva lui Eduard și este încărcată de umor, prezentând atât viața de familie, cu bune și rele, dar și frânturi din înalta societate spaniolă. Acțiunea cărții este împărțită în două părți: prima parte ne face cunoștință cu personajele și ne pune, cât de cât, la punct cu ”spionarea” soției, însă în cea de-a doua parte, suntem surprinși de un ritm mai alert, unde secretele sunt scoase la iveală și amintirile trezite la viață. Având în vedere că povestea este relatată din perspectiva unui personaj masculin, am rămas uimită de atenția lui Eduard la detalii, exactitatea cu care descria și cât de multe cunoștiințe avea privind gesturile celorlalți și nu numai, ca un adevărat detectiv, deși, în realitate el se prefăcea a fi detectiv…se pare că practica e mama învățăturii…Ce m-a distrat copios a fost faptul că, până și în situații incomode, Borja și Eduard au reușit să facă față cu brio și să iese basma curată, niște adevărați maeștrii. I-am urmărit cu zâmbetul pe buze, dialogurile lor erau foarte amuzante, mai ales cele dintre Eduard și soția sa, și-mi transmiteau că nimic nu este chiar așa de rău, făceau cumva haz de necaz. De multe ori l-am compătimit pe Eduard, săracul, toate trăgeau la el și-l înțelegeam de ce de multe ori se pierdea, probabil la fel reacționam și eu dacă eram în locul său. Finalul, în schimb, m-a lovit în plin, nu mă așteptam la un astfel de deznodământ, ce e drept, nici nu am avut indicii cu privire la asasinul Lidiei, bănuiam eu una, alta, dar ca de obicei, nimic concret și nici nu se adevereau…un adevărat mister se ascundea în spatele asasinării Lidiei. Lipsa indiciilor m-a determinat să-i urmăresc mai înfocată în toată această poveste și m-a ținut captivată până la final, nu am putut deloc să mă despart de Borja și Eduard.

”O crimă imperfectă” este un thriller captivant, chiar dacă este lipsit de scenele terifiante, ce se regăsesc în cărțile de acest gen de obicei, iar dacă la asta vă așteptați, veți fi dezamăgiți, în schimb, vă surprinde cu o poveste din înalta societate, încărcată de secrete, unde nimeni nu e ceea ce pare a fi, numeroase replici amuzante, rupte din viața de zi cu zi chiar, dar și cu un caz plin de semne de întrebare și un deznodământ neașteptat…nicio crimă nu este ”perfectă” și niciodată să nu-i subestimezi pe cei neînsemnați, ei contează foarte mult și fac diferența…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s