”The Priory of the Orange Tree” de Samantha Shannon (recenzie)

  • Anul apariției: 2019
  • Editura: Bloomsbury
  • Număr pagini: 830

”An enthralling, epic fantasy about a world on the brink of war with dragons – and the women who must lead the fight to save it.
The House of Berethnet has ruled Inys for a thousand years. Still unwed, Queen Sabran the Ninth must conceive a daughter to protect her realm from destruction – but assassins are getting closer to her door.
Ead Duryan is an outsider at court. Though she has risen to the position of lady-in-waiting, she is loyal to a hidden society of mages. Ead keeps a watchful eye on Sabran, secretly protecting her with forbidden magic.
Across the dark sea, Tané has trained to be a dragonrider since she was a child, but is forced to make a choice that could see her life unravel.
Meanwhile, the divided East and West refuse to parley, and forces of chaos are rising from their sleep.”

O scurtă istorie a relației mele cu ”The Priory of the Orange Tree”…prima dată am văzut-o la story-ul Juliei (@cărticucolti – mereu recomandă cele mai faine cărți și vă îndrum s-o urmăriți pe Instagram, dacă nu o faceți deja) și am rămas fascinată de copertă. Dragonul ilustrat ce impunea putere, poziția și culoarea sa, albastru intens, dar și culoarea coperții, portocaliul, mergeau mână în mână și m-au hipnotizat, nu alta, un contrast puternic asemenea cărții, iar de atunci mi-a rămas imprimată în minte. Ce să mai spun de titlu, că așa de tare mi-a stârnit curiozitatea, de am și trecut-o pe wishlist cu semne de exclamare, dar mi-a făcut și o poftă de portocale, mda…sunt foarte pofticioasă…A ajuns în biblioteca mea cu ajutorul Andreei anul trecut în vară (pe Insta o găsiți în spatele contului @booksstopia , are niște poze super faine, so give her a follow 😉), a fost un dar și spre rușinea mea am tot amânat-o așteptând momentul potrivit să mă apuc de ea, dar Cătă (@catethereader – follow her, este o persoană super caldă și drăguță și mi-e dragă din suflet) s-a ținut de capul meu, m-a tot cicălit să mă apuc de ea că e prea faină și o să-mi placă așa de mult…și chiar mi-a plăcut, am devorat 830 de pagini în trei zile, o campioană, ce să mai…Nu știu dacă-mi voi găsi cuvintele potrivite pentru a vorbi despre așa o carte, nu doar un munte de carte, dar este și foarte complexă, sper să nu întâmpin dificultăți, dacă o iau pe ulei, îmi cer scuze de acum… Având în vedece că am citit-o în engleză, sper să nu pocesc traducerile, anul acesta va apărea la editura Leda Edge și chiar este o carte ce merită citită, are de toate pentru toți, dar vă povestesc eu imediat cum a fost călătoria mea alături de ”The Priory of the Orange Tree”.

Regina Sabran the Ninth face parte din Casa Berethnet, care a domnit peste Inys vreme de 100 de ani. Este necăsătorită, însă va fi nevoită să dea naștere unei fiice pentru a-și proteja poporul și de a opti întoarcerea dușmanului, The Nameless One. Această sarcină este foarte greu de dus la îndeplinire și are parte de multe obstacole, având în vedere că nu a luat în calcul, niciodată, opțiunea de a avea un soț, iar fără această căsătorie, poziția sa pe tron este amenințată. Ead Duryan, pe numele său adevărat Eazad du Zala uq-Nara, este un mag din Sud și discipol al Mănăstirii Portocalului, trimisă la curtea reginei Sabran pentru a o proteja pe Înălțimea Sa, însă fără a-și divulga adevărata identitate. Este constrânsă să trăiască în minciună vreme de aproape un deceniu, misiune foarte dificilă, ținând cont de credințele și formarea sa. Tane este o orfană din Vest ce s-a pregătit toată viața sa pentru a deveni călăreț de dragon și nu se vede făcând altceva, însă visul ei se poate realiza sau nărui în funcție de alegerile pe care le face. Care este legătura între cele trei femei, cum se vor împleti drumurile reginei, a magului, dar și al orfanei visătoare rămâne să descoperiți voi…

