- Titlul original: ”Sieben Jahre in Tibet”
- An apariție: 2013
- Editura: Polirom
- Colecție: HEXAGON
- Număr pagini: 384
- Traducere de Sanda Munteanu
”Cunoscut alpinist, austriacul Heinrich Harrer este invitat în 1939 să participe la o expediție germană de identificare a unei noi căi de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial îi împiedică însă pe membrii expediției să se întoarcă în Europa. Transferați dintr-un lagăr în altul, ei plănuiesc să evadeze și să meargă în Tibet. Dintre toți, doar Heinrich Harrer și prietenul sau Peter Aufschnaiter reușesc, după o călătorie lungă și epuizantă, să ajungă în Lhasa, capitala Tibetului, „orașul interzis” în care nici un european nu fusese primit până atunci. În cei șapte ani petrecuți în Tibet, au învățat limba și au fost definitiv cuceriți de această țară și de locuitorii ei. Heinrich Harrer a devenit chiar prietenul și învățătorul lui Dalai Lama, pe care l-a însotit în India atunci când Tibetul a fost invadat de China. Fascinantele povești despre evadările din lagar și traversarea plină de peripeții a masivului Himalaya, despre viața de zi cu zi în Lhasa și despre oamenii pe care i-a cunoscut se regăsesc în cartea sa, care a devenit încă de la apariție un bestseller, fiind tradusă în peste cincizeci de limbi.”

Am văzut filmul de nenumărate ori, este unul dintre favoritele mele și n-aș putea să mă satur vizualizându-l, iar de fiecare dată când îl terminam de văzut, îmi spuneam că trebuie să pun mâna și pe carte. Foarte rare sunt cazurile în care rămân impresionată atât de carte, cât și de film, de multe ori rămânând cu una din ele: fie film văzut, fie carte citittă. Spre bucuria mea, am ajuns să pun mânuța pe carte cu ajutorul celor de la Târgul Cărții și țin să le mulțumesc pentru această bucurie, iar dacă și voi vă doriți cartea, o găsiți aici 😊.
Heinrich Harrer este un alpinist austriac, ce este invitat alături de alți alpiniști, într-o expediție de identificare a unei noi căi de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Nefericirea a fost că atunci a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial și alpiniștii au întâmpinat dificultăți în a se întoarce în Europa. Sunt prinși și ”Cazați” în lagăre, însă nu pentru foarte mult timp, întrucât pun la cale planuri pentru a evada și a se refugia în Tibet. După câteva încercări și eșuări, doar Heinrich și Peter Aufschnaiter, prietenul său, reușesc, după o lungă călătorie încărcată de peripeții, refuzuri și izgoniri, dar și primiri binevoitoare, să ajungă în Lhasa, capitala Tibetului. Până să ajungă în ”orașul interzis” s-au deprins, cât de cât, cu obiceiurile locului, au luat parte la bucurii, dar și la necaz, una dintre scenele ce pe mine m-au cutremurat cumplit, a fost scena înmormântării, un ritual extrem de brutal, dar determinat de motive profund religioase. Am fost răsfățată cu frumusețea peisajului, descrierile au fost un deliciu, la un moment dat am avut impresia că sunt și eu parte din poveste și îi însoțesc pe Heinrich și Peter în ale lor excursii. Însă ce-l determină pe Heinrich să rămână vreme de șapte ani în Tibet și cum decurge viața sa odată ajuns în Lhasa, va trebui să descoperiți voi…
Ce e drept, am avansat destul de greu cu lectura, paginile erau încărcate de detalii și foarte puțin dialog, însă aceste detalii m-au determinat să savurez fiecare pagină și să mă bucur la maxim de această carte, lecturarea ei a fost ca o vizită pe acel tărâm mai puțin cunoscut. Am acumulat atât de multe informații despre Tibet, atât în ceea ce privește fauna și flora țării, cât și a obiceiurilor, a vieții tibetanilor. O lume străină, încărcată de frumusețe și simplitate, dar și de credință. Un alt aspect ce m-a determinat să îndrăgesc această carte, a fost frumoasa prietenie ce s-a dezvoltat între Heinrich și Dalai Lama, la vremea aceea fiind doar un băiat în vârstă de doar 14 ani, diferența de vârstă dintre cei doi nefiind un impediment. Au învățat foarte multe unul de la celălalt, s-au susținut și prin a lor strânsă prietenie, ne-au transmis și nouă această frumusețe. Nu s-au abandonat nici în momente de cumpănă, au rămas unul lângă celălalt, la bine și la greu.
”Șapte ani în Tibet” este una dintre cele mai complexe cărți scrise, cuprinde și evenimente istorice ce și-au pus amprenta asupra Tibetului, dar și foarte multe informații în ceea ce privește locurile țării, și prezintă o memorabilă relație de prietenie, ce nu ține cont de vârstă, cetățenie sau statut. A fost o reală încântare să descopăr și cartea ce stă în spatele filmului ce-l are în rolul principal pe Brad Pitt, acesta interpretându-l pe Heinrich Harrer (oare el este vinovatul pentru care filmul a ajuns să fie unul dintre favoritele mele, un film de care nu m-aș putea sătura niciodată?).