Unul din motivele pentru care am tot amânat ”The Priory of the Orange Tree” a fost dimensiunea cărții, este imensă, sincer și cumva mă cam temeam de ea, iar când am început s-o parcurg, m-am lovit de o altă piedică: un limbaj mai puțin familiar, cum mai întâlnisem doar în ”The Lord of the Rings”, însă după câteva pagini mi s-a părut floare la ureche, nu mai era așa spooky. Numărul personajelor este, de asemenea, unul foarte mare și mi-a cam pus bețe în roate, dar le-am făcut față și am reușit să țin minte care cum cine e și ce treabă are în povestea asta. Trecând peste aceste hopuri, am pătruns într-o lume de-a dreptul hipnotizantă, am avut parte de viața la curte, mereu înconjurată de slujitoare să mă servească, străjeri viteji, dar și dragoni, buni sau răi, copaci cu fructe magice (mamă, ce aș fi vrut și eu un fruct din ală să-mi dea o putere de a citit toate cărțile necitite din bibliotecă…), pirați temuți, iubiri interzise, pasiuni și dorințe ascunse, femei neînfricate și dedicate, ce luptă cu toate forțele pentru a-și îndeplini scopul, cu riscul de a-și pune viața în pericol, trădări, criminali avizi pentru putere, invidii, toate îmbinate cu numeroase răsturnări de situație ce te țin cu sufletul la gură. Acțiunea este una foarte alertă și nu ai vreme să te plictisești, ajungi să-ți dorești o clipă de răgaz să-ți poți trage sufletul, dar mai visează, că n-ai să ai parte de așa ceva, doar abia la final… Povestea este una excepțională, întrucât autoarea a creat o întreagă lume, pornind chiar de la crearea unei întregi istorii a tărâmului și a personajelor, de unde a pornit totul, care au fost alianțele, lupta aprigă ce s-a dat împotriva dușmanului…să-ți explodeze mintea, nu alta…toate apele au curs pe mine parcurgând cartea. Pe cât de multă acțiune a fost cuprinsă în pagini cărții, pe atât de frumoasă a fost povestea de dragoste, îmi readuce un zâmbet pe buze doar gând mă gândesc…

”The Priory of the Orange Tree” este o carte complexă și profundă, o adevărată provocare pentru împătimiții genului fantasy, ce necesită foarte multă răbdare, dar merită din plin, eu mă bucur că am parcurs-o cu brio și mi-am permis să mă pierd în acea lume fantastică. Autoarea s-a întrecut pe sine cu asemenea carte și îmi dau jos pălăria în fața ei, merită tot respectul, dar și toate laudele. Iar dacă și tu ești fan ”Harry Potter”, ”The Lord of the Rings” și ”Game of Thrones”, această carte clar îți va fi pe plac, dă-i o șanșă ”portocalei” să te îndulcească…

 “I see through your mask. I see what’s in your heart. It’s the same as what’s in mine. Ambition. The difference is what I am, and what you are.”

“What I know is less important than what the world sees. Allow me to indulge in a little allegory. Art. Art is not one great act of creation, but many small ones. When you read one of my poems, you fail to see the weeks of careful work it took me to build it – the thinking, the scratched – out words, the pages I burned in disgust. All you see, in the end, is what I want you to see. Such is politics.”

“She har risked everyting for a dream that was not hers. That sort of friendship was something not found more than once in a lifetime. Some might not find it at all.”

“Childing is not always easy. It seems to me that this is the best-kept secret in all the world. We speak of it as though there were nothing sweeter, but the truth is more complex. No one talks openly about the difficulties. The discomfort. The uncertainty. So now you feel the weight of your condition, you believe yourself alone in it. And you have turned the blame upon yourself. Your fear is natural. Let no one convince you otherwise.”

“Love and fear do strange things to our soul. The dreams they bring, those dreams that leave us drenched in salt water and gasping for breath as if we might die – those, we call unquiet dreams. And only the scent of a rose can avert them.”

Advertisement

3 thoughts on “”The Priory of the Orange Tree” de Samantha Shannon (recenzie)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s